Kardiológia

Cím
1145
Budapest
Róna u 196-212
Telefonszám, mellék
Információ

 

A Kardiológia Osztály új osztály az Uzsoki Kórház történetében. Az elmúlt években az I. Belgyógyászati osztály foglalkozott döntően a kardiológiai betegekkel, mely kezdetétől fogva az Uzsoki Kórház egyik meghatározó osztálya volt. Sok évtizedes története során számos neves osztályvezető főorvos irányítása alatt működött.
2016-ban a hagyományos, non-invazív ellátás mellett, új szakorvosok bevonásával, megindult az invazív kardiológiai ellátás; az osztályon belül egy kardiológiai részleg jött létre, mely megcélozta a kerület lakosainak teljes körű kardiológia ellátását. Ennek folyamataként 2018-ban jött létre a jelenlegi, önálló kardiológiai osztály, mely 36 db osztályos és 6 db intenzív kardiológiai ággyal rendelkezik. Az osztály 5 részlegre tagolódik: osztályos fekvőbeteg részleg, intenzív kardiológiai őrző, szívkatéteres labor, szív ultrahang (echocardiographia) labor és kardiológiai ambulancia.
Szívkatéteres laborunkban évente kb. 1500 beteget látunk el, valósan a jelenleg használt legmodernebb eszközökkel: intravascularis ultrahang, rotablator, FFR mérés, intraaortikus ballon pumpa, valamint a felhasznált eszközök, stentek. 2016-18 között az országban a legmagasabb arányban használunk fel gyógyszerkibocsájtó stenteket. Fokozatos fejlesztések eredményeként a budapesti infarktus ügyeleti rendszer részeként osztályunk végzi el nappal a XIV. kerületi akut infarktusos betegeket szívkatéteres vizsgálatát.  Kiemelt kardiológia osztályként, 2b szinten látjuk el a kerület lakosságát. Az invazív centrum beindulásával az osztály további fejlesztése is elkezdődött.
A kardiológia intenzív részlegünk (koronária őrző) a kiemelt elvárásoknak megfelelően van felszerelve. A szakma fejlődősének megfelelően folyamatos fejlesztéseket végzünk mind a beavatkozások jellegében, mind az ehhez kapcsolódó eszközparkban.
Osztályunk egyre nagyobb részt vállal a Semmelweis Egyetem graduális és posztgraduális képzésében. 2018-tól azon kevés osztály közé tartozunk, amely echocardiographias oktató központ lett. Újonnan létrehozott echocardiographias laborunkban az ország szakorvosainak oktatása, továbbképzése (TTE, TEE) folyik a hagyományos és legmodernebb 3D ultrahangokkal (osztályunkon 6 szívultrahanggal rendelkezik).
Szakdolgozó szinten részt vállalunk felkészítésben és vizsgáztatás folyik alapfokú nővérképzésben, szakápolói képesítés megszerzésében.
Osztályunkon folyamatosan részt vesz nemzetközi vizsgálatokban.
Évi több alkalommal tartunk továbbképző előadásokat a XIV. és szomszédos kerületek háziorvosainak és szakorvosainak, szoros munkakapcsolatot kialakítva velük. Egyik legfontosabb feladatunknak tartjuk az alap és szakellátás közti munkakapcsolat fejlesztését.
A megnövekedett osztályos és ambuláns tevékenység miatt bővítettük az ambulanciánk kapacitását, megduplázva a rendelési időt és ehhez kapcsolódó eszközöket. Ambulanciánk az International Medicine Service-el együttműködve elindította a trensztelefonikus EKG monitor rendszerét. A rendszer a legmodernebb eszközök segítségével az osztályról távozott, vagy ambulancián kezelt betegek otthoni megfigyelését, diagnosztizálását teszi lehetővé. Folyamatban van a háziorvosokkal történő EKG rendszer kiépítése is.
Végezetül meg kell említeni az osztály szerepét az onko-kardiológiában. 2016-ban az osztályon megalakult magyaroszágon az első onko-kardiológiai központ. 2016-ban hivatalosan is megalakult számos kiváló hazai onkológus és kardiológus közreműködésével a kardio-onkológiai munkacsoport, melyben az osztály orvosainak kiemelkedő szerepe volt. Osztályunk folyamatos ellátást és szűrést biztosít az onkológiai betegek gondozásában.

 

 

Ápolók:

Simon Ildikó – osztályvezető ápoló

Magyarné Simon Henriett- osztályvezető ápoló helyettes

 

 

 

Kardiológiai ambulancia szakdolgozói:

 

Áncsán Péter

Baka Csilla

Bréda Dóra

Gajdos Adrien

Pásztor Barbara

 

 

Kardiológiai Osztály- fekvőbeteg részlet ápolói:

 

Braunné Ilyés Tímea

Földi Beatrix

Gonda Bernadett

Horváthné Rózsa Edit

Kovács Imréné

Küss Andrea

Markó Adrien

Pásztor Zsuzsanna

Silye-Herczeg Melinda

Sebestyénné Jófejű Anna Mária

Tóth Angéla

Oláh Tünde

 

 

 

 

 

 

 

Kardiológiai Őrző ápolói:

 

Magyarné Simon Henriett

Barta Jana

Orbán Elizabet Klaudia

Szabó Bendegúz Géza

Varga Monika

Kovácsné Czibulyás Zsanett

 

Adminisztrátorok:

Deresné Csonka Enikő, Wágner Gabriella

 

Haemodinamikai labor:

Dr. Szokol Miklós főorvos

Gábos Jolán vezető asszisztens

Asszisztensek: Deák Barbara, Nagy Mariann, Shevter Hajnalka, Szécsényi Gábor 

Szilágyi Beatrix

Műtősfiúk: Csorba László, Kiss Gábor 

 

 

Kapcsolódó orvosok