Ugrás a tartalomra

Kardiológia

Elérhetőségek

1145
Budapest
Róna u 196-212
Telefonszám, mellék

Információk

A Kardiológia Osztály új osztály az Uzsoki Kórház történetében. Az elmúlt években az I. Belgyógyászati osztály foglalkozott döntően a kardiológiai betegekkel, mely kezdetétől fogva az Uzsoki Kórház egyik meghatározó osztálya volt. Sok évtizedes története során számos neves osztályvezető főorvos irányítása alatt működött.
2016-ban a hagyományos, non-invazív ellátás mellett, új szakorvosok bevonásával, megindult az invazív kardiológiai ellátás; az osztályon belül egy kardiológiai részleg jött létre, mely megcélozta a kerület lakosainak teljes körű kardiológia ellátását. Ennek folyamataként 2018-ban jött létre a jelenlegi, önálló kardiológiai osztály, mely 36 db osztályos és 6 db intenzív kardiológiai ággyal rendelkezik. Az osztály 5 részlegre tagolódik: osztályos fekvőbeteg részleg, intenzív kardiológiai őrző, szívkatéteres labor, szív ultrahang (echocardiographia) labor és kardiológiai ambulancia.
Szívkatéteres laborunkban évente kb. 1500 beteget látunk el, valósan a jelenleg használt legmodernebb eszközökkel: intravascularis ultrahang, rotablator, FFR mérés, intraaortikus ballon pumpa, valamint a felhasznált eszközök, stentek. 2016-18 között az országban a legmagasabb arányban használunk fel gyógyszerkibocsájtó stenteket. Fokozatos fejlesztések eredményeként a budapesti infarktus ügyeleti rendszer részeként osztályunk végzi el nappal a XIV. kerületi akut infarktusos betegeket szívkatéteres vizsgálatát.  Kiemelt kardiológia osztályként, 2b szinten látjuk el a kerület lakosságát. Az invazív centrum beindulásával az osztály további fejlesztése is elkezdődött.
A kardiológia intenzív részlegünk (koronária őrző) a kiemelt elvárásoknak megfelelően van felszerelve. A szakma fejlődősének megfelelően folyamatos fejlesztéseket végzünk mind a beavatkozások jellegében, mind az ehhez kapcsolódó eszközparkban.
Osztályunk egyre nagyobb részt vállal a Semmelweis Egyetem graduális és posztgraduális képzésében. 2018-tól azon kevés osztály közé tartozunk, amely echocardiographias oktató központ lett. Újonnan létrehozott echocardiographias laborunkban az ország szakorvosainak oktatása, továbbképzése (TTE, TEE) folyik a hagyományos és legmodernebb 3D ultrahangokkal (osztályunkon 6 szívultrahanggal rendelkezik).
Szakdolgozó szinten részt vállalunk felkészítésben és vizsgáztatás folyik alapfokú nővérképzésben, szakápolói képesítés megszerzésében.
Osztályunkon folyamatosan részt vesz nemzetközi vizsgálatokban.
Évi több alkalommal tartunk továbbképző előadásokat a XIV. és szomszédos kerületek háziorvosainak és szakorvosainak, szoros munkakapcsolatot kialakítva velük. Egyik legfontosabb feladatunknak tartjuk az alap és szakellátás közti munkakapcsolat fejlesztését.
A megnövekedett osztályos és ambuláns tevékenység miatt bővítettük az ambulanciánk kapacitását, megduplázva a rendelési időt és ehhez kapcsolódó eszközöket. Ambulanciánk az International Medicine Service-el együttműködve elindította a trensztelefonikus EKG monitor rendszerét. A rendszer a legmodernebb eszközök segítségével az osztályról távozott, vagy ambulancián kezelt betegek otthoni megfigyelését, diagnosztizálását teszi lehetővé. Folyamatban van a háziorvosokkal történő EKG rendszer kiépítése is.
Végezetül meg kell említeni az osztály szerepét az onko-kardiológiában. 2016-ban az osztályon megalakult magyaroszágon az első onko-kardiológiai központ. 2016-ban hivatalosan is megalakult számos kiváló hazai onkológus és kardiológus közreműködésével a kardio-onkológiai munkacsoport, melyben az osztály orvosainak kiemelkedő szerepe volt. Osztályunk folyamatos ellátást és szűrést biztosít az onkológiai betegek gondozásában.

Nővérek 
Kővári Éva - osztályvezető ápoló 
Fónadné Králl Andrea - osztályvezető ápoló helyettes                    

Abdelhasken Rebeka, Bozsonyik Bernadett, Dudinszky Tünde, Hidasi Istvánné, Juhász Antónia, Kiszlinger Erika, Kenderesi Éva, Molnár Erika, Muzsik Bianka, Müllerné Major Mária, Pálinkás Katalin, Szabó Gabriella, Silye-Herczeg Melinda, Szőcs Erzsébet, Tarbai Tímea

Kardiológiai őrző nővérei: Bátai Zita, Fekete Tiborné, Grünfelder Henriett, Götz Tímea, Kántor Zoltán, Kovács Norbert, Kovács Zsanett, Nagy Noémi, Nagy Viktória, Pataki Mária, Szabó Györgyi, Takácsné Lőrinczi Ilona, Vízkeleti Anita

Adminisztrátorok: Boross  Melinda, Budavári Tímea, Gombos Istvánné, Wágner Gabriella

Kardiológiai ambulancia: Gajdos Adrienn, Horváth Valéria, Junené Csányi Éva, Majoros Katalin, Mayer Anikó, Siket Andrea, Tóth Angéla

Haemodinamikai labor

Dr. Szokol Miklós főorvos
Gábos Jolán vezető asszisztens
Kalmár Viktória, Kocka Lilla Dóra, Nagy Mariann, Szegvári Krisztina, Csorba László, Nagypál Attila

Kapcsolódó orvosok