I. Belgyógyászati osztály

Cím
1145
Budapest
Róna u 196-212
Telefonszám, mellék
Információ

AZ OSZTÁLY TÖRTÉNETE
A kórház alapításakor a pestújhelyi intézet 80 ágyas belgyógyászati osztályát telepítették át kórházunkba. Ez idő tájt az osztály keretében fertőző részleg is működött. Az első osztályvezető dr. Rohrböck József volt, aki érdeklődési területének a kardiológiát tekintette. Utóda dr. Szalontay Károly lett, aki a kórház egyik leghosszabban regnáló osztályvezető főorvosaként vezette az osztályt, érdeklődése jelentős részben szintén a kardiológia felé irányult. Őt követte dr. Gyulai Ernő kanditátus, aki a pajzsmirigy betegségeket tanulmányozta, és kiváló diagnosztaként ismerték.

1978.szeptember elsejét követően dr. Gács János, az orvostudományok doktora irányította az osztályt. Fő érdeklődési területe az endokrinológiai betegségek, azon belül a pajzsmirigy betegségei voltak és elsajátította a nukleáris medicinát is. Professzor úr a mai napig részt vesz a pajzsmirigy betegek izotóp terápiájának tervezésében kórházunk Izotóp Osztályán. Az ő tanítványa volt dr. Badacsonyi Katalin, aki később évekig a Zuglói Egészségügyi Szolgálat Kardiológiai Szakrendelését vezette.

Dr. Pálossy Béla kardiológus és belgyógyász főorvos 1981-ben kezdte meg működését az osztályon és 1992. március elején vette át annak irányítását. A meghatározóan pajzsmirigy-betegségekkel foglalkozó osztályt - a kerületi igényeket figyelembe véve - kardiológiai profilú belgyógyászati osztállyá alakította át. Kardiológiai Szakambulanciát szervezett, mely kerékpár ergometriás vizsgálati lehetőséggel, később echocardiográfiás készülékkel, 24 órás EKG- és vérnyomás-monitorozási lehetőséggel egészült ki.

2006. április elején történt nyugdíjba vonulását követően megbízott osztályvezető főorvosként dr. Kertész Péter belgyógyász főorvos irányította osztályunkat, akinek fő érdeklődési területe a pajzsmirigy betegségek és jelenleg is osztályunkon dolgozik, mint osztályvezető helyettes. 2007.november elsejétől dr. Nagy András Csaba lett az osztályvezető, aki belgyógyászati és kardiológiai szakvizsgával is rendelkezik. Ő 11 éven át látta el ezt a feladatot. Ez idő alatt Ph.D. fokozatot szerzett, az osztály szakorvosai számos nemzetközi vizsgálatban vettek részt, valamint adatokat szolgáltattak az Európai Kardiológus Társaság (ESC) által működtetett EORP-HF programhoz és a Magyar Szívelégtelenség Regiszterhez. Az osztályon 2016.04. 01.-től Haemodynamikai Laboratórium (Uzsoki Cardiovascularis Centrum) működik, ahol tervezett és sürgős coronarographiás vizsgálatok (más néven szívkatéterezés, koszorúérfestés) és beavatkozások történnek egyre nagyobb számban nagyrészt zuglói, de részben máshonnan érkező betegeket is ellátva. A Centrum emellett olyan betegek vizsgálatát és kezelését helyezi előtérbe, akik onkológiai és kardiológiai betegségben egyidejűleg szenvednek. Nagy Tanár Úr 2018. november elsején távozott posztjáról és lett a Zuglói Egészségügyi Szolgálat igazgató főorvosa. 

A JELEN ÉS A JÖVŐ FELADATAI
Ez utóbbi dátumtól ismét új időszámítás kezdődött, az addigi I. Belgyógyászat – Kardiológiai Osztály két külön osztályként folytatja gyógyító tevékenységét. A frissen született I. Belgyógyászati Osztály 16 ágyon viszi tovább az osztály eredeti alaptevékenységének számító általános belgyógyászati ellátást dr. Batiz Ákos belgyógyász és kardiológus, megbízott osztályvezető főorvos irányításával. A belgyógyászat minőségi művelése mellett szakorvosaink révén továbbra is részt veszünk a Kardiológiai Ambulancia működésében, különösen az onko-kardiológiai és idült szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésében, gondozásában. A fent említett európai- és magyar programokban való részvételt is folytatjuk.

Kórházunk Gyakorló Kórház. Osztályunk továbbra is részt vesz az évek óta zajló oktató tevékenységben is, mind szakdolgozók, mind orvosok tekintetében. Szakdolgozó szinten felkészítés és vizsgáztatás folyik alapfokú nővérképzésben, szakápolói képesítés megszerzésében, de számos fizikoterápiás asszisztens és dietetikus is nálunk tölti gyakorlatát. 

Az orvosképzésben az alapoktól a szakvizsga felkészítésig részt veszünk. Orvostanhallgatók végzik osztályunkon I. év után ápolástani, III. év után és a VI. év közben elvégzendő belgyógyászati gyakorlatukat. Rezidensképzésben nemcsak a későbbiekben nálunk elhelyezkedő kollégák oktatását, szakvizsgára való felkészítését végezzük, hanem más intézetek fiatal orvos kollégáinak, valamint a leendő háziorvosoknak szakirányú képzésében is részt veszünk. Szaktudás folyamatos szélesítéséről és elmélyítéséről a rendszeres szakmai referálók is gondoskodnak. Ilyenkor a felkészülő orvos és a hallgatóság egyaránt profitál a hallottakból. Kongresszusokon, szimpóziumokon, tudományos továbbképzésen résztvevő kollégáink megosztják ismereteiket a közösséggel, emellett nyomon követjük a megjelenő szakmai ajánlásokat, irányelveket.