II. Belgyógyászati osztály - gasztroenterológia

Cím
1145
Budapest
Róna u 196-212
Telefonszám, mellék
Információ

TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS
Az Uzsoki Utcai Kórház II. számú Belgyógyászati Osztálya 1928-ban alakult meg. Az Országos Társadalombiztosítási Intézet az Orvosi Hetilap 1928. évi 44. számában tette közzé, hogy az akkori VII. kerület Uzsoki u. 29. szám alatti központi kórházában Kürthi László vezetése alatt 70 ágyas Belgyógyászati osztályt hoz létre. Az osztályvezető főorvos a Korányi Klinikáról, mint egyetemi magántanár került a II. Belgyógyászati Osztályra. Utóda Flamm Sándor 1950-től 1965-ig vezette az osztályt.

Fiala Ervin 22 éven át, 1987-ig volt osztályvezető főorvos. Ő a pajzsmirigy betegségek irányában terjesztette ki az osztály tevékenységét. Azonban megjelentek pancreatitissel (hasnyálmirigy-gyulladás) és tumoros betegeken észlelt hypercalcaemiával foglalkozó közlemények is. A májban lévő metasztázisok régionális citosztatikus kezelési lehetőségeiről az onkológusokkal indult közös kutatás. Az endoszkópos vizsgáló 1982-ben nyílt meg.

Az Endoszkópos Ambulancia azonnal háromféle feladatot vállalt fel:

(1) ellátta a kórházban fekvő betegeket,

(2) vizsgált ambuláns betegeket,

(3) szinte úttörőként - felismerve az endoszkópiában rejlő óriási lehetőségeket - azonnal megszervezte az azóta is folyamatosan működő 24 órás urgens (sürgősségi) endoszkópos készenlétet. 1987-től 20 éven át az osztályt Iliás Lajos vezette. Tevékenysége alatt több vizsgálóhelyiséggel rendelkező endoszkópos ambulancia megnyitására került sor, amely lehetővé tette az endoszkópos beavatkozások szinte minden ágának a művelését.
Simig Mária vezetésével az endoszkópos tevékenység mellett rendszeressé váltak az ambuláns gasztroenterológiai konzíliumok. Taller András hosszabb időt töltött ösztöndíjjal Belgiumban és Svédországban.

Az így szerzett tapasztalatok sokban hozzájárultak az 1995 óta a napi endoszkópos munka legtermészetesebb részét képező terápiás endoszkópos beavatkozások megkezdéséhez. 2003-ban Taller András szerzett Ph.D. fokozatot „A percutan endoscopos gastrostomia technikája és jelentősége a fej-nyak régió tumoros betegségeiben” címmel írt értekezésével.

A II-es és IV-es Belgyógyászati Osztályok összevonását kővetően az osztály tevékenysége bővült a diabetológiával és az angiológiával.

Az osztályon 1997 óta ismét dolgozik endokrinológus szakorvos.

2007-ben Taller András lett az osztályvezető főorvos.

Az osztály évtizedek óta tevékeny részt vesz a medikusoktatásban, a rezidens- és szakorvosképzésben. Általános belgyógyászat, gasztroenterológia és endokrinológia vonatkozásában is akkreditálták képzőhely.

 

OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOSOK

1929 - 1950         Dr. Kürthi László egyetemi magántanár

1950 - 1965         Dr. Flamm Sándor

1965 - 1987         Dr. Fiala Ervin kandidátus

1987 - 2007         Dr. Iliás Lajos kandidátus

2007 - .........        Dr. Taller András Ph.D.

 

A II. sz. Belgyógyászati Osztály jelenleg 64 ágyon működik. 2007-ben egy-, két- és négyágyas kórtermeket alakítottunk ki, külön mellékhelyiségekkel. Ezekben a kórtermekben biztosított a ma elvárt kórházi miliő. A nyílászárók cseréje és a külső tatarozás után a betegellátást alapvetően befolyásoló hotelszolgálatban a fejlődés jól érzékelhető.

A belgyógyászaton belüli specializáció megjelenik a II. Belgyógyászaton is. A klasszikus értelemben vett belgyógyászati betegellátás mellett fokozatosan bővült a különböző második szakvizsgával rendelkező orvosok száma. Ez tette lehetővé, hogy az évek során gasztroenterológiai, diabetológiai, és endokrinológiai ambuláns és fekvőbeteg ellátás, ill. szakkonzíliáriusi funkció alakulhasson ki.

 

BETEGEINKRŐL SZÁMOKBAN
Ágylétszám, betegforgalom:
A II. Belgyógyászati Osztály 64 ágyon látja el a területileg illetékes betegeket.
Évente 1900-2000 fekvőbeteget kezelünk az osztályon. 

 

AZ OSZTÁLY ORVOSAI
Dr. Taller András Ph.D. osztályvezető főorvos, Dr. Takács Eszter főorvos,  Dr. Szántó Péter főorvos, Dr. Polyák Enikő főorvos, Dr. Lidi Henriett főorvos, Dr. Kovács István főorvos, Dr. Bartos István főorvos, Dr. Takács Emőke szakorvos, Dr. Csesznok Balázs szakorvos, Dr. Angyal Mónika szakorvos, Dr. Mohai Csaba Gyula szakorvos, Dr. Beytay Sahin Attila szakorvos, Dr. Belák Anita szakorvosjelölt, Dr. Birtalan Krisztián rezidens, Dr. Szatmári Zsófia rezidens, Dr. Keleti Teodóra rezidens, Dr. Juhász Dóra rezidens, Dr. Lichtblau Lilla rezidens,

 

GASZTROENTEROLÓGIA
Az osztályon dolgozó gasztroenterológus szakorvosok és endoszkópos vizsgálatokban jártas belgyógyászok száma az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent. Jelenleg 2 szakorvos és 2 endoszkopizálni tudó, a sürgős endoszkópos ügyeletben is részt vevő belgyógyász végzi ezt a munkát, de 4 részállású kollégát is foglalkoztatunk. A terápiás endoszkópia is mindennapi feladat. A percutan endoscopos gastrostomia (PEG) magyarországi elterjesztésében az osztálynak meghatározó szerepe volt. Országosan elismerten a legnagyobb tapasztalatú intézménynek számít.

 

ENDOKRINOLÓGIA
Két endokrinológus szakorvos dolgozik az osztályon. Bár az utóbbi évek során a laboratóriumi vizsgálatok skálájában előrelépés következett be, alapvetően pajzsmirigy betegek vizsgálata, kezelése folyik.

 

DIABETOLÓGIA
Az osztályon 2 diabetológus minősítésű, ill. 5 diabetológiai szakápoló és educator dolgozik. Az osztályon működő szakambulancia a Magyar Diabetológus Társaság által elismert szakellátóhely. A társosztályokkal együtt a mai kor színvonalának és elvárásainak megfelelő komplex szakellátást tud nyújtani.
Az osztály már évek óta több 2-es és 3-as fázisú nemzetközi klinikai vizsgálatban vesz részt, melyek az elméleti tudást is növelik, és jelentős hatásuk van a klinikai gyakorlatra is.

 

AMBULANCIÁK
Gasztroenterológiai Ambulancia (heti 37 óra)
Hepatológiai ambulancia (heti 3 óra) 

Diabetológiai Ambulancia (heti 30 óra)
Belgyógyászati Ambulancia (heti 17 óra)

Pajzsmirigy ambulancia (heti 15 óra)

 

Gasztroenterológiai szakambulancia és Endoszkópos labor (16. épület földszintjén)
Előjegyzés: beutaló birtokában személyesen vagy telefonon lehet időpontot kérni hétfőtől csütörtökig 8-11 és 13-14 óra között, pénteken 8-11 óra között.

Endoszkópos vizsgálatok: felső és alsó panendoszkópia, ERCP
A vizsgálatok időpontja: hétfőtől péntekig 8-14 óra.

  • Gyomortükrözés: Előjegyzés: beutaló birtokában személyesen vagy telefonon lehet időpontot kérni.
  • Vastagbéltükrözés: Előjegyzés: beutaló birtokában kizárólag személyesen lehet időpontot kérni. Mivel a vizsgálathoz alapos előkészítés, egyes esetekben vényköteles gyógyszer felírása is szükséges, először konzíliumra kerül sor.

Figyelem! Sürgős, soron kívüli vizsgálatra csak abban az esetben tudunk előjegyzést adni, ha a kérő orvos telefonon konzultál ambulanciánk orvosával!
 

 

Pajzsmirigy ambulancia (I. épület (felújított régi ép.) alagsor C-P35-ös rendelő)

Az ambulancia a XIV. kerületi lakosok ambuláns ellátását végzi.
Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyekkel (pl. pajzsmirigy, mellékvese, agyalapi mirigy, nemi mirigyek) foglalkozó tudomány. Ambulanciánkon döntően pajzsmirigy betegekkel foglalkozunk.

Az ambulancián a beteg fizikális vizsgálata, betegségtől függően laborvizsgálatra, valamint egyéb vizsgálatra (pl.: nyaki ultrahang, ultrahang által vezérelt sejt-mintavétel, pajzsmirigy-izotóp) szóló előjegyzés történik. Rendelési idő alatt - változó időszakokban – összesen 5 orvos rendel.

Előjegyzés: Péntek 08.00-14.00 óra között a 467-3700 / 1078 telefonszámon, ill. ugyanezen időben személyesen, a rendelés helyén.

Sürgős betegellátás az orvos-orvos által történő megbeszélés alapján történik! Rendelési idő alatt nem sürgős betegnek nem tudunk előjegyzési időpontot adni! Egyéb endokrin betegségek vizsgálata a beutaló orvos és az endokrinológus szakorvos által történt előzetes megbeszélést követően jöhet szóba.

 

Diabetológiai ambulancia (16. épület, I. emelet.)
A Magyar Diabetes Társaság által akkreditált szakambulancia.  A cukorbetegség, és szövődményeinek ellátásával foglalkozunk. A vizsgálatok telefonos vagy személyes előjegyzés alapján történnek.

Előjegyzés: Hétfőtől-csütörtökig 10-12 óra között. (telefonszám:467-3700 / 1318 v. 1132 mellék). Beutaló szükséges.

Minden szerdán 13 - 15 h között II. Bel. 2. emeletén (16. épület) diétás és utána edukaciós oktatás, melyre előzetes bejelentkezés nem szükséges, de minden új beteg részére szükségesnek tartjuk. Az orvosi megbeszélés egyeztetett időpontban, a szükséges vizsgálatok elvégzése utána történik, amennyiben korábbi leletek vannak, az orvosi megbeszélésre ezt mindenképpen hozza magával a beteg és feltétlenül legyen pontos gyógyszer listája a szedett készítményekről.

 

 

Kapcsolódó orvosok