II. Belgyógyászati Osztály - Gasztroenterológia

TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS

Az Uzsoki Utcai Kórház II. számú Belgyógyászati Osztálya 1928-ban alakult meg. Az Országos Társadalombiztosítási Intézet az Orvosi Hetilap 1928. évi 44. számában tette közzé, hogy az akkori VII. kerület Uzsoki u. 29. szám alatti központi kórházában Kürthi László vezetése alatt 70 ágyas Belgyógyászati osztályt hoz létre. Az osztályvezető főorvos a Korányi Klinikáról, mint egyetemi magántanár került a II. Belgyógyászati Osztályra. Utóda Flamm Sándor 1950-től 1965-ig vezette az osztályt.

Fiala Ervin 22 éven át, 1987-ig volt osztályvezető főorvos. Ő a pajzsmirigy betegségek irányában terjesztette ki az osztály tevékenységét. Azonban megjelentek pancreatitissel (hasnyálmirigy-gyulladás) és tumoros betegeken észlelt hypercalcaemiával foglalkozó közlemények is. A májban lévő metasztázisok régionális citosztatikus kezelési lehetőségeiről az onkológusokkal indult közös kutatás. Az endoszkópos vizsgáló 1982-ben nyílt meg.

Az Endoszkópos Ambulancia azonnal háromféle feladatot vállalt fel:

(1) ellátta a kórházban fekvő betegeket,

(2) vizsgált ambuláns betegeket,

(3) szinte úttörőként - felismerve az endoszkópiában rejlő óriási lehetőségeket - azonnal megszervezte az azóta is folyamatosan működő 24 órás urgens (sürgősségi) endoszkópos készenlétet. 1987-től 20 éven át az osztályt Iliás Lajos vezette. Tevékenysége alatt több vizsgálóhelyiséggel rendelkező endoszkópos ambulancia megnyitására került sor, amely lehetővé tette az endoszkópos beavatkozások szinte minden ágának a művelését.
Simig Mária vezetésével az endoszkópos tevékenység mellett rendszeressé váltak az ambuláns gasztroenterológiai konzíliumok. Taller András hosszabb időt töltött ösztöndíjjal Belgiumban és Svédországban.

Az így szerzett tapasztalatok sokban hozzájárultak az 1995 óta a napi endoszkópos munka legtermészetesebb részét képező terápiás endoszkópos beavatkozások megkezdéséhez. 2003-ban Taller András szerzett Ph.D. fokozatot „A percutan endoscopos gastrostomia technikája és jelentősége a fej-nyak régió tumoros betegségeiben” címmel írt értekezésével.

A II-es és IV-es Belgyógyászati Osztályok összevonását kővetően az osztály tevékenysége bővült a diabetológiával és az angiológiával. Faludi Péter vezetésével a Diabetológiai Ambulancia évek óta részt vesz hazai és nemzetközi 2-es és 3-as fázisú klinikai vizsgálatokban.

Az osztályon 1997 óta ismét dolgozik endokrinológus szakorvos. Takács Eszterosztályos munkája mellett rendel a kórház Pajzsmirigy Ambulanciáján is.

2007-ben Taller András lett az osztályvezető főorvos.

Az osztály évtizedek óta tevékeny résztvevője a medikusoktatásnak. Rezidensképzésben, általános belgyógyászat, gasztroenterológia és diabetológia tárgykörében akkreditálták az osztályt.

 

OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOSOK

1929 - 1950         Dr. Kürthi László egyetemi magántanár

1950 - 1965         Dr. Flamm Sándor

1965 - 1987         Dr. Fiala Ervin kandidátus

1987 - 2007         Dr. Iliás Lajos kandidátus

2007 - .........         Dr. Taller András Ph.D.

 

A II. sz. Belgyógyászati Osztály jelenleg 64 ágyon működik. 2007-ben egy-, két- és négyágyas kórtermeket alakítottunk ki, külön mellékhelyiségekkel.Ezekben a kórtermekben biztosított a ma elvárt kórházi miliő. A nyílászárók cseréje és a külső tatarozás után a betegellátást alapvetően befolyásoló hotelszolgálatban a fejlődés jól érzékelhető.

A belgyógyászaton belüli specializáció megjelenik a II. Belgyógyászaton is. A klasszikus értelemben vett belgyógyászati betegellátás mellett fokozatosan bővült a különböző második szakvizsgával rendelkező orvosok száma. Ez tette lehetővé, hogy az évek során gasztroenterológiai, diabetológiai, angiológiai és endokrinológiai ambuláns és fekvőbeteg ellátás, ill. szakkonzíliáriusi funkció alakulhasson ki.

     

Betegeinkről számokban

Ágylétszám, betegforgalom:

A II. Belgyógyászati Osztály 64 ágyon látja el 34 zuglói háziorvosi körzet betegeit.

Évente 1900-2000 fekvőbeteget kezelünk az osztályon. 

 

GASZTROENTEROLÓGIA

Az osztályon dolgozó gasztroenterológus szakorvosok és endoszkópos vizsgálatokban jártas belgyógyászok száma az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent. Jelenleg 2 szakorvos és 2 endoszkopizálni tudó, a sürgős endoszkópos ügyeletben is részt vevő belgyógyász végzi ezt a munkát. A terápiás endoszkópia is mindennapi feladat. Az ERCP-t a két szakorvos végzi. A percutan endoscopos gastrostomia (PEG) magyarországi elterjesztésében az osztálynak meghatározó szerepe volt. Országosan elismerten a legnagyobb tapasztalatú intézménynek számít.

   

DIABETOLÓGIA

Az osztályon 3 diabetológus minősítésű, és egy vizsga előtt álló orvos, ill. 4 diabetológus szaknővér dolgozik. Az osztályon működő szakambulancia a Magyar Diabetológus Társaság által elismert szakellátóhely. A társosztályokkal együtt a mai kor színvonalának és elvárásainak megfelelő komplex szakellátást tud nyújtani.

Az osztály már évek óta több 2-es és 3-as fázisú nemzetközi klinikai vizsgálatban vesz részt, melyek az elméleti tudást is növelik, és jelentős hatásuk van a klinikai gyakorlatra is.

     

ENDOKRINOLÓGIA

Egy endokrinológus szakorvos dolgozik az osztályon. Bár az utóbbi évek során a laboratóriumi vizsgálatok skálájában előrelépés következett be, a megfelelően széles laborháttér hiányában alapvetően pajzsmirigy betegek vizsgálata, kezelése folyik.

 

TEVÉKENYSÉGEK

Gasztroenterológiai szakkonzílium

(Dr. Taller András PhD)

A vizsgálatok időpontja változó, általában hétfőtől csütörtökig délután. A várakozási idő lerövidítése érdekében azok részére, akik korábban javasolt, és bevált gyógyszerük további szedéséhez kérnek javaslatot, külön előjegyzést vezetünk. Első vizsgálat esetén hosszabb várakozási idővel lehet számolni.

Előjegyzés: beutaló birtokában személyesen vagy telefonon lehet időpontot kérni hétfőtől csütörtökig 8-11 és 13-14 óra között, pénteken 8-11 óra között.

Endoszkópos vizsgálatok

A vizsgálatok időpontja: hétfőtől péntekig 8-14 óra.

  • Gyomortükrözés

Előjegyzés: beutaló birtokában személyesen vagy telefonon lehet időpontot kérni.

Vastagbéltükrözés

Előjegyzés: beutaló birtokában kizárólag személyesen lehet időpontot kérni, mivel a vizsgálathoz alapos előkészítés, egyes esetekben vényköteles gyógyszer felírása is szükséges. Amennyiben a beutaló alapján nem egyértelmű, hogy a vastagbéltükrözésre valóban szükség van, a beteget a szakambulancia első szabad időpontjára jegyezzük elő.

Figyelem! Sürgős, soron kívüli vizsgálatra csak abban az esetben tudunk előjegyzést adni, ha a kérő orvos telefonon konzultál ambulanciánk orvosával!

Gasztroenterológiai Szakambulancia és Endoszkópos Labor

Megújult gépparkal, felújított új helyen várja betegeit a 16. épület föltszintjén.

Ambulanciák
Gasztroenterológiai Ambulancia (heti 37 óra)
Diabetológiai Ambulancia (heti 30 óra)
Angiológiai Ambulancia (heti 5 óra)
Hepatológiai ambulancia (heti 3 óra) Dr. Schuller János – csütörtök

Helye: Uzsoki Kórház, II. számú Belgyógyászati Osztály (16. épület), fsz.

Tevékenységek: Krónikus májbetegek részére szakkonzílium adása, krónikus májbetegek kezelése, gondozása.

Előjegyzés beutaló birtokában személyesen vagy telefonon a 467-3705 közvetlen városi számon, vagy a 467-3700/3705 melléken kérhető. Hívásaikat az adminisztrátor fogadja hétfőtől péntekig 12 és 14 óra közti időben

Belgyógyászati Ambulancia (heti 17 óra)
Pajzsmirigy ambulancia (heti 15 óra)
Angilógiai ambulancia (heti 5 óra) 

AZ OSZTÁLY SZEMÉLYI ÁLLOMÁNYA 

Orvosok: Dr. Taller András Ph.D. osztályvezető főorvos, Dr. Szántó Péter főorvos, Dr. Takács Eszter főorvos, Dr. Szűcs Mónika főorvos, Dr. Csikós Dóra főorvos, Dr. Kovács István adjunktus, Dr. Lidi Henriett főorvos, Dr. Polyák Enikő adjunktus, Dr. Bartos István adjunktus, Dr. Székely Anetta adjunktus, Dr. Takács Emőke szakorvos, Dr. Mohai Csaba Gyula rezidens, Dr. Beytay Sahin Attila rezidens, Dr. Belák Anita rezidens

Ápolók: Rózsáné Vajda Júlia osztályvezető ápoló, Farkasné Katona Ildikó főnővér helyettes, Borsodi Kiss Gabriella, Buzásné Janik Magdolna, Ferwágnerné Hajós Anita, Fehér Eszter, Heidel Szilvia, Horváth Józsefné, Joszt Mariann, Károly Krisztina, Kásáné Kis Kós Piroska, Köles Tiborné, László Enikő, Lénárt Melinda, Nagy Edit, Nogula Annamária, Nyisalovitsné Szentes Erzsébet, Ormosné Bodnár Éva, Pernesz Gergő, Perneszné Lukács Erzsébet, Sahó Istvánné, Selmecziné Balogh Jolán, Tarba Anikó, Bordás Gabriella, Tóth Istvánné, Pálinkás Krisztina, Varga Virág

Adminisztrátorok: Szabó Viktória, Tóth Anita, Tóth Zsuzsanna 

Pajzsmirigy ambulancia adminisztrátora: Pogács Józsefné

Endoszkópos asszisztensek: Kulics Judit, Kurucz Péterné, Őri Zoltánné

Endoszkóos adminisztrátor: Pap Emília