Tüdőgyógyászati osztály

Cím
1145
Budapest
Róna u 196-212
Telefonszám, mellék
Információ

AZ OSZTÁLY TÖRTÉNETE
1945-ben a XIV.kerület Amerikai út 55.szám alatti különálló épületben hoztak létre Tüdőosztályt, a háború befejeztével magasra ugró tbc-s megbetegedések kezelésére, 125 ágyon. Kezdetben a Szeretet Kórház, majd a Szabolcs utcai kórház kihelyezett részeként működött, majd 1954 január 1-vel az Uzsoki kórházhoz csatolták, s azóta a kórház szerves része.
A Tüdőosztályt 25 éven át (1950-1975) Dr. Szántó Sándor vezette, aki egyidejűleg a kórház igazgatója is volt, őt követte Dr. Hankovszky Mária (1976-1992). A tbc elleni küzdelemben az osztály jelentős szerepet vállalt, de a tbc visszaszorulásával, 1969-től kezdve az aspecifikus tüdőbetegségek kezelése került előtérbe. Kihasználva a kórházi onkológiai háttér adta lehetőségeket, még nagyobb jelentőséget kapott a tüdődaganatok diagnosztikája, kezelése, gondozása. 1976-ban az osztály ágyszámát 65-re csökkentették.
Dr. Szántó és Dr. Hankovszky elsőként vezették be és alkalmazták az onkológus-pathologus-mellkassebész- tüdőgyógyász team munkát, amely azóta is példaértékű. E két kiváló tanítómester és szakmai példakép mellett és irányítása alatt sajátította el a pulmonológiát Dr. Dévai Ágnes aki 1993-tól a Tüdőosztály vezetője lett.
Az osztály az Amerikai úti épületből 1993-ban az Uzsoki Kórház 16 épületének földszintjére költözött, először 24 ágyon, majd 1995 -től 40 ágyon működve. A pulmonológián belül történő profilváltás, a korábban elkezdett szakmai specializálódás az ő vezetése alatti időszakban teljesedett ki. A kórház nyújtotta lehetőségeket kihasználva a brachyterápia, afterloading kezelés alkalmazásával intézményünkben úttörő munkát végzett. A tüdőgyógyászat mellett minden orvosunk második szakképesítést is szerzett allergológia, onkológia területeken. Dr. Dévai Ágnes súlyos betegségét követő halála után 2006. dec.1-től az osztály megbízott vezetője Dr.Vennes Zsuzsanna. 2009 tavaszától Dr. Egerszegi Sándor vezeti az osztályt.
 

SZEMÉLYI ÁLLOMÁNY
Osztályvezető ápoló
: Szegedi Istvánné Főtanácsos, Diplomás Ápoló
Allergológiai és tüdőgyógyászati ambulancia: Entresz Miklósné diplomás ápoló és szakasszisztens, Kocsisné Ábel Hajnalka  asszisztens
Ápolók: Boda Anikó, Szalai Imréné, Fülezsdiné Vadon Krisztina, Lugosiné Simon Kinga, Eck Judit,, Fritsch Erika, Tamasi Ferencné, Tóth Andrea Hajnalka
Szakdolgozók: Németh Beáta, Tóthné Tamás Zsuzsanna, Márkus Gáborné
Adminisztrátor: Mészáros Éva
Betegszállító: Ottó Ferenc