Neurológiai osztály

Cím
1145
Budapest
Róna u 196-212
Telefonszám, mellék
Információ

AZ OSZTÁLY TÖRTÉNETE
1965-ben a Hermina úti Bethesda Kórház Idegosztályát Dr. Horváth Andrásfőorvos vezetése alatt az Uzsoki utcai kórházba, majd 1977-ben a Tüdőosztály Amerikai úti pavilonjának emeletére telepítették át. 1983-ban az Idegosztály vezetője Dr. Szegedy László (1932-1996) egyetemi tanár lett, aki modern elektrofiziológiai, neuropatológiai és neurokémiai laboratóriumot hozott létre. Megszervezte, és nyugdíjba vonulásáig vezette a sclerosis multiplex szakrendelést. Szegedy professzor 1990-től az Uzsoki utcai kórház orvos-igazgatói feladatait is ellátta. 1993-ban az Idegosztály visszaköltözött a főépület második emeletére. Szegedy professzor nyugdíjba vonulása után, 1996 januárja óta Dr. Jakab Gábor látja el az osztályvezetői teendőket. A személyi és tárgyi feltételek átalakítása jelentősen javította az osztály működési körülményeit. A betegek kényelmét és az ápolás színvonalát növelte egy, a mozgássérült betegek által is könnyen használható, adálymentes fürdőszoba, valamint egy tornaterem kialakítása. A szervi betegségek komplex szemléletének jegyében nagyobb hangsúlyt kapott a betegek és a családtagok pszichológiai támogatása is.
 

A NEUROLÓGIAI OSZTÁLY GYÓGYÍTÓ TEVÉKENYSÉGE 2007-BEN
A 25 neurológiai ágyon és a 15 ágyas stroke részlegen a kor elvárásainak megfelelő színvonalú betegellátást végzünk. Az organikus idegrendszeri megbetegedések teljes skáláján belül hagyományosan kiemelt figyelmet szentelünk az agyi keringészavarok és a sclerosis multiplex aktuális problémáinak. A Neurológiai osztály az elsők között kapcsolódott be a fővárosi stroke megelőzési és akut kezelési programba. Járóképes betegeink számára 2006-ban lényegesen kiterjesztettük a kúraszerű agyi keringésjavító infúziós kezelést. Organikus neurológiai szempontból a Neurológiai osztály ellátási területe az V. és XIV. kerület. Akut cerebrovascularis eseményen átesett betegeket a XIV. és XV. kerületből fogad. A neurológiai osztályos teendők befejezése után, indokolt esetben a Hungária körúti Rehabilitációs részlegeken folytatódik a betegek kezelése. A műtétet igénylő betegek konzíliumát, és az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézettel való összeköttetést Dr. Váradi Péter főorvos biztosítja. Szoros szakmai kapcsolatot tartunk fenn a főváros más Neurológiai Osztályaival, és a stratégiai fontosságú szakmai szervezetekkel, intézményekkel, pl. a Nemzeti Neuroimmunológiai Központtal.
 

OKTATÁS
A Neurológiai osztály akkreditált központként részt vesz az V. és VI. éves orvostanhallgatók oktatásában és a rezidensképzésben is. Számos tudományos és továbbképző előadást tartunk szakmai fórumokon, a Semmelweis Egyetem és a Műszaki Egyetem speciális orvos-mérnök képzési programjában, valamint a Fővárosi középfokú egészségügyi szakképzési intézményeiben.
 

AZ OSZTÁLY DOLGOZÓI
Orvosok:
Az osztály orvosairól >>ITT TALÁL RÉSZLETES INFORMÁCIÓT<< (NEUROLÓGIA ORVOSAI)
Klinikai szakpszihológus: Oláh Rita; E-mail: olahr@uzsoki.hu
Gyógytornászok: Kis Huszti Ágota, Gál Kriszina, Kalotai Veronika
Gyógymasszőrök: Selmeczi Petra, Somogyi Csaba
EEG asszisztensek: Legéndiné Bori Márta, Szépvölgyi Zoltánné
Osztályos adminisztrátorok: Főrhéczné Szántó Ildikó, Legéndi Anna
Orvosi és tudományos asszisztens: Tuliné Győri Zsuzsanna
Ápolók: Lackófi Ágnes osztályvezető ápoló, Győri Katalin helyettes osztályvezető ápoló, Durst Ildikó, Hatházi Adél, Török Erik, Karancsiné Oravecz Julianna, Sándor Zsuzsa, Terebesi Anita, Takács Mária, Kovács Éva, Baranyai Eszter, Bíró Viktória, Kiss Sándorné, Szalayné Wenczel Teréz
Segédápolók: Rásonyi Eszter, Vadas Nagy Dóra

Kapcsolódó orvosok