Szemészeti Osztály

BETEGTÁJÉKOZTATÓK RUTIN SZEMÉSZETI VIZSGÁLATHOZ, MŰTÉTEKHEZ ÉS A LÉZERES BEAVATKOZÁSHOZ

Mi történik rutin szemészeti vizsgálat során?

Páciensünk bejelentkezik az ambulancián, ahol először az asszisztenseink kezdik vizsgálni.

Rutinszerűen bemérik egy automata készülék segítségével a szem fénytörését és ennek segítségével megnézik a távoli látóélességet. Ekkor derül ki, hogy az illetőnek kell-e az utcán vagy vezetéshez szemüveg.

A közeli- és köztes látóélességet, amely olvasáshoz és monitor használathoz szükséges, rutinszerűen nem vizsgáljuk és pupillatágítás után már nem is tudjuk ellenőrizni.

A szemüvegrendelés időigényes feladat, ezért optikai szaküzletben, nyugodt körülmények között javasoljuk a szemüveg dioptria megállapítását, ellenőrzését. Kivételes esetekben mi is rendelünk szemüveget, de ehhez külön vizsgálati időpontot kell kérni.

A látóélesség vizsgálata után kétféle pupillatágító cseppet (paraszimpatikus gátló és szimpatikus izgató) kapnak pácienseink és kiülnek a folyosóra várakozni.

A csepp hatásának kialakulásához minimum húsz perc szükséges. Bizonyos betegségekben (pl. szivárványhártya gyulladás, sérülés, cukorbetegség, pseudoexfoliációs szindróma) előfordul, hogy több alkalommal is szükséges pupillatágító csepp alkalmazása, illetve hosszabb idő alatt tágul meg a pupilla.

Tág pupilla mellett a közeli látás homályosodik, fényérzékenység alakul ki. Ez nem mindenkit zavar egyformán, mégis azt javasoljuk, hogy szemészeti vizsgálatra ne gépkocsival (vezetőként) érkezzenek, hozzanak esetleg napszemüveget és az is jó, ha van kísérőjük. A pupillatágító hatásának megszűnéséhez több óra szükséges. Ritkán általános tünetek (szívritmus, vérnyomás ingadozás) is jelentkezhetnek a pupillatágítás során, mivel a cseppek az orrgaratba jutva onnan kis mennyiségben felszívódnak és bejutnak a keringésbe.

Miután megtágult a pupilla, következik az orvosi vizsgálat. Pácienseinket a sürgősségtől, a kiegészítő vizsgálatoktól függően nem mindig érkezési sorrendben hívjuk vissza.

A szemorvos réslámpánál végzi a vizsgálatot, amelybe be kell helyezni a fejet úgy, hogy az állat és a homlokot megtámasztjuk. Itt hívjuk fel pácienseink figyelmét, hogy a készülékhez oldalról üljenek le, ne ún. lovaglóülésben, mert ez utóbbi rendkívül balesetveszélyes! A réslámpa egy nagyító eszköz, mellyel a szem részleteiben jól vizsgálható, tiszta törőközegek esetén a szemfenék is tükrözhető. A szemnyomást is réslámpára erősített mérőfej segítségével mérjük.

Milyen kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség?

Pupillatágítás előtt szükség lehet látótér vizsgálatra, szemnyomás mérésre, csarnokzug türközésre, szaruhártya vastagság mérésre. Pupillatágítás után szemészeti ultrahang vizsgálat, szürkehályog esetén a beültetendő műlencse törőerejének számítása, szemfenéki betegségek esetén fluoreszcein érfestéses vizsgálat, valamint a látóideg és az éleslátás helyének lézeres képalkotása (ún. OCT vizsgálat, optikai koherencia tomográfia) válhat szükségessé.

A vizsgálatok több órát is igénybe vehetnek, ezért kérjük, hogy egyéb, krónikus betegségből (pl. cukorbetegség) eredő rosszullét elkerülése céljából ételt, italt, inzulinjukat hozzák magukkal!

LETÖLTÉS >> Phacoemulsificatio 

LETÖLTÉS >> Vitrectomia

LETÖLTÉS >> Retina leválás elleni bedomborító műtét

LETÖLTÉS >> Glaukoma ellenes műtét: Trabeculectomia

LETÖLTÉS >> YAG lézer capsulotomia

LETÖLTÉS >>YAG lézer iridotomia

LETÖLTÉS >> Panretinális lézer kezelés

 

Galéria


Nővérpult
 


Nővérszoba

 


Kezelő

 


Kórterem

 


Váró

 


Ambulancia folyosója

 


III-as vizsgáló

 


II-es vizsgáló

TÖRTÉNETI VISSZATEKINTÉS

Kórházunk Szemészeti Osztálya 1940-1945 között 36 ággyal Dr. Tóth Zoltán egyetemi magántanár vezetésével működött. Az osztályt 1946-ban átszervezés címén bezárták. Dr. Marek Péter vezetésével 1969-ben szemészeti ambulancia kezdte meg munkáját. Ebben az időben a fekvőbetegek ellátását más osztályoktól kölcsönkapott ágyakon, a műtéteket más osztályok műtőjében végezték. A Szemészet 1974-től dolgozik ismét önálló osztályként. Az osztály vezetője 1999-ig Dr. Marek Péter volt, akit munkássága elismeréseként címzetes egyetemi docensnek neveztek ki, nyugdíjba vonulása alkalmából pedig Batthyányi Strattmann László díjjal tüntettek ki. Az osztály országszerte ismert profilja ebben az időben a neurooftalmologia és a szemészeti onkológia volt.

1999-ben az osztály vezetését Dr. Milibák Tibor vette át, ezzel az osztály profilja a vitreoretinális sebészettel bővült. Az intraocularis tumorok kezeléséről finanszírozási okok miatt le kellett mondanunk.

Az osztály ebben az időszakban tért át a nagy seben keresztül végzett szürke hályog műtétekről a phacoemulsificatiora. Az áttérés példás gyorsasággal történt meg. A korszerű technika rutinszerű alkalmazása, a jó műtéti eredmények következtében a betegforgalom többszörösére nőtt. Korábbi hagyományainknak megfelelően szürke hályog műtétjeink jelentős százaléka jelenleg is magas kockázatú, minősített eset. A vitreoretinális sebészetben radikálisan csökkentettük az ápolási időt, hazai viszonylatban úttörőként kezdtük alkalmazni a panoráma megvilágítást, illetve az üvegtest láthatóvá tételére a triancinolon acetonidot.

Amennyire lehetőségeink engedték, igyekeztünk osztályunkon is meghonosítani a legújabb szemléletet mind a macula, mind a diabeteses retinopathia, mind a retina leválás sebészetében. Több éve a szürke hályog eltávolítása után az esetek legnagyobb részében az optimális látás rehabilitáció elérése érdekében aszférikus kiképzésű, a látómező széli részein sem torzító műlencséket építünk be. Osztályunkon fizetős szolgáltatásként lehetőség van több fókuszú, illetve különleges kiképzésű, ún. tórikus műlencsék beültetésére. A szürke hályog műtétet az egészségbiztosító finanszírozza, betegeinknek ilyenkor a különleges kiképzésű műlencse árát kell megtéríteniük. Az első esetben a műtétet követően betegeink közelre és távolra is képesek szemüveg nélkül látni, szemüveg viselésére csak ritkán van szükség. A második esetben a műlencse a szemfelszín deformitása miatt fellépő, szemüveggel nehezen korrigálható torzulásokat, az asztigmatizmust javítja ki.

Az osztály higiéniás helyzete megfelelő, a iatrogen fertőzések, posztoperatív endophthalmitisek gyakorisága nemzetközi összehasonlításban is nagyon jó.

Az egészségügyi reform következményeként 2006-ban ágyszámunk 20-ra csökkent, s a korábbiakhoz hasonló teljesítményt a korábbi éveknél két szakorvossal kisebb létszámmal kellett elérnünk. A teljesítmény volumenkorlát bevezetése miatt a reform bevezetése óta eltelt időben osztályunk teljesítménye alapvetően nem változott. 

ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS AZ OSZTÁLY HELYZETÉRŐL

Osztályunk igyekszik megőrizni az elmúlt években elért helyét a szemészeti ellátásban. Az elmúlt évek során folyamatosan fejlesztettük műszerparkunkat, az elavult műszerek nagy részét lecseréltük. Az osztály jelenleg az ellátáshoz szükséges alapműszereken kívül a szemfenéki betegségek diagnosztikájához egyre inkább elengedhetetlen korszerű OCT (optikai koherencia tomográf) készülékkel, digitális szemfenéki fényképezésre, érfestéses vizsgálatok végzésére alkalmas számítógépes készülékkel, digitális videóberendezéssel felszerelt réslámpákkal rendelkezik. Mindezek amellett, hogy lehetővé teszik a korszerű diagnosztikus munkát, a korábbiaknál sokkal hasznosabb konzultációs lehetőséget biztosítanak mind az orvosok, mind a szakszemélyzet, mind pedig a betegek részére. A műtőben videóval, számítógépes dokumentációs lehetőséggel felszerelt operációs mikroszkóp, korszerű phacoemulsificatiós/vitrectomiás készülék, laser készülék áll a gyógyítás szolgálatában.

A BETEGELLÁTÁS MUTATÓI

A 2013. évben 2608 fekvőbeteget és 18329 járóbeteget láttunk el, ebből 2041 volt szürke hályog műtét és 446 vitrectomia.

Az elmúlt években világszerte észlelt tendenciákhoz hasonlóan, a kórházi ápolási idő drámaian lecsökkent, kórházi ápolásban csaknem kizárólag a műtétet igénylő betegek részesülnek. A tendencia tovább folytatódik, és néhány éven belül várható, hogy a műtétes szemészeti ellátás döntő formája az egynapos sebészet lesz. 

AZ ÁPOLÁS HELYZETE

A Szemészeti Osztályon az ápolás helyzete megfelelő. Az utóbbi években a személyi állomány egy része kicserélődött, a lelkes és lelkiismeretes maghoz, érdeklődő új kollégák csatlakoztak. Három ápolónőnk felsőfokú, egy pedig egészségügyi manager végzettséggel rendelkezik. Két munkatársunk 2013-ban szemészeti szakasszisztensi végzettséget szerzett. Műtősnőink szakképzettek, műtőssegédjeink nagy részének is van szakirányú végzettsége. 

AZ OSZTÁLY SZEMÉLYI ÁLLOMÁNYA

Orvosainkról információt az >> OSZTÁLYUNK ORVOSAI << menüpont alatt talál.

Ápplók: Szkotniczky Mónika, osztályvezető ápoló, Quittner Anita, főnővér helyettes, egészségügyi manager, Incze Annamária, diplomás ápolónő, Siposné Király Hilda, diplomás ápolónő, Kádár Tibor Lászlóné, ápolónő, Pálfi Tiborné, HID-ápolónő, Rapavi Imréné, HID-ápolónő, Szabóné Albert Mónika felnőtt szakápoló, Zachar Attiláné, HID-ápolónő,

Ápolási asszisztensek: Nagyné Holló Sára, Birgés Levente

Műtősnők: Vigmond Józsefné főműtősnő, Al-Roudhan Julianna, Erdős Orsolya, Vrabecz Anna,

Műtőssegédek:  Huszár László, Kovács Gábor, Láposi Zsolt, Pécsi Sándor, 

Adminisztátorok: Nagyné Pintér Erika, Katonáné Lipcsey Enikő, Schwikker

OKTATÁSI TEVÉKENYSÉG

Az osztályt 3 éves részképzésre akkreditálták. Az országban elsőként vezettünk be a szemészetben videó kivetítéses vizitet: a vizit során a főorvosi vizsgálat menetét mind az orvosok, mind pedig a nővérek a tévéképernyőn együtt követhetik. Ambulanciánkon hasonló céllal szereltünk fel videó réslámpát. 
Az oktatást szolgálják a hetente tartott fluorescein angiográfiás referálók, valamint folyóirat referálók. Az utóbbira vonzáskörzetünkbe eső rendelőintézetek munkatársait is meghívjuk. 
Osztályunkat gyakran látogatják rezidensek, tapasztalatcsere céljából más intézetben dolgozó kollégák. 
Meghívott előadóként részt veszünk az orvos- és gyógyszerészképzésben. 
Más intézetekben továbbképző jelleggel bemutató műtéteket végzünk, szakkonzultánsként rendszeresen részt veszünk munkájukban, kezdő vitreoretinális sebészeket felkészítünk új feladatuk ellátására.  

KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG

Tudományos közéletben való részvételünk az utóbbi évben a középszinten erősödött: a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság éves közgyűlésén elhangzott illetve írásban is megjelent előadásain kívül középkádereink szépen szerepeltek és díjat is nyertek az intézeti tudományos napokon, országos fórumon.

A rendezvényeken való részvétel mellett felkért előadásokat tartottunk, a Szemészeti Szakmai Kollégium részére szakmai háttéranyagokat készítettünk, a Szemészet folyóirat részére lektori munkát végeztünk.

Sikerrel vettünk részt nemzetközi, multicentrikus klinikai vizsgálatban.

SZAKMAPOLTIKAI TEVÉKENYSÉG, FŐBB ESEMÉNYEK

Dr. Milibák Tibor 2004. óta a Magyar Szemorvostársaság Retina Szekciójának elnöke. A Retina Szekció keretén belül egyéb rendezvények mellett 2005-ben kórházunkban nemzetközi részvételű élő sebészeti közvetítést rendezett. Négy éven keresztül részt vettünk a Szemészeti Szakmai Kollégium munkájában.

AZ OSZTÁLY SZOLGÁLTATÁSAI

 • A/B-scan ultrahang vizsgálat, pachymetria
 • Szemfenéki diagnosztika, fluorescein angiográfia
 • OCT
 • YAG-laser, Argon-laser
 • Automata perimetria
 • Phacoemulsificatio 
 • Vitreoretinális beavatkozások

AZ OSZTÁLY SZPONZORAI

A Szemészeti Osztály ezúton mond köszönetet az alábbi szervezeteknek, illetve magánszemélyeknek, akik támogatása jelentősen emelte az Osztály műszerellátását és szolgáltatásainak színvonalát.

 • Alcon Hungária Kft
 • Medicontur Kft
 • OPC Kft
 • Premed Pharma Kft
 • Galambos József
 • Saly Mária