Szemészeti osztály

Cím
1145
Budapest
Róna u 196-212
Telefonszám, mellék
Információ

BETEGTÁJÉKOZTATÓK RUTIN SZEMÉSZETI VIZSGÁLATHOZ, MŰTÉTEKHEZ ÉS A LÉZERES BEAVATKOZÁSHOZ

Mi történik rutin szemészeti vizsgálat során?
Páciensünk bejelentkezik az ambulancián, ahol először az asszisztenseink kezdik vizsgálni.

Rutinszerűen bemérik egy automata készülék segítségével a szem fénytörését és ennek segítségével megnézik a távoli látóélességet. Ekkor derül ki, hogy az illetőnek kell-e az utcán vagy vezetéshez szemüveg.

A közeli- és köztes látóélességet, amely olvasáshoz és monitor használathoz szükséges, rutinszerűen nem vizsgáljuk és pupillatágítás után már nem is tudjuk ellenőrizni.

A szemüvegrendelés időigényes feladat, ezért optikai szaküzletben, nyugodt körülmények között javasoljuk a szemüveg dioptria megállapítását, ellenőrzését. Kivételes esetekben mi is rendelünk szemüveget, de ehhez külön vizsgálati időpontot kell kérni.

A látóélesség vizsgálata után kétféle pupillatágító cseppet (paraszimpatikus gátló és szimpatikus izgató) kapnak pácienseink és kiülnek a folyosóra várakozni.

A csepp hatásának kialakulásához minimum húsz perc szükséges. Bizonyos betegségekben (pl. szivárványhártya gyulladás, sérülés, cukorbetegség, pseudoexfoliációs szindróma) előfordul, hogy több alkalommal is szükséges pupillatágító csepp alkalmazása, illetve hosszabb idő alatt tágul meg a pupilla.

Tág pupilla mellett a közeli látás homályosodik, fényérzékenység alakul ki. Ez nem mindenkit zavar egyformán, mégis azt javasoljuk, hogy szemészeti vizsgálatra ne gépkocsival (vezetőként) érkezzenek, hozzanak esetleg napszemüveget és az is jó, ha van kísérőjük. A pupillatágító hatásának megszűnéséhez több óra szükséges. Ritkán általános tünetek (szívritmus, vérnyomás ingadozás) is jelentkezhetnek a pupillatágítás során, mivel a cseppek az orrgaratba jutva onnan kis mennyiségben felszívódnak és bejutnak a keringésbe.

Miután megtágult a pupilla, következik az orvosi vizsgálat. Pácienseinket a sürgősségtől, a kiegészítő vizsgálatoktól függően nem mindig érkezési sorrendben hívjuk vissza.

A szemorvos réslámpánál végzi a vizsgálatot, amelybe be kell helyezni a fejet úgy, hogy az állat és a homlokot megtámasztjuk. Itt hívjuk fel pácienseink figyelmét, hogy a készülékhez oldalról üljenek le, ne ún. lovaglóülésben, mert ez utóbbi rendkívül balesetveszélyes! A réslámpa egy nagyító eszköz, mellyel a szem részleteiben jól vizsgálható, tiszta törőközegek esetén a szemfenék is tükrözhető. A szemnyomást is réslámpára erősített mérőfej segítségével mérjük.
 

Milyen kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség?
Pupillatágítás előtt szükség lehet látótér vizsgálatra, szemnyomás mérésre, csarnokzug türközésre, szaruhártya vastagság mérésre. Pupillatágítás után szemészeti ultrahang vizsgálat, szürkehályog esetén a beültetendő műlencse törőerejének számítása, szemfenéki betegségek esetén fluoreszcein érfestéses vizsgálat, valamint a látóideg és az éleslátás helyének lézeres képalkotása (ún. OCT vizsgálat, optikai koherencia tomográfia) válhat szükségessé.

A vizsgálatok több órát is igénybe vehetnek, ezért kérjük, hogy egyéb, krónikus betegségből (pl. cukorbetegség) eredő rosszullét elkerülése céljából ételt, italt, inzulinjukat hozzák magukkal!
 

TÖRTÉNETI VISSZATEKINTÉS
Kórházunk Szemészeti Osztálya 1940-1945 között 36 ággyal Dr. Tóth Zoltán egyetemi magántanár vezetésével működött. Az osztályt 1946-ban átszervezés címén bezárták. Dr. Marek Péter vezetésével 1969-ben szemészeti ambulancia kezdte meg munkáját. Ebben az időben a fekvőbetegek ellátását más osztályoktól kölcsönkapott ágyakon, a műtéteket más osztályok műtőjében végezték. A Szemészet 1974-től dolgozik ismét önálló osztályként. Az osztály vezetője 1999-ig Dr. Marek Péter volt, akit munkássága elismeréseként címzetes egyetemi docensnek neveztek ki, nyugdíjba vonulása alkalmából pedig Batthyányi Strattmann László díjjal tüntettek ki. Az osztály országszerte ismert profilja ebben az időben a neurooftalmologia és a szemészeti onkológia volt.

1999-ben az osztály vezetését Dr. Milibák Tibor vette át, ezzel az osztály profilja a vitreoretinális sebészettel bővült. Az intraocularis tumorok kezeléséről az országban előforduló betegek viszonylag kis száma, és finanszírozási okok miatt le kellett mondanunk.

Az osztály ebben az időszakban tért át a nagy seben keresztül végzett szürke hályog műtétekről a phacoemulsificatiora. Az áttérés példás gyorsasággal történt meg. A korszerű technika rutinszerű alkalmazása, a jó műtéti eredmények következtében a betegforgalom többszörösére nőtt. Korábbi hagyományainknak megfelelően szürke hályog műtétjeink jelentős százaléka jelenleg is magas kockázatú, minősített eset.

A normál és komplikált szürkehályog műtétek ellátásán túl egyre inkább törekszünk betegeink látásának mind teljesebb rehabilitációjára. Ennek érdekében speciális műlencsék beültetését is végezzük, erre a műlencse tervezés fejlődése, és az azt biztosító műszerek beszerzése biztosította a feltételeket. A tórikus műlencsék a szemfelszín deformitása miatt fellépő, szemüveggel nehezen korrigálható torzulásokat, az asztigmatizmust javítják ki. A többfókuszú műlencsék beültetése után a páciensek közelre és távolra is képesek szemüveg nélkül látni, szemüveg viselésére csak ritkán van szükség. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a több fókuszú műlencse beültetése nem jelent teljes szemüveg függetlenséget. A műlencse beültetés javallatának eldöntéséhez a páciens igényeinek, illetve a műtétet követő várhatóan fellépő látási panaszok gondos mérlegelése szükséges. A több fókuszú műlencséket a biztosító nem finanszírozza, a műlencse árát a páciensnek kell kifizetnie.

A vitreoretinális sebészetben radikálisan csökkentettük az ápolási időt, hazai viszonylatban úttörőként kezdtük alkalmazni a panoráma megvilágítást, illetve az üvegtest láthatóvá tételére a triamcinolon acetonidot. Általánossá váltak gyakorlatunkban a kis seben, varrat nélkül végzett vitreoretinális beavatkozások, ennek következtében kisebb lett a műtéti trauma, ugrásszerűen javult a betegek műtétet követő komfortérzete. Az elmúlt évek során sokat változott a vitreoretinális beavatkozások elvégzésének javallata: az általános ellátás javulásának eredményeként ma a korábbiaknál lényegesen ritkábban végzünk műtéteket cukorbetegség szövődményei miatt, a phacoemulsificatio biztonságosabbá válásának következtében egyre ritkábbak a szürkehályog műtétek szövődményei miatt végzett beavatkozások. Az egyre jobb műtéti eredmények lehetővé tették, hogy már mérsékelt panaszok esetén is végezzünk kialakult hegszövet, epiretinális membránok, maculalyuk miatt műtéteket. Osztályunk egyik kiemelt profilja a retina leválás elleni beavatkozások végzése. Forgó rendszerben  részt veszünk az áthatoló szemsérülések sürgősségi ellátásában.

Az elmúlt évtized forradalmi változása volt a szem belsejébe adott injekciós kezelések, az intravitreális injekciók elterjedése. Az intravitreális injekciók alapvetően megváltoztatták a nedves típusú időskori macula degeneráció, a látás súlyos károdosát okozó leggyakoribb szembetegség, valamint a munkaképes lakosság körében leggyakoribb súlyos látásromlást okozó elváltozás, a diabeteses maculopathia prognózisát. Az új beavatkozások nem jelentik azt, hogy e betegségek súlyos következményeit teljesen fel tudja számolni az orvostudomány, de a prognózis javulása szembetűnő. Az ipari fejlesztés folyamatos, az évek során újabb és újabb gyógyszerek, beavatkozási módok jelennek meg, amelyek egyrészt tovább javítják a prognózist, másrészt csökkentik a beteget kezeléssel járó terhelését. Osztályunk több ilyen jellegű nemzetközi orvostudományi kutatásban vesz részt, köszönjük a kutatásokban részt vevő betegeknek, hogy elősegítik az új eljárások bevezetését.

Az osztály higiéniás helyzete megfelelő, a iatrogen fertőzések, posztoperatív endophthalmitisek gyakorisága nemzetközi összehasonlításban is nagyon jó.
 

ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS AZ OSZTÁLY HELYZETÉRŐL
Osztályunk igyekszik megőrizni az elmúlt években elért helyét a szemészeti ellátásban. Az elmúlt évek során folyamatosan fejlesztettük műszerparkunkat, az elavult műszerek nagy részét lecseréltük. Az osztály jelenleg az ellátáshoz szükséges alapműszereken kívül rendelkezik a szürkehályog műtétnél a látás optimális rehabilitációját biztosító legkorszerűbb műlencse tervező készülékkel, a szemfenéki betegségek diagnosztikájához egyre inkább elengedhetetlen korszerű OCT-vel (optikai koherencia tomográf), digitális szemfenéki fényképezésre, érfestéses vizsgálatok végzésére alkalmas számítógépes készülékkel, digitális videóberendezéssel felszerelt réslámpákkal rendelkezik. OCT és automata perimetriás több éves folyamatosan bővülő adatbázisai lehetővé teszik, hogy a glaukomás betegeknél a kórlefolyás pontos követését, szükség esetén a terápia szükség szerinti módosítását.

Mindezek amellett, hogy lehetővé teszik a korszerű diagnosztikus munkát, a korábbiaknál sokkal hasznosabb konzultációs lehetőséget biztosítanak mind az orvosok, mind a szakszemélyzet, mind pedig a betegek részére. A műtőben videóval, számítógépes dokumentációs lehetőséggel felszerelt operációs mikroszkóp, korszerű phacoemulsificatiós/vitrectomiás készülékek, laser készülék áll a gyógyítás szolgálatában.
 

A BETEGELLÁTÁS MUTATÓI
A 2018. évben 2658 fekvőbeteget és 16739 járóbeteget láttunk el, ebből volt 2250 szürke hályog műtét és 435 vitrectomia. A kitűnő műlencse tervezési eszközök birtokában, és a finanszírozás kedvező változása eredményeként intenzíven emelkedik osztályunkon a tórikus műlencsék beültetésének gyakorisága.

Az elmúlt évtizedben világszerte észlelt tendenciákhoz hasonlóan, a kórházi ápolási idő drámaian lecsökkent, kórházi ápolásban csaknem kizárólag a műtétet igénylő betegek részesülnek. A szürkehályog műtétek nagy részét egy napos ellátás keretében végezzük, amennyiben a törvényi szabályozás engedni fogja, a vitreoretinális beavatkozásoknál is tervezzük az egynapos sebészet bevezetését.
 

AZ ÁPOLÁS HELYZETE
A Szemészeti Osztályon az ápolás helyzete megfelelő, a személyi állományban az elmúlt évek során csak nyugdíjazás miatt következtek be minimális változások. Három ápolónőnk felsőfokú, egy pedig egészségügyi manager végzettséggel rendelkezik. Műtősnőink közül ketten felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, egy műtős asszisztensünk munka mellett végzi szakasszisztensi tanulmányait. Műtőssegédjeinknek is van szakirányú végzettsége. 
 

AZ OSZTÁLY SZEMÉLYI ÁLLOMÁNYA
Orvosainkról információt az oldal aljára görgetve talál.

Ápolók: Szkotniczky Mónika, osztályvezető ápoló diplomás ápoló, Quittner Anita, főnővér helyettes, egészségügyi manager, Incze Annamária, diplomás ápoló, Siposné Király Hilda, diplomás ápoló, Kádár Tibor Lászlóné, felnőtt szakápoló, Pálfi Tiborné, OKJ-ápoló, Rapavi Imréné, OKJ-ápoló, Albert Mónika felnőtt szakápoló, Fehérvári Melinda OKJ-ápoló
Ápolási asszisztens: Birgés Levente
Műtős szakasszisztensek: Némethné Fazekas Magdolna főműtősnő, diplomás szociális munkás, Szabóné Pénzes Éva műtősnő, diplomás ápoló, Al-Roudhan Julianna műtősnő, egészségtan tanár
Műtőssegédek:  Láposi Zsolt, Kiserdei László, Nagypál Zsolt
Képesítés nélküli műtőssegéd:

Takarító: Szentirmai Géza Kornélné  
Adminisztátorok: Pintér Erika, Kun Dániel, Keresztesiné Szilágyi Mária

OKTATÁSI TEVÉKENYSÉG
Az osztályt 3 éves részképzésre akkreditálták. Rezidenseinket mind elméleti, mind gyakorlati területen rendszeres intenzív képzésben részesítjük.

Két fiatal kollégánk PHD hallgató, a közelmúltban sikerrel tették le a komplex vizsgát, várjuk a disszertációk elkészültét és védését.

Az országban elsőként vezettünk be a szemészetben videó kivetítéses vizitet: a vizit során a főorvosi vizsgálat menetét mind az orvosok, mind pedig a nővérek a tévéképernyőn együtt követhetik. 

Osztályunkat gyakran látogatják rezidensek, tapasztalatcsere céljából más intézetben dolgozó kollégák. Meghívott előadóként részt veszünk az orvosképzésben. 2019-ben az osztályvezető főorvos címzetes egyetemi doncensi címet kapott.
 

KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG
A rendezvényeken való részvétel mellett felkért előadásokat tartottunk, a Szemészeti Szakmai Kollégium részére szakmai háttéranyagokat készítettünk, a Szemészet folyóirat részére lektori munkát végeztünk.

Sikerrel vettünk részt nemzetközi, multicentrikus klinikai vizsgálatban.
 

SZAKMAPOLTIKAI TEVÉKENYSÉG, FŐBB ESEMÉNYEK
Dr. Milibák Tibor 2004. és 2017. között óta a Magyar Szemorvostársaság Retina Szekciójának elnöke, 2017. és 2019. között a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság titkára volt. A Retina Szekció keretén belül egyéb rendezvények mellett 2005-ben kórházunkban nemzetközi részvételű élő sebészeti közvetítést rendezett. Négy éven keresztül részt vettünk a Szemészeti Szakmai Kollégium munkájában.

PHD hallgatóink a Semmelweis Egyetem Szemklinikájának támogatásával külföldi kongresszuson előadóként vettek részt, külföldi ösztöndíjat nyertek.
 

AZ OSZTÁLY SZOLGÁLTATÁSAI

 • A/B-scan ultrahang vizsgálat, pachymetria
 • Szemfenéki diagnosztika, fluorescein angiográfia
 • Műlencse tervezés
 • OCT
 • YAG-laser, Pascal sárga laser
 • Automata perimetria
 • Phacoemulsificatio 
 • Glaukoma ellenes műtétek
 • Vitreoretinális beavatkozások
   

AZ OSZTÁLY SZPONZORAI
A Szemészeti Osztály ezúton mond köszönetet az alábbi szervezeteknek, illetve magánszemélyeknek, akik támogatása jelentősen emelte az Osztály műszerellátását és szolgáltatásainak színvonalát.

 • Alcon Hungária Kft.
 • Medicontur Kft.
 • OPC Kft.
 • Polytech Hungária Kft.
 • Premed Pharma Kft.
Kapcsolódó orvosok