Szemészeti osztály

Cím
1145
Budapest
Róna u 196-212
Telefonszám, mellék
Információ

BETEGTÁJÉKOZTATÓK RUTIN SZEMÉSZETI VIZSGÁLATHOZ, MŰTÉTEKHEZ ÉS A LÉZERES BEAVATKOZÁSHOZ

Mi történik rutin szemészeti vizsgálat során?Páciensünk bejelentkezik az ambulancián, ahol először az asszisztenseink kezdik vizsgálni.

Rutinszerűen bemérik egy automata készülék segítségével a szem fénytörését és ennek segítségével megnézik a távoli látóélességet. Ekkor derül ki, hogy az illetőnek kell-e az utcán vagy vezetéshez szemüveg.

A közeli-és köztes látóélességet, amely olvasáshoz és monitor használathoz szükséges, rutinszerűen nem vizsgáljuk és pupillatágítás után már nem is tudjuk ellenőrizni.

A szemüvegrendelés időigényes feladat, ezért optikai szaküzletben, nyugodt körülmények között javasoljuk a szemüveg dioptria megállapítását, ellenőrzését. Kivételes esetekben mi is rendelünk szemüveget, de ehhez külön vizsgálati időpontot kell kérni.

A látóélesség vizsgálata után kétféle pupillatágító cseppet kapnak pácienseink, és kiülnek a folyosóra várakozni.

A csepp hatásának kialakulásához minimum húsz perc szükséges. Bizonyos betegségekben (pl. szivárványhártya gyulladás, sérülés, cukorbetegség, pseudoexfoliációs szindróma) előfordul, hogy több alkalommal is szükséges pupillatágító csepp alkalmazása, illetve hosszabb idő alatt tágul meg a pupilla.

Tág pupilla mellett a közeli látás homályosodik, fényérzékenység alakul ki. Ez nem mindenkit zavar egyformán, mégis azt javasoljuk, hogy szemészeti vizsgálatra ne gépkocsival (vezetőként) érkezzenek, hozzanak esetleg napszemüveget és az is jó, ha van kísérőjük. A pupillatágító hatásának megszűnéséhez több óra szükséges. Ritkán általános tünetek (szívritmus zavar vagy szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás) is jelentkezhetnek a pupillatágítás során, mivel a cseppek az orrgaratba jutva onnan kis mennyiségben felszívódnak és bejutnak a keringésbe.

Miután megtágult a pupilla, következik az orvosi vizsgálat. Pácienseinket a sürgősségtől, a kiegészítő vizsgálatoktól függően szólítjuk, a behívás ezért nem mindig az érkezés sorrendjében történik.

A szemorvos réslámpánál végzi a vizsgálatot, amelybe be kell helyezni a fejet úgy, hogy az állat és a homlokot megtámasztjuk. Kérjük pácienseinket, hogy a balesetek elkerülése érdekében oldalról üljenek le a készülék előtt, majd a forgószékkel forduljanak a készülék felé. A réslámpa egy különleges mikroszkóp, amellyel a szem minden része speciális megvilágítás mellett, nagy nagyításban vizsgálható. Kiegészítő eszközökkel a réslámpával további vizsgálatok is végezhetők: meg tudjuk mérni vele a szem belső nyomását, a szemre illeszthető kis műszer segítségével az úgynevezett csarnokzugot vizsgáljuk, laser készülékkel egybeépített réslámpával pedig különböző kezeléseket is tudunk végezni.  

Milyen kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség?Szemfenéki elváltozások, vagy zöldhályog esetén leggyakrabban OCT (optikai koherencia tomográfia) vizsgálatra van szükség. A készülék nem látható, infravörös fénysugárral készít nagyon részletes képeket az éleslátás helyéről vagy a látóidegről. A felvételeken különböző mérések végezhetők el, a készülékben tárolt korábbi adatok alapján pontosan követhető a betegségek lefolyása. Az OCT az utóbbi években egyre inkább a szemészet egyik alapvizsgálatává vált.

Szükség lehet még látótér vizsgálatra, szemnyomás mérésre, csarnokzug vizsgálatra, szaruhártya vastagság mérésre, ultrahang, szemfenéki érfestéses, úgynevezett fluorescein angiográfiás  vizsgálatra.

Szürke hályogos betegeinknél a beültetendő műlencse törőerejének meghatározása az állapottól függően laseres vagy ultrahangos módszerrel történik.

A vizsgálatok több órát is igénybe vehetnek, ezért kérjük, hogy egyéb, krónikus betegségből (pl. cukorbetegség) eredő rosszullét elkerülése céljából ételt, italt, szükség esetén inzulint is hozzanak magukkal. 
 

TÖRTÉNETI VISSZATEKINTÉSKórházunk Szemészeti Osztálya 1940-1945 között 36 ággyal Dr. Tóth Zoltán egyetemi magántanár vezetésével működött. Az osztályt 1946-ban átszervezés címén bezárták. Dr. Marek Péter vezetésével 1969-ben szemészeti ambulancia kezdte meg munkáját. Ebben az időben a fekvőbetegek ellátását más osztályoktól kölcsönkapott ágyakon, a műtéteket más osztályok műtőjében végezték. A Szemészet 1974-től dolgozik ismét önálló osztályként. Az osztály vezetője 1999-ig Dr. Marek Péter volt, akit munkássága elismeréseként címzetes egyetemi docensnek neveztek ki, nyugdíjba vonulása alkalmából pedig Batthyányi-Strattmann László díjjal tüntettek ki. Az osztály országszerte ismert profilja ebben az időben a neurooftalmologia és a szemészeti onkológia volt.

1999-ben az osztály vezetését Dr. Milibák Tibor vette át, ezzel az osztály profilja a vitreoretinális sebészettel bővült. Az intraocularis tumorok kezeléséről az országban előforduló betegek viszonylag kis száma, és finanszírozási okok miatt le kellett mondanunk.

Az osztály ebben az időszakban tért át a nagy seben keresztül végzett szürke hályog műtétekről a phacoemulsificatiora. Az áttérés példás gyorsasággal történt meg. A korszerű technika rutinszerű alkalmazása, a jó műtéti eredmények következtében a betegforgalom többszörösére nőtt. Korábbi hagyományainknak megfelelően szürke hályog műtétjeink jelentős százaléka jelenleg is magas kockázatú, minősített eset.

A normál és komplikált szürke hályog műtétek ellátásán túl egyre inkább törekszünk betegeink látásának mind teljesebb rehabilitációjára. Ennek érdekében speciális műlencsék beültetését is végezzük, erre a műlencse tervezés fejlődése, és a korszerű tervezést lehetővé tevő műszerek beszerzése biztosították a feltételeket. A tórikus műlencsék a szemfelszín deformitása miatt fellépő, szemüveggel nehezen korrigálható torzulásokat, az asztigmatizmust javítják ki. A többfókuszú műlencsék beültetése után a páciensek közelre és távolra is képesek szemüveg nélkül látni, szemüveg viselésére csak ritkán van szükség. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a többfókuszú műlencse beültetése nem jelent teljes szemüveg függetlenséget. A műlencse beültetés javallatának eldöntéséhez a páciens igényeinek, illetve a műtétet követő várhatóan fellépő látási panaszok gondos mérlegelése szükséges. A több fókuszú műlencséket a biztosító nem finanszírozza, a műlencse árát a páciensnek kell kifizetnie. Amennyiben többfókuszú műlencse beültetését szeretné, kérjük már az elővizsgálatok során jelezze ilyen irányú igényét!

A vitreoretinális sebészetben radikálisan csökkentettük az ápolási időt, hazai viszonylatban úttörőként kezdtük alkalmazni a panoráma megvilágítást, illetve az üvegtest láthatóvá tételére a triamcinolon acetonidot. Általánossá váltak gyakorlatunkban a kis seben, varrat nélkül végzett vitreoretinális beavatkozások, ennek következtében kisebb lett a műtéti trauma, ugrásszerűen javult a betegek műtétet követő komfortérzete. Az elmúlt évek során sokat változott a vitreoretinális beavatkozások elvégzésének javallata: az általános ellátás javulásának eredményeként ma a korábbiaknál lényegesen ritkábban végzünk műtéteket cukorbetegség szövődményei miatt, a phacoemulsificatio biztonságosabbá válásának következtében egyre ritkábbak a szürke hályog műtétek szövődményei miatt végzett beavatkozások. Az egyre jobb műtéti eredmények lehetővé tették, hogy már mérsékelt panaszok esetén is végezzünk kialakult hegszövet, epiretinális membránok, maculalyuk miatt műtéteket. Osztályunk egyik kiemelt profilja a retina leválás elleni beavatkozások végzése. Forgó rendszerben  részt veszünk az áthatoló szemsérülések sürgősségi ellátásában.

Az elmúlt közel két évtized forradalmi változása volt a szem belsejébe adott injekciós kezelések, az intravitreális injekciók elterjedése. Az intravitreális injekciók alapvetően megváltoztatták a nedves típusú időskori macula degeneráció, a látás súlyos károsodását okozó leggyakoribb szembetegség, valamint a munkaképes lakosság körében leggyakoribb súlyos látásromlást okozó elváltozás, a diabeteses maculopathia prognózisát. Az új beavatkozások nem jelentik azt, hogy e betegségek súlyos következményeit teljesen fel tudja számolni az orvostudomány, de a prognózis javulása szembetűnő. Az ipari fejlesztés folyamatos, az évek során újabb és újabb gyógyszerek, beavatkozási módok jelennek meg, amelyek egyrészt tovább javítják a prognózist, másrészt csökkentik a kezeléssel járó terhelést. Osztályunk több ilyen jellegű nemzetközi orvostudományi kutatásban vesz részt, köszönjük a kutatásokban részt vevő betegeknek, hogy elősegítik az új eljárások bevezetését.

Az osztály higiénés helyzete megfelelő, a iatrogen fertőzések, posztoperatív endophthalmitisek gyakorisága nemzetközi összehasonlításban is nagyon jó.
 

ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS AZ OSZTÁLY HELYZETÉRŐLOsztályunk igyekszik megőrizni az elmúlt években elért helyét a szemészeti ellátásban. Az elmúlt évek során folyamatosan fejlesztettük műszerparkunkat, az elavult műszerek nagy részét lecseréltük. Az osztály jelenleg az ellátáshoz szükséges alapműszereken kívül rendelkezik a szürke hályog műtétnél a látás optimális rehabilitációját biztosító legkorszerűbb műlencse tervező készülékkel, a szemfenéki betegségek diagnosztikájához egyre inkább elengedhetetlen korszerű OCT-vel (optikai koherencia tomográf), digitális szemfenéki fényképezésre, érfestéses vizsgálatok végzésére alkalmas számítógépes készülékkel, digitális videóberendezéssel felszerelt réslámpákkal. Az OCT és az automata perimetria több éves, folyamatosan bővülő adatbázisai lehetővé teszik, a glaukomás betegeknél a kórlefolyás pontos követését, szükség esetén a terápia módosítását.

Mindezek amellett, hogy korszerű diagnosztikus munkát eredményeznek, a korábbiaknál sokkal hasznosabb konzultációs lehetőséget biztosítanak mind az orvosok, mind a szakszemélyzet, mind pedig a betegek részére. A műtőben videóval,  és számítógépes dokumentációs lehetőséggel felszerelt operációs mikroszkóp, korszerű phacoemulsificatiós/vitrectomiás készülékek, laser készülékek állnak a gyógyítás szolgálatában.
 

A BETEGELLÁTÁS MUTATÓIA 2022. évben 2523 fekvőbeteget és 16310 járóbeteget láttunk el, ebből volt 2271 szürke hályog műtét és 298 vitrectomia. A kitűnő műlencse tervezési eszközök birtokában, és a finanszírozás kedvező változása eredményeként intenzíven emelkedik osztályunkon a tórikus műlencsék beültetésének gyakorisága.

Az elmúlt évtizedben világszerte észlelt tendenciákhoz hasonlóan, a kórházi ápolási idő drámaian lecsökkent, kórházi ápolásban csaknem kizárólag a műtétet igénylő betegek részesülnek. A szürke hályog műtétek nagy részét egynapos ellátás keretében végezzük, és amennyiben a törvényi szabályozás engedni fogja, a vitreoretinális beavatkozásoknál is tervezzük az egynapos sebészet bevezetését.
 

AZ ÁPOLÁS HELYZETEA Szemészeti Osztályon az ápolás helyzete megfelelő. Három ápolónőnk felsőfokú, egy pedig egészségügyi manager végzettséggel rendelkezik. Műtősnőink közül hárman felsőfokú végzettséggel rendelkeznek. Műtőssegédjeinknek is van szakirányú végzettsége. 
 

AZ OSZTÁLY SZEMÉLYI ÁLLOMÁNYAOrvosainkról információt az oldal aljára görgetve talál.

Ápoló személyzet: 

Szkotniczky Mónika  - osztályvezető főnővér, diplomás ápoló

Quittner Anita – osztályvezető főnővér helyettes, egészségügyi menedzser

Mészáros-Incze Annamária – diplomás ápoló (ambulancia)

Siposné Király Hilda – diplomás ápoló (ambulancia)

Mesterné Tóth Andrea – OKJ ápoló

Rapavi Imréné – OKJ ápoló

Pálfi Tiborné – OKJ ápoló

Albert Mónika – felnőtt szakápoló

Fejérvári Melinda – OKJ ápoló

Turcsán Dóra – OKJ szakápoló

 

Adminisztrátorok:

Pintér Erika

Kun Dániel

Keresztesiné Szilágyi Mária

Harkai Júlia Kinga

 

Műtős személyzet:

Szabóné Pénzes Éva – főműtősnő

Némethné Fazekas Magdolna – műtősnő

Daróczi Dorottya – segédműtősnő

Nagypál Zsolt – műtőssegéd

Kiserdei László – műtőssegéd

Láposi Zsolt – műtőssegéd

Szentirmai Gézáné – műtőssegéd

 

Külsős:

Al-Roudhan Julianna – bérműtősnő

 

 

OKTATÁSI TEVÉKENYSÉGAz osztályt 3 éves részképzésre akkreditálták. Rezidenseinket mind elméleti, mind gyakorlati területen rendszeres intenzív képzésben részesítjük.

Az osztályvezető főorvos mellett Dr. Balogh Anikó adjunktusnak van PHD végzettsége (2021).

Egy további fiatal kollégánk, Dr. Kolodzey-Angeli Orsolya PHD hallgató, letette a komplex vizsgát, várjuk a disszertációk elkészültét és védését.

Az országban elsőként vezettünk be a szemészetben videó kivetítéses vizitet: a vizit során a főorvosi vizsgálat menetét mind az orvosok, mind pedig a nővérek a tévéképernyőn együtt követhetik. 

Osztályunkat gyakran látogatják rezidensek, tapasztalatcsere céljából más intézetben dolgozó kollégák. Meghívott előadóként részt veszünk az orvosképzésben. 2019-ben az osztályvezető főorvos címzetes egyetemi docensi címet kapott.
 

KUTATÁSI TEVÉKENYSÉGA rendezvényeken való részvétel mellett felkért előadásokat tartottunk, a Szemészet folyóirat részére lektori munkát végeztünk.

Sikerrel vettünk részt nemzetközi, multicentrikus klinikai vizsgálatban.
 

SZAKMAPOLTIKAI TEVÉKENYSÉG, FŐBB ESEMÉNYEKDr. Milibák Tibor 2004-2017. között a Magyar Szemorvostársaság Retina Szekciójának elnöke, 2017-2019. között a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság titkára volt. A Retina Szekció keretén belül egyéb rendezvények mellett 2005-ben kórházunkban nemzetközi részvételű élő szemsebészeti közvetítést rendezett. Négy éven keresztül részt vettünk a Szemészeti Szakmai Kollégium munkájában.

Kollégáink a Semmelweis Egyetem Szemklinikájának támogatásával külföldi kongresszuson előadóként vettek részt, külföldi ösztöndíjat nyertek.
 

AZ OSZTÁLY SZOLGÁLTATÁSAI

  • •  A/B-scan ultrahang vizsgálat, pachymetria
  • •  Szemfenéki diagnosztika, fluorescein angiográfia
  • •  Műlencse tervezés
  • •  OCT
  • •  YAG-laser, Pascal sárga laser
  • •  Automata perimetria
  • •  Phacoemulsificatio 
  • •  Glaukoma ellenes műtétek
  • •  Vitreoretinális beavatkozások
 

AZ OSZTÁLY SZPONZORA: A Szemészeti Osztály ezúton mond nagy-nagy köszönetet Novák Ilona páciensünknek, aki 10 millió forint önzetlen támogatással jelentősen emelte az osztály műszerellátását és szolgáltatásainak színvonalát.

Kapcsolódó orvosok