Szemészeti osztály

Cím
1145
Budapest
Róna u 196-212
Telefonszám, mellék
3861
3862
Információ

BETEGTÁJÉKOZTATÓK RUTIN SZEMÉSZETI VIZSGÁLATHOZ, MŰTÉTEKHEZ ÉS A LÉZERES BEAVATKOZÁSHOZ

Mi történik rutin szemészeti vizsgálat során?

Páciensünk bejelentkezik az ambulancián, ahol először az asszisztenseink kezdik vizsgálni.

Rutinszerűen bemérik egy automata készülék segítségével a szem fénytörését és ennek segítségével megnézik a távoli látóélességet. Ekkor derül ki, hogy az illetőnek kell-e az utcán vagy vezetéshez szemüveg.

A közeli- és köztes látóélességet, amely olvasáshoz és monitor használathoz szükséges, rutinszerűen nem vizsgáljuk és pupillatágítás után már nem is tudjuk ellenőrizni.

A szemüvegrendelés időigényes feladat, ezért optikai szaküzletben, nyugodt körülmények között javasoljuk a szemüveg dioptria megállapítását, ellenőrzését. Kivételes esetekben mi is rendelünk szemüveget, de ehhez külön vizsgálati időpontot kell kérni.

A látóélesség vizsgálata után kétféle pupillatágító cseppet (paraszimpatikus gátló és szimpatikus izgató) kapnak pácienseink és kiülnek a folyosóra várakozni.

A csepp hatásának kialakulásához minimum húsz perc szükséges. Bizonyos betegségekben (pl. szivárványhártya gyulladás, sérülés, cukorbetegség, pseudoexfoliációs szindróma) előfordul, hogy több alkalommal is szükséges pupillatágító csepp alkalmazása, illetve hosszabb idő alatt tágul meg a pupilla.

Tág pupilla mellett a közeli látás homályosodik, fényérzékenység alakul ki. Ez nem mindenkit zavar egyformán, mégis azt javasoljuk, hogy szemészeti vizsgálatra ne gépkocsival (vezetőként) érkezzenek, hozzanak esetleg napszemüveget és az is jó, ha van kísérőjük. A pupillatágító hatásának megszűnéséhez több óra szükséges. Ritkán általános tünetek (szívritmus, vérnyomás ingadozás) is jelentkezhetnek a pupillatágítás során, mivel a cseppek az orrgaratba jutva onnan kis mennyiségben felszívódnak és bejutnak a keringésbe.

Miután megtágult a pupilla, következik az orvosi vizsgálat. Pácienseinket a sürgősségtől, a kiegészítő vizsgálatoktól függően nem mindig érkezési sorrendben hívjuk vissza.

A szemorvos réslámpánál végzi a vizsgálatot, amelybe be kell helyezni a fejet úgy, hogy az állat és a homlokot megtámasztjuk. Itt hívjuk fel pácienseink figyelmét, hogy a készülékhez oldalról üljenek le, ne ún. lovaglóülésben, mert ez utóbbi rendkívül balesetveszélyes! A réslámpa egy nagyító eszköz, mellyel a szem részleteiben jól vizsgálható, tiszta törőközegek esetén a szemfenék is tükrözhető. A szemnyomást is réslámpára erősített mérőfej segítségével mérjük.

Milyen kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség?

Pupillatágítás előtt szükség lehet látótér vizsgálatra, szemnyomás mérésre, csarnokzug türközésre, szaruhártya vastagság mérésre. Pupillatágítás után szemészeti ultrahang vizsgálat, szürkehályog esetén a beültetendő műlencse törőerejének számítása, szemfenéki betegségek esetén fluoreszcein érfestéses vizsgálat, valamint a látóideg és az éleslátás helyének lézeres képalkotása (ún. OCT vizsgálat, optikai koherencia tomográfia) válhat szükségessé.

A vizsgálatok több órát is igénybe vehetnek, ezért kérjük, hogy egyéb, krónikus betegségből (pl. cukorbetegség) eredő rosszullét elkerülése céljából ételt, italt, inzulinjukat hozzák magukkal!

AZ OSZTÁLY SZOLGÁLTATÁSAI

  • A/B-scan ultrahang vizsgálat, pachymetria
  • Szemfenéki diagnosztika, fluorescein angiográfia
  • Műlencse tervezés
  • OCT
  • YAG-laser, Pascal sárga laser
  • Automata perimetria
  • Phacoemulsificatio 
  • Glaukoma ellenes műtétek
  • Vitreoretinális beavatkozások

AZ OSZTÁLY SZPONZORA: 
A Szemészeti Osztály ezúton mond nagy-nagy köszönetet Novák Ilona páciensünknek, aki 10 millió forint önzetlen támogatással jelentősen emelte az osztály műszerellátását és szolgáltatásainak színvonalát.

Kapcsolódó orvosok