Sebészeti- Onkosebészeti Osztály / Fővárosi Onkosebészeti Központ

Cím
1145
Budapest
Róna u 196-212
Telefonszám, mellék
Információ

Email cím: bursics@uzsoki.hu

 

Betegtájékoztatók műtét típusa szerint:

 

Lágyéksérv műtét

Hasfali sérv műtét

Emlő műtét

Epehólyag-epeút műtét

Vastag- és vékonybél műtétek

Hasnyálmirigy műtét

Máj műtét

Nyelőcső műtét

Gyomor műtét

Pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy műtét

Fundoplicatio, achalasia műtét

Aranyér műtét

Visszér műtét

Végbélsipoly műtét

 

Bemutatkozik a Fővárosi Onkosebészeti Központ, az

Uzsoki Utcai Kórház, Sebészeti- Onkosebészeti Osztálya

 

Az Uzsoki utcai Kórház Sebészeti-Onkosebészeti Osztályának tevékenységében kiemelt helyen szerepel a daganatos betegek kezelése. Az osztály a folyamatosan növekvő betegszám és a széles onkosebészeti spektrum alapján Budapest egyik vezető daganatsebészeti központjává vált. A III/b progresszivitási szintnek megfelelően minden onkosebészeti beavatkozást el tudunk végezni. Az eddig is magas laparoscopos colorectalis aktivitás mellett évek óta folyamatosan nő a minimálisan invazív műtétek aránya a nyelőcső-gyomor, a máj és hasnyálmirigy onkosebészetében is. Az emlődaganatok sebészetében tovább erősödött az onkoplasztikai szemlélet. Az endokrin és pajzsmirigydaganatok sebészete mellett a lágyrésztumorok komplex műtéteit is rendszeresen végezzük. Az eddig összegyűlt tapasztalat, klinikai gyakorlat és a társosztályok felkészültsége, valamint a Fővárosi Onkoradiológiai Központ jelenléte egyértelmű alapja a daganatsebészeti profil további fejlesztésének.

 

Osztályunk munkáját ebben a szellemben szerveztük át. Célunk egy regionális daganatsebészeti központ, a Fővárosi Onkosebészeti Központ kialakítása volt. Ennek keretein belül a speciális betegcsoportok ellátására 5 dedikált munkacsoportot hoztunk létre. A betegeink leleteire, radiológiai dokumentációjára támaszkodva a teamek tagjai közösen választják ki a beteg számára legkedvezőbb terápiás lehetőséget, műtéti megoldást. A munkacsoportokban dolgozók segítik egymást a műtői munkában, valamint a betegek gondozása, követése során is. Készséggel rendelkezésre állunk szakmai konzultációra az ambulancián, vagy onkoteamek szervezésében. Igény esetén online onkoteam részvételtől sem zárkózunk el. Sürgős esetben ügyeleti időben is vállaljuk a telefonos konzultációt, illetve szükség esetén a progresszivitási szint alapján hozzánk tartozó akut onkosebészeti ellátást. Betegeinket az ambulancián telefonon való előzetes időpont egyeztetést követően fogadjuk. Időpontot az osztályirodán munkanapokon 9-14 óra között tudunk adni (telefonszám: 06-1-4673700, 1749-es v. 1590-es mellék). Ambulaciánk elérhetősége: 06-1-4673700 / 1612 mellék.

 

dr. Bursics Attila Ph.D.

címzetes egyetemi docens

Sebészeti-Onkosebészeti Osztály

Fővárosi Onkosebészeti Központ

Uzsoki utcai Kórház

Budapest, Uzsoki u. 29-41, 1145

Tel.: 06-1-4673794 (munkanapokon 7-15 óra között)

email: bursics@uzsoki.hu

 

Emlő- és plasztikai sebészeti munkacsoport

 

A munkacsoport feladata az emlő jó- és rosszindulatú betegségeinek sebészi ellátása. A műtét előtti komplex kivizsgálást (emlő UH, mammographia, MR, UH vezérelt mintavétel) a kórházunkban működő Mammacentrum, a műtét utáni onkológiai kezelést a Fővárosi Onkoradiológiai Központ biztosítja. A munkacsoport tagjai részt vesznek az emlő onkoteam megbeszélésein, ahol a terápiás tervet onkológus, patológus, radiológus és sebész szakorvos közösen határozza meg. A multidiszciplináris háttér biztosítja az emlő betegek korszerű, centrumban történő ellátását.

A rosszindulatú emlődaganatok műtéti kezelésében korszerű technikákat alkalmazunk, úgymint izotópos jelölés, őrszem nyirokcsomó biopszia, onkoplasztikus sebészet, bimbó/bimbudvar megtartó mastectomia. Osztályunkon évente 300 emlő műtétet végzünk.

A halasztott emlő rekonstrukciós műtétek mellett egyre nagyobb számban végzünk azonnali helyreállítást. Alkalmazunk autológ szövetpótlást (lebenyplasztikát), expander, ill. implantátum beültetést, autológ zsírátültetést, valamint ezek kombinációját.

A munkacsoport tagjai végeznek még komplikált helyreállító műtéteket, jó- és rosszindulatú bőrdaganatok kimetszését, valamint hasfali sérvek, ill. szignifikáns fogyás miatti rekonstrukciós műtéteket is.

Rendelési idők:

dr. Halmy Csaba (mcs. vezetője) sebész, plasztikai sebész szakorvos hétfő   09-12 óra

dr. Bor Mihály plasztikai sebész szakorvos   hétfő 09-12 óra

dr. Horváth Anikó plasztikai sebész szakorvos   hétfő 12-15 óra

 

Felső GI sebészeti munkacsoport

 

A munkacsoport a nyelőcső, a cardiatájék és a gyomor daganatos és funkcionális megbetegedéseinek ellátásával foglalkozik. Munkánk során preferáljuk a minimálisan invazív sebészeti megoldásokat. Egyaránt végzünk hasi laparoscopos és mellkasi VATS beavatkozásokat (illetve ezek kombinációit). Minimálisan invazív technikával operáljuk a nyelőcsődiverticulumok, hiatus hernia, reflux illetve achalasia miatti műtéteket. Az esetek döntő többségében a nyelőcső és a cardiatájéki tumorokat is kombinált laparoscopos-thoracoscopos technikával látjuk el.

Rendelési idők:

dr. Besznyák István (munkacsoport vezetője), sebész, mellkassebész szakorvos   péntek 09-12 óra

dr. Papp Géza (munkacsoport helyettes vezetője), sebész szakorvos   szerda12-15 óra

dr. Fekete András sebész, mellkassebész szakorvos   hétfő 12-15 óra

dr. Závori Zoltán sebész szakorvos   péntek 09-12 óra

dr. Szabó Balázs Előd sebész szakorvos   szerda 12-15 óra

 

Májsebészeti munkacsoport

 

A májsebészetben ma alkalmazott összes eljárást nagy rutinnal végezzük. Nagy számban kezelünk mind elsődleges, mind áttéti májtumorokat. A resectios műtétek tervezéséhez a modern képalkotás (CT, MR, PET-CT) mellett a funkcionális rezerv kapacitás becslésére alkalmas CT/MR volumetriát, SPECT-CT, SPECT MR vizsgálatokat használjuk. A reziduális májtérfogat növelésére az invazív radiológiai módszereket, illetve az ALPPS módszert egyaránt alkalmazzuk. Törekszünk a minimálisan invazív műtétek végzésére, akár megelőző nyitott nagy hasi műtét után is sokszor találunk lehetőséget minimálisan invazív májresectio végzésére.

Rendelési idők:

dr. Dede Kristóf Ph.D. (munkacsoport vezetője) sebész, gastroent. szakorvos   csütörtök 09-12 óra

dr. Bursics Attila Ph.D. (munkacsoport helyettes vezetője) sebész szakorvos   kedd 09-13 óra

dr. Szilágyi István sebész szakorvos   szerda 09-12 óra

dr. Kecskédi Bence sebész szakorvos   csütörtök 12-15 óra

dr. Egyed Tamás sebész szakorvos   csütörtök 09-12 óra

dr. Tölgyes Tamás sebész szakorvos   kedd 09-12 óra

 

Hasnyálmirigy és epeútsebészeti munkacsoport

 

Az epeutak műtétet igénylő köves és daganatos betegségeit egyaránt operáljuk. Lehetőségünk van minimálisan invazív megközelítésre, akár intraoperatív choledochoscopia használatára is. A hasnyálmirigy  jó- és rosszindulatú betegségeinek sebészi ellátását végezzük. A repertoár teljes, a heveny pancreatitis miatti feltárásoktól, az idült hasnyálmirigy gyulladás által okozott szövődmények elhárításán át a tumoros betegségekig. A daganatok között a ductalis adenocarcinomák mellett a más elbírálást igénylő cystosus tumorok, pancreas neuroendocrin daganatok és ritka tumorok kezelésében is gyakorlatunk van. A distalis pancreas resectiokat szinte kizárólag laparoscoppal operáljuk. A pancreato-duodenectomiák esetében benignus kórképeknél vállalkozunk laparoscopos műtétre is. Amennyiben a pancreas tumor eléri a nagyvénákat, azok resectiójával és pótlásával oldjuk meg a daganat gyökeres eltávolítását.

Rendelési idők:

dr. Bursics Attila Ph.D. (munkacsoport vezetője) sebész szakorvos   kedd 09-13 óra

dr. Pörneczi Balázs (munkacsoport helyettes vezetője) sebész szakorvos   kedd 12-15 óra

dr. Saftics György sebész szakorvos   kedd 12-15 óra

dr. Mester Gábor sebész szakorvos   kedd 09-12 óra

dr. Tölgyes Tamás sebész szakorvos   kedd 09-12 óra

 

Rectum és IBD munkacsoport

 

A vastag- és végbélsebészet teljes palettáját ellátjuk; az országban vezetők vagyunk a minimál invazív műtétekben, különös tekintettel a rectum tumor laparoscopos sebészetére. Az elektív műtétek 80%-a laparoscopos osztályunkon. Végezzük a transanalis sebészet legújabb típusait, TAMIS és TaTME beavatkozásokat. A team megbeszélései lehetőséget biztosítanak arra is, hogy a számos különböző műtéti megoldásból a beteg számára onkológiailag és funkcionálisan egyaránt a megfelelőt választhassuk; ebben a döntéshozatalban szakorvosok és nagy gyakorlatú specialisták vesznek részt. Ezzel összhangban alapvető célunk a korszerű, záróizom megtartó műtétek végzése, melyeket kiemelkedő gyakorlattal alkalmazunk.

A Crohn-betegségben és colitis ulcerosában (CU) szenvedő betegek kezelésének folyamatában a megfelelő időpontban és módon végzett sebészi beavatkozás elengedhetetlen. Ennek támogatása is célja a team működésének. A klinikai és radiológiai kép értékelését követően alkotunk véleményt a sebészeti beavatkozás általunk javasolt időpontjáról és módjáról.

Rendelési idők:

dr. Papp Géza (munkacsoport vezetője), sebész szakorvos   szerda12-15 óra

dr. Besznyák István (mcs. helyettes vezetője), sebész, mellkassebész szakorvos péntek 09-12 óra

dr. Bursics Attila Ph.D. sebész szakorvos   kedd 09-13 óra

dr. Dede Kristóf Ph.D. sebész, gastroenterológus szakorvos   csütörtök 09-12 óra

dr. Svastics Imre sebész szakorvos   szerda 09-12 óra

dr. Szilágyi István sebész szakorvos   szerda 09-12 óra

dr. Kecskédi Bence sebész szakorvos   csütörtök 12-15 óra

dr. Saftics György sebész szakorvos   kedd 12-15 óra

dr. Závori Zoltán sebész szakorvos   péntek 09-12 óra

dr. Mester Gábor sebész szakorvos   kedd 09-12 óra

dr. Szabó Balázs Előd sebész szakorvos   szerda 12-15 óra

 

Az Sebészeti-Onkosebészeti Osztály a B és C épület második emeletén található.
A betegfelvétel aznapi műtét esetén 07:00-kor történik a B és C épületet összekötő folyosón található I. vizsgálóban a második emeleten. Másnapi műtét esetén a betegfelvétel 08:00-kor kezdődik szintén a B és C épületet összekötő folyosón található I. vizsgálóban.

 

Műtéti felkészítő csoportok

Intézményünkben sebészeti betegeink számára a műtéti beavatkozást megelőzően lehetőség van műtéti felkészítő csoporton való részvételre. A foglalkozás egy alkalmas és körülbelül 1 órát vesz igénybe.

Miért érdemes részt venni a foglalkozáson?

A kórházi kezelés során a testet és lelket egyaránt behatások érik, amelyek kölcsönösen hatnak egy egymásra. A felkészítésen információk nyújtása mellett lelki feszültséget csökkentő technikák megismerésére kerül sor.

Az érzelmi feszültség levezetése, a szorongás- és stressz-szint csökkentése segíti a gyorsabb felépülést, a testi-lelki rehabilitációt, az immunrendszer hatékony működését.

A felkészítő foglalkozáson a beavatkozást megelőző hetekben érdemes részt venni, hogy az ott hallott információk és megtanult módszerek beépíthetők és hasznosíthatók legyenek.

 

Időpont:

Emlőműtétre felkészítő csoport: minden szerdán 11:30-tól

Hasi műtétre felkészítő csoport: minden csütörtökön 11:30-tól

 

Helyszín:

 „C” épület, 2. emelet, konzultációs szoba

 

Bejelentkezés a csoportos foglalkozásra:

(H -P: 9:00- 15:30)

Czakó Krisztina (pszichológus)

Telefon: +36 30 510 1845

E-mail: czako.krisztina@uzsoki.hu

 

HOGYAN KÉSZÜLJÖN A TERVEZETT MŰTÉTRE VALÓ BEFEKVÉSRE?


Betegeink túlnyomó többségben előjegyzés alapján, tervezett beavatkozás végzésére kerülnek az osztályra. Az előjegyzést a kezelőorvos intézi, a pontos időpontot tőle tudhatják meg a betegek.

A befekvés előtt rutin kivizsgálás szükséges. Ennek keretében laborvizsgálat /vér és vizelet/ ,vércsoport, Mellkas RTG vizsgálat és EKG készül, amely vizsgálatokhoz szükséges beutalókkal kezelőorvosa látja el a műtétet megelőzően egy hónappal.

A vizsgálati eredményeket összegyűjtve a műtét előtt anaesthesiológiai /altató orvosi/ konzíliumra kerül sor. Ez a felvétel előtt általában egy héttel történik, a vizsgálatot követően, amennyiben az Ön műtétjére a befekvés napján kerül sor, kérjük fáradjon fel a II. emelet B és C épületet összekötő folyosón elhelyezkedő I. vizsgálóba sebészi kórlapírás céljából.

FONTOS: Amennyiben a vizsgálatok nem a kórházban készültek, az eredményeket hozza magával, mert az altató-orvosi konzíliumon erre mindenképpen szüksége lesz.

FONTOS: A legtöbb tervezett műtéthez vér biztosítása szükséges. Ehhez a beteg vércsoportjának és kötődő speciális laborvizsgálatának /ellenanyag/ ismerete elengedhetetlen. Ha korábbról, más beavatkozás során vércsoportvizsgálata történt, ezt mindenképpen hozza magával, már a rutin vizsgálatokra is.

FONTOS: Vérhigító szedése esetén műtét végzése nem lehetséges. Ha ilyen szert szed, kérjük, konzultáljon orvosával az abbahagyás idejéről vagy injekcióra való átállításáról!

 

Mit hozzak magammal műtétre, illetve aznapi befekvés esetén a műtétet megelőző kórlapírásra?

 • Az összes orvosi dokumentumát lehetőleg időrendbe helyezve. Amennyiben képalkotó vizsgálatok (CT, MR, PET-CT stb.) is történtek szükséges a vizsgálatok képanyagát tartalmazó CD cady DVD korong is.
 • Kérjük írja össze, hogy pontosan milyen gyógyszereket szed, milyen betegségei, műtétei voltak korábban, illetve van-e gyógyszerérzékenysége.
 • Saját gyógyszereit célszerű magával hoznia, mert elképzelhető, hogy gyógyszertárunkban nincs pontosan ugyanolyan készítmény, mint amit szedni szokott. Saját gyógyszereit célszerű magával hoznia, mert elképzelhető, hogy gyógyszertárunkban nincs pontosan ugyanolyan készítmény, mint amit szedni szokott. A gyógyszereket a befekvéskor kérjük szépen a nővéreknek átadni. A műtét környékén a gyógyszerek adagja módosulhat és a kezelő személyzet fogja Önöknek a megfelelő adagolást biztosítani.
 • Javasoljuk, hogy értékeket ne hozzon magával, amennyiben mégis van Önnél nővéreinknél letétbe helyezheti azokat.
 • A műtét napján, reggel enni és inni szigorúan tilos, de a szokásos gyógyszereket kevés vízzel beveheti kivéve a véralvadást befolyásoló gyógyszereket.

 

Az osztály működési rendje:

 • Reggel 5 órától történik az ágyhoz kötött betegek mosdatása.
 • 07:00-07:40 Osztályos vizit. Az osztályos orvosok végzi.
 • 10:00-11:00 Látogatási Idő
 • 14:00 Főorvosi vizit. Az osztály minden orvosa végzi, az osztályvezető Főorvos vezetésével. A vizitek alkalmával tartózkodjanak a kórteremben!
 • 16:00-18:00 Látogatási idő
 • 19:00 Esti vizit. Az ügyeletes orvos végzi

 

MIT HOZZON MAGÁVAL, HA AZ SEBÉSZETI OSZTÁLYRA JÖN? 

Mindenekelőtt értéktárgyat NE!

 • 2-3 váltás hálóruha. Hálóing férfiaknak is praktikusabb.
 • Köntös
 • Evőeszközök. (Kés, villa, kanál, kiskanál) Pohár, szalvéta.
 • Tisztálkodási eszközök. (Szappan/tusfürdő, fogkefe, fogkrém, törölköző, dezodor, férfiaknak borotva.)
 • Papucs
 • Inzulinnal kezelt beteg inzulin adagoló készüléke
 • Asthmások inhalációs készüléke.

 

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK


Mikor lehet látogatóba jönni?
Osztályunkon szigorú látogatási rend van, hozzátartozók a kórtermekben 10-11 óra és 16-18 óra között tartózkodhatnak. Kérjük Önöket és hozzátartozóikat, hogy ezen idősávokon kívül ne zavarják a betegellátást.

Hogyan kerülhetek be az Uzsoki Kórház Sebészeti osztályára?
Előzetes telefonos bejelentkezés alapján (Naponta 10-14 óra közt +36-1-467-3700/1590-es mellék) tud jelentkezni ambuláns vizsgálatra.

Milyen vizsgálatokat kell elvégezni műtét előtt?
Minden műtét előtt szükséges bizonyos rutin vizsgálatokat elvégezni (labor, vércsoport, EKG, mellkas röntgen), ezekre az operáló orvos ad beutalót. Műtétek (pl. protézis műtét) előtt szükséges altatóorvosi (aneszteziológiai) vizsgálat is, ennek szokásos időpontja a műtét előtt 2 héttel van, a vizsgálat kórházunk aneszteziológiai ambulanciáján történik. Erre a vizsgálatra már a kész leletekkel kell érkezni.

Milyen esetben kell felvenni a kapcsolatot műtét előtt az operáló orvossal?

 • az előzetes vizsgálatok alapján kérdésessé válik a műtét elvégezhetősége,
 • a műtét előtt megbetegszik, belázasodik,
 • a műtétet indokoló betegségében lényeges változás történik

Hogyan tudom elérni a kezelőorvosomat?
Kezelőorvosát célszerű a rendelési idő alatt az adott rendelő mellékállomásán keresni.

Mit tehetek, hogy ne maradjon el vérhiány miatt a tervezett műtétem?
Magyarországon az önkéntes véradásból származó vérkészítmények száma az akut, életveszélyes helyzetekben szükséges vérmennyiséget fedezi, de a véradók alacsony száma miatt időszakosan előfordul, hogy tervezett beavatkozásokat vérhiány miatt halasztani kényszerülünk. Irányított véradás során egy műtétre várakozó beteg hozzátartozója, ismerőse véradáson vesz részt, és a vérellátó szolgálat garanciát vállal arra, hogy a leadott vérmennyiséggel azonos mennyiségű vért biztosít a beteg műtétjéhez. Hasi daganatok miatti műtét esetében jellemzően 2-3 egység vér biztosítása szükséges Véradásra a véradó TAJ és személyi igazolványa mellett a beteg személyi adatait, a műtét időpontját és az operáló orvos nevét is vinni kell. Bővebb információ az Országos Vérellátó Szolgálattól az alábbi linken.

Mi történik velem a műtét napján?
Aznapi műtét esetén a műtét napján reggel 7 órára kell érkezni kórházunk II. emeletén elhelyezkedő a B és C épület összekötő folyosón található 1-es vizsgálóba. Amennyiben az Ön műtétje a felvételt követő másnap esedékes szintén az előbb említett 1-es vizsgálóba érkezzen reggel 7:30ra. A betegfelvétel a műtétek sorrendjében történik. Ezután a fekvőbeteg osztályra kell menni, ahol az osztályos nővér segít elhelyezkedni a kórteremben. A műtőbe a sterilitási szabályok miatt kizárólag egyszerhasználatos kórházi ruhában szabad belépni, melyet kórházunk biztosít. A betegszállító a beteget műtőbe a saját ágyában viszi át, majd a műtő bejáratánál fekteti át a műtőasztalra.  műtét előtt a műtéti területet borotválni szükséges. Ha ezt szeretné saját maga elvégezni, a borotválandó terület nagyságáról kérjen felvilágosítást kezelő orvosától.

Milyen érzéstelenítési módszereket alkalmaznak a műtétek során?
Az érzéstelenítés módja mindig a műtét típusától és a beteg állapotától függ, de lágyéksérv, visszér, végbél körüli műtéteknél jellemzően gerincérzéstelenítést (spinális érzéstelenítés) szoktunk használni, míg a hasi műtétek altatásban történnek. Nagy hasi műtét esetében szükség lehet egy speciális, tartós gerinc körüli kanül (epidurál kanül) behelyezésére. Ez nemcsak a műtét alatt hasznos, hanem a műtét utáni napokban is effektív fájdalomcsillapítást tud biztosítani. Az érzéstelenítéssel kapcsolatos kérdésekben keresse aneszteziológus orvosát.

Mi a teendő, ha érvénytelen a TAJ számom?
Tervezett beavatkozást csak érvényes TAJ számmal rendelkező betegeknél végzünk, amennyiben számítógépes rendszerünk szerint nem rendezett a TAJ jogviszonya erre a kivizsgálás során figyelmeztetjük. Sürgős beavatkozásokat a TAJ jogviszonytól függetlenül elvégezzük, ilyenkor a beavatkozást követően 15 napon belül be kell mutatnia érvényes igazolványát, ellenkező esetben az ellátás árát meg kell fizetni. Bővebb tájékoztatást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kaphat (www.oep.hu).

 

AZ OSZTÁLY TÖRTÉNETE


Amikor 1927 májusában 405 ággyal megnyitották kórházunkat, az OTI Központi Kórházát, a legnagyobb osztály 211 ággyal a sebészet volt. A későbbi történelem során a sebészet, - bár ágyainak száma fokozatosan csökkent - mindig meghatározó volt a kórház életében. Fővárosi, majd országos jelentőségét olyan kiváló sebész- klinikus egyéniségeknek köszönhette, mint dr. Elischer Ernő egyetemi magántanár, dr. Hedri Endre későbbi sebész professzor, dr. Reök Iván, dr. Prikker András. 1954-ben dr. Köves Istvánt bízták meg az osztály vezetésével. Egy negyed századon át az élettani szemlélet meghonosításával, a tumor sebészet területén vívott ki országos elismertséget. Tanítványai, dr. Bodoki György és András, dr. Posch Elek, dr. Szécsi Miklós, dr. Földvári Gyula, dr. Lővey György és dr. Érdi Antal osztályvezetői kinevezést nyertek. Az osztály 1969-ben területi vezető sebészetté vált. 1977-ben az egyesített osztály vezetője dr. Csengődy József lett, aki meghonosította az érsebészetet. A 80-as években kialakították a központi sterilizálót és három korszerű műtőt. A 90-es években a profil a plasztikai sebészettel bővült. 1995-2010 között dr. Jakab Ferenc professzor úr vezette az osztályt. Oszágosan elismert az osztály daganatsebészeti, és májsebészeti aktivitása, és az utóbbi évtizedben a tumor-, a plasztikai-, az érsebészet mellett a laparoszkópos sebészet és az oktatás kapott különös hangsúlyt. Jelenleg Dr. Bursics Attila vezeti az osztályt, akinek irányítása alatt az eddig is hangsúlyos profilok mellett a minimál invazív daganatsebészeti és máj-epe-hasnyálmirigy sebészeti aktivitás emelhető ki.

 

AZ OSZTÁLY FELÉPÍTÉSE
Infrastruktúra

 • 52 sebészeti ágy (szervezett 2 és 4 ágyas szobák)
 • az osztályon 3 vizsgáló, 2 kötöző található
 • a szakambulancián 3 vizsgáló áll a betegek rendelkezésére
  (vizsgálatok, kontrollok előzetesen megbeszélt időpontban történő szervezése a várakozási idő megszűntetése érdekében)
 • 3 zsiliprendszerrel lezárt műtő, 1 ambuláns műtő

 

SZEMÉLYI ÁLLOMÁNY
Osztályunk orvosairól információt a SEBÉSZETI OSZTÁLY ORVOSAI menüpont alatt talál.

ÁpolókLockené P. Anna (osztályvezető ápoló), Törőcsik Anikó (főnővér helyettes), Hegyi Rita, Heitzmann Judit, Maszlik Zoltánné, Abdelkawa Hossam Zeen, Barasits Andrea, Seres Beáta, Bekonyi Katalin, Szita Tünde, Zagyva Blanka, Rátóty Mónika, Vass Natália, Budainé Nagy Izabella, Varga Gabriella, Póczos Nikolett, Vörösné Varga Éva, Lenti Erika, Dánielfy Beáta, Kanczler Dóra

Ambulancia: Lázók Judit, Kapusné Maár Éva, Horváthné Szatmári Edit

Adminisztrátorok:Galambos Gabriella, Czikmántori Mária, Pelléné Harangozó Mónika, Tarcza Krisztina

MűtősnőkTanács Tímea (főműtősnő), Andrész Judit, Bartáné Tamás Mária,  Balyi Gabriella, Tóth-Kupai Enikő, Tóth János, Keller Dominik, Aszódi Brigitta

Műtős segédek: Balázs László, Guthy László, Nagy Csaba, Török József, Márton Tibor,  

 

GYÓGYÍTÓ TEVÉKENYSÉG
Speciális szakterületeinknek megfelelően az egész országból látunk el betegeket. Sebészeti osztályunk a legmagassabb progresszivitási szinttel rendelkezik, amellyre az országban csupán 7 intézet akkreditált. Az osztályon hagyományosan kiemelkedő a máj-epeúti és hasnyálmirigysebészet. Központi szerepet kap a daganatsebészet. Kiemelendő a már említett hepatobiliaris profil, emlősebészeti és rekonstrukciós plasztikai sebészeti ellátás, coloproktológiai daganatsebészet és minimál invazív daganatsebészet. Emellett az általános sebészeti profil minden területén végzünk műtéteket és itt is jelen vannak a laparoszkópos technikák (sérvek, epehólyag, endokrin sebészet). Az egyik legnagyobb ágyszámmal veszünk részt a főváros akut ügyeleti ellátásában. Mint akkreditált osztály, részt vállalunk az egyetemi hallgató- és rezidens-, valamint szakorvosképzésben. Az egyre nehezebb gazdasági feltételek ellenére az osztály működésének hatékonysága javult. Havonta elemezzük a betegforgalmi-, költségvetési mutatókat, gyógyszer fogyasztást. Jó a társosztályokkal, a területi ellátással a kapcsolatunk. A beteg elégedettség eddig is munkánk vezérelve volt. A minőségbiztosítási rendszer, valamint a kórházi informatikai hálózat is a gyógyító tevékenység színvonalának emelését segítik.

Az alábbiakban felsoroljuk az osztály tevékenységi spektrumát:

 • általános hasi és gasztroenterológiai sebészet,
 • sérvek,
 • epe-, epeúti betegségek,
 • bél-, végbél betegségek sebészete,
 • máj-, hasnyálmirigy-, lép általános és speciális sebészete,
 • sürgősségi hasi kórképek,
 • hasi sérülések,
 • daganatsebészet,
 • máj-, epeúti daganatok,
 • vastag-, végbél tumorok,
 • nyelőcső, gyomor daganatok,
 • hasnyálmirigy-, endokrin tumorok,
 • speciális, ritka rosszindulatú betegségek,
 • bőrdaganatok,
 • endokrin sebészet,
 • pajzsmirigy betegségek,
 • speciális endokrin tumorok,
 • egyéb endokrin sebészeti kórképek,
 • emlő sebészet,
 • daganatok,
 • rekonstrukciós műtétek
 • plasztikai sebészet
 • minimal invazív sebészet
 • epehólyag, epeutak
 • máj jóindulatú elváltozásai
 • diagnosztikus laparoszkópia
 • gyomor táplálószonda, stoma képzés, katéter behelyezés
 • vastagbélelváltozások
 • sürgősségei hasi kórképek (perforáció, vakbélgyulladás, epehólyaggyulladás stb.)
 • ambuláns sebészet
 • egynapos sebészet

 

TUDOMÁNYOS ÉLET ÉS OKTATÁS

 • Fő kutatási terület az onkológiai sebészet
 • Molekulárbiológia-, genetika a daganatsebészetben
 • kiemelt területek: máj-, colorectalis-, emlő-, hasnyálmirigy daganatok

Évente tartunk továbbképző előadásokat, bemutató műtéteket az onkológiai sebészet köréből:
sebészeti anatómia, a primer és secunder májtumorok sebészete, hasnyálmirigy daganatok, a rectum carcinomás betegek komplex onkológiai kezelése, emlősebészet-plasztikai rekonstrukciók, haladó laparoszkópos (minimal invazív) sebészet.

Az osztály ismételten elnyerte a Semmelweis Egyetem akkreditációját.
Évek alatt sok sebész szakorvos képzésében vettük részt, a rezidensképzés keretében pedig folyamatosan oktatunk 3-12 hónapos időintervallumokban.
Dolgozunk hazai és nemzetközi társaságokban, aktív kapcsolatunk van a sebészeti, kísérleti sebészeti, gasztroenterológiai, onkológiai, senológiai és plasztikai sebész társaságokkal.

Rendszeresen jelennek meg közlemények hazai és nemzetközi szaklapokban.

 

Tisztelt Betegünk!

Az új betegek felvételét a II. emeleten a "B" részleg előtti átriumban lévő felvételi irodában végezzük Felvétel után fáradjanak a kijelölt kórtermeikbe. Elhelyezésükben segítségükre állnak nővéreink, akik elvégzik a kiegészítő vizsgálatokat. A napi osztályvezetői viziten - 14 órakor - értékeljük az eddigi vizsgálati leleteket, megbeszéljük a kezelési, műtéti tervet, kijelöljük időpontját. Kérjük ebben az időben tartózkodjanak kórtermeikben. Kérdéseikkel forduljanak a nővéreinkhez, orvosainkhoz, az Osztály bármely dolgozójához.

Mielőbbi gyógyulást kívánunk! Érezze jól magát Osztályunkon!

A sebészeti-onkosebészeti osztály minden dolgozója

Internet kontakt személy:

      Dr. Egyed Tamás, 
        szakorvosjelölt  
   Tel: (1) 467-3700 / 1589 
E-mail: tamas.egyedt@gmail.com

Kapcsolódó orvosok