Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

TÖRTÉNETI VISSZATEKINTÉS

Az aneszteziológia 1958-tól vált a világon önálló orvosi szakmává. Magyarországon 1966-ban alakult meg a Magyar Aneszteziológiai és Reszuszcitációs Társaság. Kórházunkban 1968-ban kezdte meg működését Dr. Szabó Ibolya vezetésével a Központi Aneszteziológiai Szolgálat. Akkor egyetlen aneszteziológusként 6 asszisztensnővel dolgozott. 1970-ben 3 emberrel bővült az orvos létszám. Többek között Dr. Hormay Mihály is ekkor került az osztályra, aki évtizedekig meghatározó személyisége volt a kórháznak.
1971-ben elkészült a 6 ágyas intenzív osztály, mely abban az időben Budapest legjobban felszerelt osztálya volt.1975-től az az orvosok és asszisztensek száma fokozatosan bővült. 1981-ben központi rendelet született a Felvételi Diagnosztikai Részleg kialakítására (az volt az akkori Sürgősségi Osztály) ,valamint a kardiológiai őrzők létrehozására. Ezeket a feladatokat is az osztálynak kellett felvállalnia, így 18 ággyal és néhány orvossal bővült a kapacitás. Ekkor az intenzíves géppark modernizálására is sor került új monitorrendszert építettek ki.

Mind az aneszteziológia és intenzív terápia rendkívül műszerigényes műfaj. Évente jelennek meg egyre korszerűbb gépek, a vitális funkciók monitorozása egyre tökéletesebb, mind szélesebb körűvé válik. 1992-ben indult meg az altatógépek fokozatos cseréje, és jelenleg ott tartunk, hogy a 10 éves avulási időn túl csak kevés altatógépet kell használnunk. Ez országos viszonylatban nagyon jó eredmény. Ilyen géppark mellett vált lehetővé, hogy az egyre magasabb szintű sebészeti technikák elvégezhetővé váljanak,és az idősebb,rossz általános állapotú betegek is műtétre kerüljenek.

Dr Szabó Ibolya nyugdíjazása után Dr Bedő Károly lett az osztály vezetője egy évig. Az ő távozását követően 2000-ben Dr Szabó Zsuzsanna került az osztály élére. 2002-ben az új manuális tömb átadásával magas tudású altatógépeket és adagolópumpákat kaptunk. A modern műtőblokkok a XXI. századi technikák jó részét tartalmazzák. 2002-től kezdte meg működését az Aneszteziológiai ambulancia, ahol a műtétre készülő betegek preoperatív vizsgálata történik. Új profilként az onkológiai kezelésekhez nyújtott anesztézia került a palettára. Beszereztünk 3 hemodinamikai monitort , saját bronchoszkópot. 2006-ban a Minisztériumi pályázaton 6 új korszerű altatógéppel, 2 magas tudású lélegeztető géppel és új monitorrendszerrel bővült a gépparkunk.

AZ OSZTÁLY SZEREPE ÉS HELYZETE

Az osztály stratégiai szerepe a kórház életében az egyik legfontosabb, mivel a manuális szakmákkal szoros együttműködésben kell dolgoznunk. Az aneszteziológia kapacitása határozza meg a műtéti beavatkozások lehetőségét.
Az aneszteziológia és intenzív terápia mindig a hiányszakmák közé tartozott. Talán a történeti áttekintésben is látható, hogy a nagy fluktuáció miatt tartós szereplő kevés volt. Az említett időszak pozitívumaként említhető, hogy valamelyest stabilizálódott az osztály orvosi gárdája, egyre több szakorvos képződött az osztályon, többen második szakvizsgát is szereztek.
Nagy a fizikai és pszichés terhelés az intenzív osztályon dolgozó ápolókon is. Ezt a terhelést 5-10 évnél tovább kevesen bírják. Jellemző, hogy közöttük is mindig hiány van. Az osztály működésének nehézségei mellett a kórház betegellátási teljesítménye évről évre növekedett, és ebben mi partnerek voltunk.

Az osztály felszereltsége a 2002-ben történt manuális tömb átadásával jelentősen javult. A 2006-os Minisztériumi pályázat további géppark korszerűsítést jelentett. Így nem okoz problémát a nagy sebészeti beavatkozások elvégzése, perioperatív kezelése, akár rossz állapotú, idős betegeken sem.

A BETEGELLÁTÁS MUTATÓI

A Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály 13 ágyon kezeljük a kórház kritikus állapotú betegeit. Az osztály évente kb. 400 beteget lát el. Ezt egészíti ki a közel 200 akut kardiológiai eset. Az osztály case-mix indexe 5 feletti. A halálozás 23-27% közötti. A kórház manuális osztályain évi több mint 10 ezer érzéstelenítést végzünk. Legtöbb beavatkozásunk az ortopéd-traumatológiai osztályon történik, ezt követi a sebészet, urológia, nőgyógyászat, fej-nyak sebészet. Az aneszteziológiai ambulancia évi közel 6000 beteg lát el.

AZ ÁPOLÁS HELYZETE

Az ápolószemélyzet helyzete 2002 óta lényegesen nem változott. Továbbra sem tudjuk biztosítani az ideális 1:1, 1:2 nővér – beteg arányt. Az ápoláshoz szükséges eszközös feltételekkel rendelkezünk.

OKTATÁSI TEVÉKENYSÉG

Osztályunk részlegesen akkreditált minden orvosszakma sürgősségi rezidens képzésében, illetve a szakirányú rezidensek aneszteziológiai és intenzív terápiás képzésében. Szakdolgozók vonatkozásában aneszteziológus asszisztens és intenzíves ápoló szakképzésre akkreditált az osztály.

SZAKMAPOLITIKAI TEVÉKENYSÉG

Az osztálynak a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikával van szorosabb kapcsolata a szakorvosképzés kapcsán. Nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai határterületek tanulmányozására. Több kollégánk második szakvizsgaként választ ezek közül. Van saját infektológusunk, tüdőgyógyászunk, kardiológusunk. A Magyar Aneszteziológus Társaság Kongresszusain poszterrel, előadással szerepelünk, üléselnökség ill. felkért referátum tartásában veszünk részt. A osztály orvosai MAITT tagok. 2 orvos tagja a Magyar Kardiológusok Társaságának. 1 orvos a Magyar Tüdőgyógyászok Társaságának, 1 a MagyarInfektológus Társaságnak.

AMIT A MŰTÉTI ÉRZÉSTELENÍTÉSRŐL TUDNI KELL

Osztályunk feladata a kórházi műtők aneszteziológiai ellátása is. Az aneszteziológia műtéti érzéstelenítést jelent, mely magába foglalja az általános érzéstelenítést -altatást-, az idegblokádokat, valamint a gerincközeli érzéstelenítést, a lumbális, epidurál technikát. Az általános érzéstelenítést a nagy hasi, fej-nyak táji műtéteknél használjuk általában, mivel a szervezet izomvédekezését így tudjuk a legbiztosabban felfüggeszteni, és mesterségesen biztosítani a légzést. A szervezet számára kisebb megterhelést jelentő idegblokádokat és gerincközeli érzéstelenítést a végtagi, kismedencei területek műtétei során alkalmazzuk. Mindkét eljárás legalább öt órás üres gyomrú betegen végezhető el, az esetleges hányás okozta szövődmények elkerülése miatt. Mindez nem zárja ki azt, hogy egy korty vízzel a rendszeresen szedett gyógyszereket bevegyék a betegek. Az altatóorvos a műtét előtt az aneszteziológiai ambulancián találkozik a kivizsgált beteggel, és leletei, valamint a tervezett műtét alapján megbeszéli a beteggel az érzéstelenítés módját, valamint kiírja a műtét reggelére a gyógyszereket. Az aneszteziológus orvos a műtét alatt korszerű műszerekkel figyeli a fontos életfunkciókat (légzés, keringés, hőmérséklet), és biztosítja a szervezet jó oxigén ellátását, a vér és folyadék háztartás egyensúlyát (infúzió, transzfúzió), és olyan állapotban tartja a beteget, hogy a sebészeti beavatkozás a szervezet számára a lehető legkisebb megterheléssel járjon. Évente 6000-6200 érzéstelenítést végzünk a kórház sebészeti jellegű osztályain, illetve egyes onkológiai beavatkozásoknál. A folyamatos fejlesztés során ma már elmondhatjuk, hogy altatógépeink korszerűek, a műtét során szükséges életfunkciók monitorozására alkalmasak, így biztonságosan végezhetünk nagy sebészeti beavatkozásokat, akár a legkritikusabb állapotú betegeken, akik a műtét utáni időszakot megfigyelés céljából az Intenzív osztályon töltik.

HOZZÁTARTOZÓKNAK AZ INTENZÍV OSZTÁLYRÓL

Szeretnénk biztosítani önt arról, hogy betegeink érdekében egyet akarunk

- a mielőbbi gyógyulást -

Természetesen ennek érdekében önnek is alkalmazkodina kell kell osztályunk mindenkire kötelező rendjéhez. A sikeres együttműködés érdekében kérjük, hogy ismerkedjen meg betegeink érdekét szolgáló előírásokkal, kérésekkel. Az intenzív osztályra súlyos, életveszélyes állapotban lévő betegek kerülnek felvételre. Az itt folyó munka úgy fizikailag, mit szellemileg is nehéz feleadat.

A BETEGEK FELVÉTELE AZ OSZTÁLYRA

Osztályra a betegek ruházatát és értéktárgyaik nélkül kerülnek felvételre.
Kérjük a legközelebb hozzátartozókat, hogy a beteg felvételekor vagy ha ez nem lehetséges - a legközelebbi látogatáskor a betegutcai ruháját és értéktárgyait (pénz, ékszer, stb...) hazavinni szíveskedjenek. Amennyiben a betegen maradnak értéktárgyai felelősséget nem vállalunk! Szükség esetén pénzük és értéktárgyaik a pénztárba letétbe helyezhetők.

Kérjük az alabbiakat hozzátratozójuknak behozni szíveskedjenek: 

  • törölközőt, /lehetőleg 2-3 naponta kérjük cserélni/, 
  • fogápolási eszközt, fogkrémet, 
  • férfi betegeknek borotválkozási eszközt, 
  • papucsot, ,
  • egy pizsamát vagy egy hálóinget
     

Amit ne hozzanak a betegeknek: Élelmiszert az osztályra az ÁNTSZ rendelete értelelmében behozni tilos! Szénsavmentes, gyümölcsös üdítőitalokat amennyiben a beteg kéri és állapota megengedi lehet behozni. Az osztályon fekvő betegeknek a részükre szükséges és lehetséges teljes ellátást megadjuk.

 Felvilágosítást betegeinkről minden nap 11-22 óráig adunk!

Telefonon felvilágosítást csak a legközelbbi hozzátartozóknak adhatunk az Adatvédelmi rendelet értelemében.

BETEGLÁTOGATÁS RENDJE

Napközben: 13:30-14:00
Délután: 17:00-18:00

Egy beteghez egy időben csak két látogató jöhet be. A látogatási időn kívül a beteget látogatni csak az osztályvezető főorvos külön engedélyével lehet. Amennyiben az oszolytályunkon folyó munka úgy kívánja, lehetséges, hogy a látogatási idő alatt sem tudja hozzátartozóját meglátogatni, ez esetben kérjük megértését, és a látogatást más időpontban megtenni siveskedjenek.
A látogatók részére védőköpeny, és cipővédő huzat viselése kötelező!
Kérjük a zavartalan betegellátás érdekében a fent leírtak szigorú betartását!!

INTENZÍV OSZTÁLY ÁPOLÓI ÉS ADMINISZTRÁTORAI

Milákné Reményi Tünde osztályvezető ápoló, diplomás ápoló, Gencsiné Nyilas Ilona gazdasági nővér, főnővér helyettes, Szászné Petrányi Ilona gyógytornász, Bosnyák Mária intenzív szakápoló, Hanó Jánosné intenzív szakápoló, Harrer Istvánné intenzív szakápoló, Horogh Gábor intenzív szakápoló, Varjú Ildikó intenzív szakápoló, Varga Éva intenzív szakápoló, Vargáné Légrádi Jolán intenzív szakápoló, Pinczel Alexandra ápoló, Benedek Eduárd HÍD-ápoló, Erdélyi Balázs ápoló, Gáll Zsuzsanna HÍD-ápoló, Gátiné Fodor Mónika HÍD-ápoló, Juhász Mariann HÍD-ápoló, Kis Katalin ápoló, Kiricsi Viktória HÍD ápoló, Márton Mónika HÍD-ápoló, Nánásiné Molnár Eszter HÍD-ápoló, Török Tímea HÍD-ápoló, Lukács László felnőtt szakápoló, Nagyné Kató Andrea felnőtt szakápoló, Pillerné H. Anikó felnőtt szakápoló, Vass Pál Istvánné felnőtt szakápoló, Werbné Szitó Hajnalka felnőtt szakápoló, Letenyei Adrienn ápoló, Gondi Sándorné ápolási asszisztens, Hégely Boglárka ápolási asszisztens, Varga Andrásné adminisztrátor

ANESZTEZIOLÓGUS ASSZISZTENSEK

Patkó Ibolya anesztezilógus vezető-asszisztens, Sós Erika anesztezilógus vezető helyettes-asszisztens, Antalné Bali Veronika anszteziológus szakasszisztens, Böszörményi Krisztina aneszteziológiai és intenzív szakápoló, Cservenné Seres Katalin anszteziológus szakasszisztens, Csajbók Ibolya anszteziológus szakasszisztens, Fekete Károlyné anszteziológus szakasszisztens, Horváth Terézia anszteziológus szakasszisztens, Jani Péterné anszteziológus szakasszisztens, Kornhoffer Zsuzsanna anszteziológus szakasszisztens, Kupai Marinann anszteziológus szakasszisztens, Mészáros Éva anszteziológus szakasszisztens, Nagy Márta anszteziológus szakasszisztens, Paskai Edit anszteziológus szakasszisztens, Szabó Erika anszteziológus szakasszisztens, Szabó Ilona Mária anszteziológus szakasszisztens, Szabóné Nagy Eszter anszteziológus szakasszisztens, Víg Krisztina anszteziológus szakasszisztens