Központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály

Cím
1145
Budapest
Róna u 196-212
Telefonszám, mellék
Információ

TÖRTÉNETI VISSZATEKINTÉS
Az aneszteziológia 1958-tól vált a világon önálló orvosi szakmává. Magyarországon 1966-ban alakult meg a Magyar Aneszteziológiai és Reszuszcitációs Társaság.
Kórházunkban 1968-ban kezdte meg működését Dr. Szabó Ibolya vezetésével a Központi Aneszteziológiai Szolgálat. Akkor egyetlen aneszteziológusként 6 asszisztensnővel dolgozott. 1970-ben 3 emberrel bővült az orvos létszám. Többek között Dr. Hormay Mihály is ekkor került az osztályra, aki évtizedekig meghatározó személyisége volt a kórháznak.
1971-ben elkészült a 6 ágyas intenzív osztály, mely abban az időben Budapest legjobban felszerelt osztálya volt.1975-től az az orvosok és asszisztensek száma fokozatosan bővült. 1981-ben központi rendelet született a Felvételi Diagnosztikai Részleg kialakítására (az volt az akkori Sürgősségi Osztály),valamint a kardiológiai őrzők létrehozására. Ezeket a feladatokat is az osztálynak kellett felvállalnia, így 18 ággyal és néhány orvossal bővült a kapacitás. Ekkor az intenzíves géppark modernizálására is sor került új monitorrendszert építettek ki.

Dr. Szabó Ibolya nyugdíjazása után Dr. Bedő Károly lett az osztály vezetője egy évig. Az ő távozását követően 2000-ben Dr. Szabó Zsuzsanna került az osztály élére.
2002-ben az új manuális tömb átadásával magas tudású altatógépeket és adagolópumpákat kaptunk. A modern műtőblokkok a XXI. századi technikák jó részét tartalmazzák. 2002-től kezdte meg működését az Aneszteziológiai ambulancia, ahol a műtétre készülő betegek preoperatív vizsgálata történik. Új profilként az onkológiai kezelésekhez és az endoszkópos beavatkozásokhoz nyújtott anesztézia került a palettára.
A kórház önálló Vérellátó szolgálata 2003-ban indult és vette át az aneszteziológiai asszisztensektől az egyre bővülő feladatot.
2012-ben a régi épület felújításakor a Kardiológia Őrző átvette az akut kardiológiai betegellátást. Mi 13 ággyal egy új részleget kaptunk.
Mind az aneszteziológia és intenzív terápia rendkívül műszerigényes műfaj. Évente jelennek meg egyre korszerűbb gépek, a vitális funkciók monitorozása egyre tökéletesebb, mind szélesebb körűvé válik. A nagy országos szintű géppark modernizálás 2006-ban illetve 2019-ben valósult meg.


AZ OSZTÁLY SZEREPE ÉS HELYZETE
Az osztály stratégiai szerepe a kórház életében az egyik legfontosabb, mivel a manuális szakmákkal szoros együttműködésben kell dolgoznunk. Az aneszteziológia kapacitása is meghatározza a műtéti beavatkozások lehetőségét.

Kórházunkban osztályunkon kívül több III. szintű ellátást nyújtó osztály van, és ezekhez a kívánalmakhoz alkalmazkodunk. Folyamatos továbbképzések, második szakvizsga szerzésével igyekszünk a magas szintű elvárásoknak megfelelni. Osztályunkon infektológus, pulmonológus, kardiológus képzettségű kolléga dolgozik.

 

A BETEGELLÁTÁS MUTATÓI
Évente 550-600 beteget kezelünk az Intenzív Osztályon és több mint 13.000 aneszteziológiai beavatkozást végzünk.

A feljett orvosi technikák lehetővé teszik, hogy egyre idősebb és súlyosabb állapotú betegek kerülnek a műtőkbe és az intenzív osztályra is. Ezért az intenzív ellátás halálozási mutatói 20-25% körüliek.

 

AZ ÁPOLÁS HELYZETE
Az egészségügy jelenlegi munkaerőhiánya az osztályunkon is érezhető. Évek óta 2 kiváló gyógytornász közreműködik a betegek gyógyításában.

 

INTENZÍV OSZTÁLY ÁPOLÓI, GYÓGYTORNÁSZAI ÉS ADMINISZTRÁTORAI
 

Aneszteziológia asszisztensek:

Vezető asszisztens:  Kornhoffer Zsuzsanna

 

Aranyosi Tiborné

Biró-Fodor Mónika

Horváthné Kupai Marianna

Mészáros Éva

Pappné Mongyi Katalin

Patkó Ibolya

Pintér Alexandra

Szabó Lídia

Víg Krisztina

 

Intenzív osztály ápolói:

Osztályvezető főnővér: Reményi Tünde

Osztályvezető főnővér helyettes: Harrer Istvánné

 

Barna Mónika
Balikó Gergő
Bákonyiné Bognár Ildikó
Boltos-Ruzsák Tímea
Budinszki Bettina
Durst Ildikó
Ettenbergerné Pinczel Alexandra
Falusi-Tóth Andrea
Fodor Melinda
Ghira Gabriella
Hanó Jánosné
Hrubos Anikó
Kis Katalin
Mile Gábor
Nagyné Kató Andrea
Nyilas Ilona
Szalai Adél

 

Adminisztrátorok:

Ispán Renáta

Pálóczi Erika

Somlai Tamásné
Somlai Krisztina Andrea

 

Gyógytornászok:

Szászné Petrányi Ilona  

Horváth Réka    

 

Vérellátó asszisztensek:

Ballagó Éva

Kereki Sándorné

Kissné Dévényi Edit
Mezeiné Ritzl Tímea

Szabó Sándorné

 

 

OKTATÁSI TEVÉKENYSÉG
Osztályunk akkreditált minden orvosszakma rezidens képzésében, illetve a szakirányú rezidensek aneszteziológiai és intenzív terápiás képzésében.
Szakdolgozók vonatkozásában aneszteziológus szakasszisztens és felnőtt intenzív szak- ápoló szakképzésre akkreditált az osztály.

 

SZAKMAPOLITIKAI TEVÉKENYSÉG
Intézményünk a Semmelweis Egyetem oktató kórháza Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikával van szorosabb kapcsolata a szakorvosképzés kapcsán. Nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai határterületek tanulmányozására. Több kollégánk második szakvizsgaként választ ezek közül. Van saját infektológusunk, tüdőgyógyászunk, kardiológusunk. A Magyar Aneszteziológus Társaság Kongresszusain poszterrel, előadással szerepelünk, ülés elnökség ill. felkért referátum tartásában veszünk részt.

 

HOZZÁTARTOZÓKNAK AZ INTENZÍV OSZTÁLYRÓL
Szeretnénk biztosítani önt arról, hogy betegeink érdekében egyet akarunk
a mielőbbi gyógyulást.
Természetesen ennek érdekében önnek is alkalmazkodnia kell kell osztályunk mindenkire kötelező rendjéhez. A sikeres együttműködés érdekében kérjük, hogy ismerkedjen meg betegeink érdekét szolgáló előírásokkal, kérésekkel.
Az intenzív osztályra súlyos, életveszélyes állapotban lévő betegek kerülnek felvételre. Az itt folyó munka úgy fizikailag, mit szellemileg is nehéz feladat.
 

A BETEGEK FELVÉTELE AZ OSZTÁLYRA
Osztályra a betegek ruházatát és értéktárgyaik nélkül kerülnek felvételre.
Kérjük a legközelebb hozzátartozókat, hogy a beteg felvételekor vagy ha ez nem lehetséges - a legközelebbi látogatáskor a beteg utcai ruháját és értéktárgyait (pénz, ékszer, stb...) hazavinni szíveskedjenek. Amennyiben a betegen maradnak értéktárgyai felelősséget nem vállalunk! Szükség esetén pénzük és értéktárgyaik a pénztárba letétbe helyezhetők.

Kérjük az alábbiakat hozzátartozójuknak behozni szíveskedjenek

  • törölközőt, /lehetőleg 2-3 naponta kérjük cserélni/, 
  • fogápolási eszközt, fogkrémet, 
  • férfi betegeknek borotválkozási eszközt, 
  • papucsot,
  • hálóruhát 
     

Amit ne hozzanak a betegeknek: Élelmiszert az osztályra az ÁNTSZ rendelete értelmében behozni tilos! Szénsavmentes, gyümölcsös üdítőitalokat amennyiben a beteg kéri és állapota megengedi lehet behozni. Az osztályon fekvő betegeknek a részükre szükséges és lehetséges teljes ellátást megadjuk.

 Felvilágosítást betegeinkről minden nap 11-22 óráig adunk!

Telefonon felvilágosítást csak a legközelebbi hozzátartozóknak adhatunk az Adatvédelmi rendelet értelemében.


BETEGLÁTOGATÁS RENDJE

  • Napközben: 13:30-14:00
  • Délután: 17:00-18:00


A Járóbeteg ellátásba kerüljön az Aneszteziológiai ambulanciához:

AMIT A MŰTÉTI ÉRZÉSTELENÍTÉSRŐL TUDNI KELL
Az aneszteziológia műtéti érzéstelenítést jelent, mely magába foglalja az általános érzéstelenítést – altatást, az idegblokádokat, valamint a gerincközeli érzéstelenítést - a lumbális, epidurális technikát.

Az általános érzéstelenítést a nagy hasi, fej-nyak táji műtéteknél használjuk általában, mivel a szervezet izomvédekezését így tudjuk a legbiztosabban felfüggeszteni, és mesterségesen biztosítani a légzést. A szervezet számára kisebb megterhelést jelentő idegblokádokat és gerincközeli érzéstelenítést a végtagi, kismedencei területek műtétei során alkalmazzuk. Mindkét eljárás legalább öt órás üres gyomrú betegen végezhető el, az esetleges hányás okozta szövődmények elkerülése miatt. Mindez nem zárja ki azt, hogy egy korty vízzel a rendszeresen szedett gyógyszereket bevegyék a betegek.

Az altatóorvos a műtét előtt az aneszteziológiai ambulancián találkozik a kivizsgált beteggel, és leletei, valamint a tervezett műtét alapján megbeszéli a beteggel az érzéstelenítés módját, valamint kiírja a műtét reggelére a gyógyszereket.

IDE KÉRJÜK KITÖLTVE ELHOZNI AZ OPERÁLÓ ORVOSÁTÓL KAPOTT ANESZTEZIOLÓGIAI KÉRDŐÍVET !

Az aneszteziológus orvos a műtét alatt korszerű műszerekkel figyeli a fontos életfunkciókat (légzés, keringés, hőmérséklet), és biztosítja a szervezet jó oxigén ellátását, a vér és folyadék háztartás egyensúlyát (infúzió, transzfúzió), és olyan állapotban tartja a beteget, hogy a sebészeti beavatkozás a szervezet számára a lehető legkisebb megterheléssel járjon.

 

Osztályvezető: Dr. Zátroch István

Osztályvezető helyettesek: Dr. Tóth Gyöngyi, Dr. Czermann Rita

Kapcsolódó orvosok