Koronavírussal kapcsolatos tájékoztató

Mit tehetünk a koronavírus fertőzés elkerülése érdekében?

Mindennap alkalmazandó, gyakorlati tanácsok 

 

A koronavírus fertőzés terjedése – az influenzavírushoz hasonlatosan - jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. A fertőződés tünete láz, száraz köhögés, légzési nehézség. Lappangási ideje átlagosan 5-6, de legfeljebb 12 nap. A betegség 80%-ban enyhe tünetekkel lezajlik, súlyosabb betegség elsősorban az idősebb korosztályban valószínű.

Speciális kezelés, védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre, viszont ha néhány hétköznapi szokásunkon változtatunk, sokat tehetünk a megelőzés, a fertőzés elkerülése és a vírus továbbadásának elkerülése érdekében. 

  1. Gyakran mossunk kezet! 

A fertőzés megelőzésére a legjobb módszer az alapvető higiéniés szabályok betartása, vagyis a rendszeres, alapos és szabályos melegvizes és szappanos kézmosás. 

 

  1. Használjunk fertőtlenítőt! 

A kézmosást követően javasolt alkohol alapú kézfertőtlenítőt használni, valamint azokat a felületeket is érdemes fertőtleníteni, amelyeket kézzel gyakran érintenek - ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók. 

 

  1. Kerüljük az arcunk tapogatását! 

Ne érintsük rendszeresen az arcunkat, a szemünket, az orrunkat és a szánkat. Érdemes megszabadulni olyan rossz szokásoktól is, mint a toll végének, a szemüveg szárának a rágcsálása. 

 

  1. Figyeljünk a környezetünkre! 

Tüsszentéskor, köhögéskor használjunk papír zsebkendőt, ha nincs, akkor használjuk a könyökhajlatot. Aki megfázott, náthás, egyéb betegsége van, legjobb, ha otthon marad, és nem fertőzi az egészséges embereket. Akinek mégis muszáj az utcára mennie, annak javasolt maszkot viselnie, hogy megóvja a környezetét a fertőzéstől. 

 

  1. Változtassunk üdvözlési szokásainkon! 

Járványügyi helyzetben érdemes változtatni az üdvözlési szokásainkon, most a találkozások alkalmával kerülendő a kézfogás, és a puszi adása is. 

 

  1. Ne közösködjünk! 

Ne használjunk közös evőeszközöket, poharat, hisz cseppfertőzéssel terjed a vírus.