HIPEC (Hypertermiás Intraperitoneális Chemoterápia)

Dr. Bursics Attila főorvos és csapata új technológiával műtött több hashártya-daganatos pácienst kórházunkban. Az új módszerrel történt beavatkozásnak hála, akár ötéves túlélést, sőt egyes esetekben teljes gyógyulást is el lehet érni ezeknél a betegeknél, ami óriási diadal, hiszen a korábbi módszerekkel ez mindössze néhány hónap volt csupán.

Az operáció két lépésből áll: először eltávolítják a szemmel látható daganatmennyiséget a hasüregből. A második lépésben az új eszköz segítségével speciális műtét alatti kemoterápiás kezelést kapnak a betegek. Ennek lényege, hogy a kemoterápiás szert nem a vénába, hanem közvetlenül a hasüregbe juttatják.

A HIPEC-kezelésre keresztelt technikának köszönhetően a beteg hasüregét stabilan 41-42 fokra tudják felmelegíteni, ami azért jó, mert a meleg hatására gyorsul a sejtek anyagcseréje, aminek következtében a kemoterápiás szer gyorsabban és erőteljesebben képes hatni. Nem elég azonban a felmelegítés, szükség van arra is, hogy a szert állandó sebességgel áramoltassák a hasüregben, ezt végzi a speciális gép.

Azon túl, hogy ott hat közvetlenül, ahol a baj van, a kezelés másik nagy előnye, hogy sikeres esetben utána nem kell rendszeresen kemoterápiás kezelésre járni, hiszen a műtétet csak egyszer kell elvégezni.

A daganateltávolító operáció 4-5 órán keresztül tart, míg a HIPEC-kezelés további három órát vesz igénybe.