Dr. Németh Zsófia Klára
Dr.
Németh Zsófia Klára
Osztályvezető főorvos
Belgyógyász
Nephrológus szakorvos
Telefonszám, mellék
Rendelési idők
Nephrológiai ambulancia
Nephrológiai rendelő
Információk

osztályvezető főorvos belgyógyász, nefrológus szakorvos Elérhetőség: 30/841-5967, nemzsof@uzsoki.hu

rendelési idő: hétfőn 13:00-16:00, kedden 13:00-16:00 előzetes bejelentkezés alapján (30/841-5967 vagy 1740 mellék)

 

ÖNÉLETRAJZ

Személyi adatok:

 

Név:                                                                            Németh Zsófia Klára.

Munkahelyi cím:                                                    H-1145 Budapest, Uzsoki u. 29.

E-mail:                                                                       nemzsof72@gmail.com, nemzsof@uzsoki.hu

 

Képzési adatok:

 

                            1986-1990                                    Toldy Ferenc Gimnázium, Budapest

                            1993-1997                                    TDK hallgató, SE I. Belgyógyászati Klinika

1990-1997                                    Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Budapest, általános orvosi diploma (189/1997)

2004                                               belgyógyászat szakvizsga (328/2004), kiválóan megfelelt

2006                                               nefrológia szakvizsga (1413/2006), kiválóan megfelelt

2012-2014                                    Magyar Családterápiás Egyesület családterapeuta alapképzés

2021-                                             SE Doktori Iskola hallgatója, PhD fokozatszerzés várható 2023-ban

                                                                                                                                                                                                      

Munkahelyek:

 

1997-2004                                    klinikai orvos, Semmelweis Orvostudományi Egyetem, I. Belgyógyászati Klinika, Budapest

2004-2011                                    egyetemi tanársegéd,  Semmelweis Orvostudományi Egyetem, I. Belgyógyászati Klinika, Budapest

2011-2011                                    osztályvezető egyetemi tanársegéd, Semmelweis Orvostudományi Egyetem, I. Belgyógyászati Klinika, Budapest

2005-2011                                    dializáló orvos, FMC SE Dialízis Osztály

2011-2015                                    főorvos, Uzsoki u-i Kórház, III. Belgyógyászati Osztály

2015-2020                                    osztályvezető helyettes, Uzsoki u-i Kórház, III. Belgyógyászati Osztály

2020-                                              mb osztályvezető,  Uzsoki u-i Kórház, IV. Belgyógyászati Osztály

2022.01.-                                      orvosigazgató helyettes, Uzsoki Kórház

2022.09.-                                      osztályvezető főorvos, Uzsoki Kórház, IV. Belgyógyászati Osztály

                                                        

 

 

Oktatási tevékenység:

              1997-                                          oktató, SE Általános Orvostudományi Kar graduális és posztgraduális képzés

              2000-                                         oktató, SE Egészségtudományi Kar, Dietetika Tanszék           

              2011-                                         mesteroktató, SE Egészségtudományi Kar, Dietetika Tanszék

         2011-                                         vendégoktató, Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerésztudományi Egyetem

              2021-                                         oktató, Károli Gáspár Református Egyetem, Szociális és Egészségtudományi kar, Egészségtudományi Intézet


             

Továbbképzések:

 

2000-                                          TUDOR Evidence Based Medicine "Train the Trainers", Pécs,

  •     2008-                                          Science és Projektmenedzsment Képzési Program                                                     

 

2014.10.                                    GCP kurzus (Pécs), majd rendszeres személyes és online GCP képzések

 

             

Tagságok:                                       Magyar Belgyógyász Társaság

                                                         Magyar Nefrológiai Társaság

                                                         Nagyar Hypertonia Társaság

                                                         Magyar Urológus Társaság

                                                         European Renal Association - European Dialysis & Transplant                                                                        Association (ERA-EDTA)

 

 

Idegen nyelv ismeret:                            német, angol

 

 

MOTIVÁCIÓS LEVÉL

 

 

Kétgyermekes budapesti értelmiségi család kisebb gyermekeként születtem. Felmenőim között mérnökök, jogászok, közgazdászok és művészek voltak, az egészségügyhöz egy távoli nagybácsi gyógyszerész végzettsége állt a legközelebb. Ennek ellenére 4 éves koromtól elszántan az orvosi hivatásra készültem. Általános iskolás koromban vöröskeresztes, kis egészségőr, csecsemőgondozási versenyeken vettem részt lelkes biológiatanárnőm segítségével. Gimnazista koromban nyaranta a Péterfy Kórház B Belgyógyászati Osztályán voltam segédápoló - fontos volt számomra, hogy a betegellátás folyamatának minden részét megismerjem, megtanuljam és csináljam is.

 

Az egyetemi éveim alatt a SE I. Belgyógyászati Klinikán végeztem TDK munkát, majd a végzést követően, 1997-ben itt kezdtem el dolgozni. Tudományos diákköri munkáimat a gasztroenterológiai témakörében végeztem, a belgyógyászat szakvizsga után azonban a nefrológia felé fordult érdeklődésem - hála a támogató, türelemmel oktató nefrológus csapatnak. 2004-ben belgyógyászat, 2006-ban nefrológia szakvizsgákat szereztem.

Az I. Belgyógyászati Klinikán a képzési rendszernek, illetve az intézmény kiemelt jellegének köszönhetően a betegségek igen széles spektrumával, különleges kórképekkel is megismerkedhettem. Pályám első felében sürgősségi osztályok nélkül működött az egészségügy, valamint a centralizáltság sem volt jellemző, így a Belgyógyászati Klinikán számos sürgősségi állapot ellátásában szereztem tapasztalatot, például heveny szívizom infarktus konzervatív ellátása, ideiglenes pacemaker behelyezés, gasztrointesztinális vérzések konzervatív ellátása, anyagcsere kisiklások kezelése, szeptikus betegek kezelése.

Az egyetemi munka magában foglalta a graduális és posztgraduális képzésben való részvételt is. Az oktatás nagyon közel állt mindig a szívemhez, számos volt medikusommal illetve a szakképzésüket mellettem töltő kollégával ápolok mai is jó szakmai, akár baráti kapcsolatot. A medikus oktatás mellett kezdettől bekapcsolódtam a dietetikus képzésbe is, 2011-ben a SE Egészségtudományi Kar Dietetika Tanszék mesteroktatója lettem. 2021. ősze óta pedig a Károli Gáspár Egyetem diplomás ápoló képzésében is szerepet vállalok.

2021. szeptembere óta a Semmelweis Egyetem PhD hallgatója vagyok, egyéni fokozatszerzést tervezek 2023-ban.

Az I. Belgyógyászati Klinikán is már több klinikai vizsgálatban vettem részt, egy több éven keresztül vitt nemzetközi vizsgálatban lényegében az egyetlen vizsgáló voltam. Az Uzsoki Kórházban tovább folytattam a klinikai vizsgálatokban való részvételt, 3 vizsgálat vizsgálat vezetőjeként, illetve jelenleg is indul vezetésemmel klinikai vizsgálat.

 

2011. júniusa óta dolgozom az Uzsoki Kórházban, 2015-2020.10-ig a III. Belgyógyászati Osztály osztályvezető helyettes főorvosaként. Az Uzsoki Kórház Nefrológiai Osztályán a nefrológiai ellátás teljes spektrumán tevékenykedtem: akut veseelégtelenségben szenvedő betegek diagnosztikája és kezelése, krónikus veseelégtelen betegek gondozása, ideiglenes- és tartós dialízis kanülök behelyezése, vesebiopsziák végzése, immunszupresszív kezelések menedzselése, vesepótló kezelések és plazmacsere kezelések végzése.

A krónikus betegek gondozása során újra és újra felmerült családi konfliktusok, elakadások lehetősége, amelyek nehezítették a gondozási folyamatot. A Magyar Családterápiás Egyesület családterapeuta alapképzését ezen felismerés és régebb óta meglévő pszichológiai érdeklődésem miatt végeztem el.

A fekvő- és ambuláns betegek ellátása mellett kiemelten fontosnak tartottam, és tartom most is, hogy a háziorvos kollégákkal rendszeres, élő kapcsolatot tartsunk fenn, hogy tudásunkat megosszuk velük is - egyben továbbképezve magunkat is. Ennek érdekében az én ötletem alapján szerveztünk meg 2011. óta minden évben egy Háziorvosi Továbbképző Tanfolyamot, mely pontszerző kurzusként regisztrálva hatalmas érdeklődésnek örvend. Külön büszkeség, hogy 2020-ban online is megtartottuk a továbbképzést.

 

2020.03-tól a IV. Belgyógyászati Osztály osztályvezető helyettese, majd 2020.10. óta megbízott osztályvezetője vagyok. A IV. Belgyógyászati Osztály a kórház COVID ellátó osztályaként 315 ágyon működött, akár 45 orvos is dolgozott a vezetésem alatt egyidőben. Az osztályra delegált orvosok 12 osztályról érkeztek, más és más ismeretekkel, képzettséggel, motivációval, félelmekkel, többen csak 1-1 hónapot maradtak nálunk. Az osztály - akár országosan is - egyedülálló volt mind méretében, mind pedig dinamikusságában. Mivel a COVID ellátásra sem nemzetközi, sem hazai protokoll nem állt rendelkezésre, a nemzetközi irodalmat illetve az aktuális eljárásrendeket folyamatosan figyelve saját protokollokat dolgoztam ki és újítottam meg ismételten. Büszke vagyok arra, hogy a legsúlyosabb COVID hullámok idején is egy jó hangulatú, összetartó, egymást mindenben segítő csapatot építettem fel - és ez az összetartás még akkor is érezhető volt, amikor a kollégák visszatértek eredeti osztályaikra.

A pandémia időszaka, az izoláltság, a látogatási tilalom felszínre hozott rengeteg félelmet, szorongást, aggodalmat és az ellátáshoz fűződő kétséget, mind a betegek, mind a hozzátartozók részéről.  Kiemelkedő szerepe kellett hogy legyen a kommunikációnak, az információ megfelelő átadásának, a panaszok kezelésének. Úgy érzem, hogy vezetésemmel az IV. Belgyógyászati Osztály ezeknek a kihívásoknak is maximálisan eleget tudott tenni.

 

A 2021. nyarától szerveződő, 2021. végétől engedélyezett IV. Belgyógyászati Osztályon a belgyógyászati sürgősségi állapotok miatt kórházba kerülő, illetve a szeptikus betegek ellátása izgalmas régi/új kihívást jelent számomra. A post-COVID Ambulancia megszervezése, a Tüdőgondozó csapatával való közös munka, a pandémia alatt szerzett telemedicinás tapasztalatok alkalmazása, továbbfejlesztése szintén inspiráló feladatok számomra.

Szintén ezen keretek között tervezem betegcsoportok, hozzátartozói csoportok megszervezését. A betegcsoportok szervezésében a Művese Osztályon bőséges tapasztalatot szereztem, a dializált betegek közül jónéhányan vettek részt a RenBikeTour mozgalomban - és az éves Velencei tó és Balaton kerülés mellett kéthetente saját “uzsokis” biciklitúrákat csináltunk. Az adventi időszakban a dializált betegekkel ünnepváró kézműves foglalkozásokat tartottunk a vezetésemmel.

 

Mivel ez a levél egy motivációs levél, minden szakmai elhivatottságom, tervem mellett nem tehetem meg, hogy ne beszéljek a családi motíváltságomról: arról, hogy amit a szüleimtől kaptam, azt három gyermekemnek is szeretném továbbadni, elsősorban példamutatással.

 

 

PUBLIKÁCIÓS LISTA

TDK előadások:

 

 1. Interferon-alfa 2b, ribavirin és a kettő kombinációjának összehasonlító terápiás vizsgálata a chronicus hepatitis C-ben (I. díj)
 2. A Helicobacter pylori lehetséges szerepe a portalis encephalopathia kialakulásában (I. díj)
 3. Cholestasis szindróma és a hepatitis C vírus genotípusok előfordulása magyarországi hepatocellularis carcinomás betegekben (II. díj)

 

Rektori dolgozatok:

 

 1. A krónikus hepatitis C diagnosztikája és kezelési lehetőségei (I. díj)
 2. A hepatocellularis carcinoma korai diagnosztikája és kezelése (I. díj)

 

 

 

Közlemények:

 

 1. M. Abonyi, D. Szeli, J. Papp, B. Büki, Zs. Németh, B. Járay, R. de Chatel:  Is helicobacter pylori a risk factor for hepatic encephalopathy?  (1995; Zeitschrift für Gastroenterologie, Band XXXIII, Mai 1995)  IF: 0.958

 

 1. M. Abonyi, D. Szeli, J. Papp, B. Büki, Zs. Németh, B. Járay, R. de Chatel:  Is helicobacter pylori a risk factor for hepatic encephalopathy?  (Journal of Hepatology Suppl No I. Vol 23. 1995)  IF: 3.235

 

 1. M. Abonyi, D. Szeli, J. Papp, B. Büki, Zs. Németh, B. Járay, R. de Chatel:  Is helicobacter pylori a risk factor for hepatic encephalopathy?  (1995; Endoscopy Vol 27. 1995)  IF: 1.794

 

 1. M. Abonyi, Zs. Németh, T. Tóth, M. Horányi: Long Term Interferon Therapy is Effective for Sustained Clearance of HCV RNA – in HCV Positive Chronic Active Hepatitis (Zeitschrift für Gastroenterologie, Band XXXIV, Mai 1996)  IF: 0.958

 

 1. M. Abonyi, Zs. Németh, T. Tóth, M. Horányi: Long term interferon therapy is effective for sustained clearance of HCV RNA – in HCV positive chronic active hepatitis (Journal of Hepatology Suppl No I. Vol 25. 1996)  IF: 3.235

 

 1. M. Abonyi, Zs. Németh, M. Horányi, G. Weber: Hepatitis C virus genotypes in hepatocellular carcinoma is Hungary (Medical Science Monitor Suppl 3. Vol 2. 1996)

 

 1. Zs. Németh, M. Abonyi: Long term interferon therapy is effective for sustained clearance of HCV RNA – in HCV positive chronic active hepatitis (Medical Science Monitor Suppl 3. Vol 2. 1996)

 

 1. Abonyi Margit, Németh Zsófia, Tóth Tamás, Schaff Zsuzsa, Horányi Margit, de Chatel Rudolf: A krónikus hepatitis C kezelésének lehetőségei napjainkban (Magyar Belorvosi Archivum Suppl 2. 1996)

 

 1. M. Abonyi, D. Szeli, J. Papp, B. Büki, Zs. Németh, B. Járay, R. de Chatel: Is Helicobacter pylori a risk factor for hepatic encephalopathy? (Twenty Five Years of Peptic Ulcer Research in Hungary (1971-1995), 1995)

 

 1. M. Abonyi, Zs. Németh, Zs. Schaff, M. Horányi, G. Weber: Cholestatic Syndrome and Hepatitis C Virus Genotypes in hepatocellular Carcinoma is Hungary (Progress in Hepato-Pharmacology, Vol 2, 1997)

 

 1. M. Abonyi, T. Tóth, Zs. Németh, B. Büki, P. Nagy, M. Horányi, A. Tordai: Is combination therapy with ribavirin plus interferon-alpha a good choice for HCV chronic hepatitis? (Zeitschrift für Gastroenterologie, Band XXXVI, Mai 1998)  IF: 0.890

 

 1. Zs. Németh, M. Abonyi, Z. Bori, M. Horányi, G. Lotz, Zs. Schaff:  Characteristics of patients serum RT-PCR negative and serum RT-PCR positive for hepatitis C virus (HCV) RNA (Zeitschrift für Gastroenterologie, Band XXXVI, Mai 1998)  IF: 0.890

 

 1. Abonyi M., Tóth T., Németh Zs., Büki B., Nagy P., Bori Z., Horányi M., Tordai A.: A krónikus hepatitis C kezelése 1998-ban (Magyar Belorvosi Archivum Suppl 3. 1998)

 

 1. M. Abonyi, Zs. Németh, Z. Bori, B. Járay, G. Gállfy: Hepatoma cell growth is inhibited by vitamin K (Zeitschrift für Gastroenterologie, Band XXXVII, Mai 1999)  IF: 0.857

 

 1. Zs. Hermányi, Zs. Németh, G. Firneisz, P. Lakatos, K. Keresztes, P. Kempler, F. Szalay: Is there a relationship between gastrointestinal autonomic and peripheral sensory nerve function is hepatitis C viral infection and in primary biliary cirrhosis? (Zeitschrift für Gastroenterologie, Band XXXVII, Mai 1999)  IF: 0.857

 

 1. M. Abonyi, T. Tóth, Zs. Németh, B. Büki, Z. Bori, P. Nagy, M. Horányi: Is combination therapy with ribavirin plus interferon-alpha a good choice for HCV chronic hepatitis and/or for extrahepatic manifestations of HCV? (Journal of Hepatology Suppl No I. Vol 30. 1999)  IF: 3.705

 

 1. M. Abonyi, T. Tóth, Zs. Németh, Z. Bori: Is combination therapy with ribavirin plus interferon-alpha a good choice for HCV chronic hepatitis and/or for extrahepatic manifestations of HCV? (Endoscopy Vol 31. Suppl 1, 1999)  IF: 1.726

 

 1. M. Abonyi, Zs. Németh, T. Tóth, A. Tordai, N. Prajda: Hemochromatosis gene mutations, HCV infection, alcohol intake and hepatocellular carcinoma with liver cirrhosis (Journal of Hepatology Suppl No 2. Vol. 32, 2000)  IF: 3.761

 

 1. Zs. Németh, M. Abonyi, T. Tóth, Z. Bori, P. Nagy: The efficacy og alpha-glutathion-s-transferase determination as a marker of hepatic injury in asymptomatic HCV carriers, alcoholics and drug abusers (Journal of Hepatology Suppl No 2. Vol. 32, 2000)   IF: 3.761

 

 1. M. Abonyi, Zs. Németh, T. Tóth, A. Tordai: Hemochromatosis gene mutations, HCV infection, alcohol intake and hepatocellular carcinoma with liver cirrhosis (Zeitschrift für Gastroenterologie, Band XXXVIII, Mai 2000)   IF: 0.887

 

 1. Zs. Németh, K. Móczár, Gy. Deák: Evaluation of the Tensioday ambulatory blood pressure monitor according to the protocols of the British Hypertension Society and the Association for the Advancement of Medical Instrumentation (Blood Press Monit 2002 Jun;7(3):191-7)  IF: 1.455,  citáció: 3 független

 

 1. Deak G, Ambrus C, Almasi C, Berta K, Marton A, Nemeth Z, Kempler P, Keresztes K, Mucsi I: Sensory- and autonomic neuropathy in haemodyalisis patients Nephrol Dial Transplant 21: 484 (2006)

 

 1. Nemeth Z, Almasi E, Koczy A, Lindner A, Molnar MZ, Novak M, Szeifert L, Szentiralyi A, Vamos E, Mucsi I: The „end-stage renal diseasse severity index” is an indicator of mortality of waitlisted hemodialysis patients Nephrol Dial Transplant 21:517 (2006)

 

 1. Németh Zsófia: A veseeredetű vérszegénység kezelése – mi a cél? – kommentár Orvostovábbképző Szemle: 2008.XV. évfolyam, 6. szám; 95-96. oldal

 

 1. Nemeth Z, Vamos E, Almasi Cs, Marton A, Berta K, Deak G, Beko G, Szabo A, Horonyi P, Kovacs A, Ambrus Cs, Molnar MZs, Horvath C, Mucsi I: Association between arterial augmentation index and calcium-, phosphate and bone metabolism in haemodialysis patients Nephrol Dial Transplant 23: (Suppl 2) II344(MP 330)(2008)

 

 1. Mucsi I, Czira E, indner A, Marton A, Rosivall L, Beko G, Sarvary E, Nemeth Z, Horonyi P, Kovacs , Szabo A, Rudas A, Ujszaszi , Remport A, Molnar MZs: Factors associated with bone fractures in kidney transplanted patients Nephrol Dial Transplant 23: (Suppl 2) II198(SP492)(2008)

 

 1. ZK Nemeth, MZ Molnar, ME Czira, A Lindner, A Remport, G Deak, M Novak, I Mucsi: ultiple Cardiovascular Risk Reduction in Kidney Transplanted Patients J Am Soc Nephrol 19: F-PO1486 (2008)

 

 

 1. El Hadj Othmane Taha, Speer Gábor, Fekete Bertalan, Szabó Tamás, Egresits József, Fodor Erzsébet, Kiss István, Nemcsik János, Szabó András, Németh Zsófia, Szathmári Miklós, Tislér András: Osteoprotegerin: a regulátor, a protektor és a marker: Öszefoglalás irodalmi adatok és saját eredmények alapján Orvosi Hetilap 2008: 149 (41); 1971-1980

 

 1. Gabor Speer, Bertalan Cs Fekete, Taha El Hadj Othmane, Tamas szabo, Jozsef egresits, Erzsebet Fodor, Istvan Kiss, Alexander G Logan, Janos Nemcsik, Andras Szabo, Zsofia K Nemeth, Miklos Szathmari, Andras Tisler: Serum osteoprotegerin level, carotid-femoral pulse wave velocity and cardiovascular survival in haemodialysis patients Nephrol Dial Transplant 2008: 1 of 7 doi: 10.1093/ndt/gfn242  IF: 3.1678 (2007)

 

 

 1. Deák György, Németh Zsófia: A gyógyszerek által okozott vesekárosodás mechanizmusai, a megelőzés, kezelés lehetőségei Gyógyszereink 2008: 58 évfolyam, 10. szám; 355-362. oldal

 

 1. Eszter Panna Vamos, Gabor Csepanyi , Monika Zambo, Miklos Zsolt Molnar , Janos Rethelyi, Agnes Kovacs, Adrienn Marton, Zsofia Nemeth, Marta Novak, Istvan Mucsi: Socio-demographic factors and patient perceptions are associated with attitudes to kidney transplantation among hemodialysis patients.  Nephrology Dialysis Transplantation 2009 Febr; 24:653-660          IF: 3.167 (2007)

 

 1. Deák György, Németh Zsófia: Vese és hypertonia Orvostovábképző Szemle 2009: XVI évfolyam o. szám 45-54. oldal

 

 1. Othmane, Taha; Nemcsik, János; Fekete BC; Deák, György; Egresits J; Fodor E; Logan AG; Németh, Zsófia; Járai, Zoltán; Szabo T; Szathmári, Miklós; Kiss, István; Tislér, András: Arterial Stiffness in Hemodialysis: Which Parameter to Measure to Predict Cardiovascular Mortality?

KIDNEY AND BLOOD PRESSURE RESEARCH vol.:32, issue.:4, p.:250-257. 2009

 

2010 után megjelent publikációk:

 

 1. Ambrus C, Marton A, Nemeth ZK, Mucsi I: Bone mineral density in patients on maintenance dialysis. Int Urol Nephrol 2010 Sep; 42(3): 723-39 – tudományos cikk
 2. Ambrus C, Almasi C, Berta K, Deak G, Marton A, Molnar MZ, Nemeth Z, Horvath C, Lakatos P, Szathmari M, Mucsi I: Bone mineral density and parathyroid function in patients on maintenance hemdialysis. Int Urol Nephrol 2011 Mar; 43(1): 191-201 – tudományos cikk
 3. Ambrus C, Almasi C, Berta K, Marton A, Molnar MZ, Nemeth Z, Horvath C, Lakatos P, Szathmari M, Mucsi I:  Vitamin D insufficiency and bone fractures in patients on maintenance hemodialysis. Int Urol Nephrol 2011 Jun; 43(2):475-82 – tudományos cikk
 4. Z. Kiss, C. Ambrus, C. Almasi, K. Berta, G. Deak, P. Horonyi, I. Kiss, P. LAkatos, A. Marton, M.Z. Molnar, Z. Nemeth, A. Szabo, I. Mucsi: Serum 25(OH)-Cholecalciferol Concentration Is Associated with Hemoglobin Level and Erythropoietin Resistance in Patients on Maintenance Hemodialysis  (Nephron Clin Pract 2011;117:c373-378) – tudományos cikk

 

 1. Taha El Hadj Othmane, János Nemcsik, Bertalan Cs. Fekete, György Deák, József Egresits, Erzsébet Fodor, Alexander G. Logan, Zsófia K. Németh, Zoltán Járai, Tamás Szabó, Miklós Szathmári, István Kiss, András Tislér: Arterial stiffness in hemodialysis: which parameter to measure to predict cardiovascular mortality? Kidney Blood Press Res 2009; 32(4):250-7 – tudományos cikk

 

 1. Deák György, Berta Klára, Mucsi István, Németh Zsófia: Ultrafiltrációs lehetőségek terápiarezisztens szívelégtelenség és veseelégtelenség szövődése esetén – idézhető absztrakt

 

 1. Deák György, Tislér András, Mucsi István, Németh Zsófia: A renoparenchymas hypertonia pathogenesise – idézhető absztrakt

 

 1. Németh Zsófia K, Molnár Miklós Zs, Czira Mária E, Deák György,  Fang Lilla, Kiss István, Remport Ádám, Rudas Anna, Ujszászi Ákos, Langer Róbert, Mucsi István: A szérum osteoprotegerin és a pulzusnyomás kapcsolata vesetranszplantált betegekben – idézhető absztarkt

 

 1. Németh Zsófia: Hipertónia kialakulása és kezelése diabétesz mellituszban – összefoglaló cikk (Praxis)

 

 1. Zsofia K. Nemeth, Nicoleta G. Mardare, Maria E. Czira, Gyorgy Deak, Istvan Kiss, Zoltan Mathe, Adam Remport, Akos Ujszaszi, Adrian Covic, Miklos Z. Molnar & Istvan Mucsi: Serum osteoprotegerin is associated with pulse pressure in kidney transplant recipients

Sci. Rep. 5, 14518; doi: 10.1038/srep14518 (2015).

 

 1. O Cseprekál, J Egresits, Á Tabák , J Nemcsik, Z Járai, L Babos, E Fodor, K Farkas, G Godina, K I Kárpáthi, L Kerkovits, A Marton, Z Nemcsik-Bencze, Z Németh, L Sallai, I Kiss, A Tislér: The significance of micro- and macrovascular biomarkers on cardiovascular outcome in chronic kidney disease: a prospective cohort study

J Hum Hypertens. 2016 Jul;30(7):449-55. doi: 10.1038/jhh.2015.96. Epub 2015 Oct 1.

 

 1. ZK Németh, P Studinger, I Kiss, T El Hadj Othmane, J Nemcsik, BC Fekete, G Deák, J Egresits, M Szathmári, A Tislér: The method of distance measurement and torso length influences the relationship of pulse wave velocity to cardiovascular mortality - Distance estimation for pulse wave velocity (Am J Hypertens Vol 24 N°2;155-161)

 

 1. János Nemcsik 1, Orsolya Cseprekál, József Egresits, Jan Kielstein, Philipp Kümpers, Alexander Lukasz, Ádám Tabák, Adrienn Marton, Zsófia K Németh, Zoltán Járai, Gabriella Godina, László Sallai, Katalin Farkas, István Kiss, András Tislér: The role of laser Doppler flowmetry tests, serum angiopoietin-2, asymmetric and symmetric dimethylarginine to predict outcome in chronic kidney disease J Hypertens. 2017 May;35(5):1109-1118.

 

 1. Tartós vénás kanülök, portho-chat beültetése és gondozásának gyakorlata - könyvfejezet, Friedman Gábor, Németh Zsófia Klára, Marton Adrienn

 

 1. A nefrológus szerepe onko-hematológiai határterületi kérdésekben – könyvfejezet, Németh Zsófia Klára

 

NÉMETH, Z. K., SZÛCS, A.,VITRAI, J.,JUHÁSZ, D.,NÉMETH, J. P., & HOLLÓ, A. 2021. Fluoxetine use is associated with improved survival of patients with COVID-19 pneumonia: A retrospective case-control study. Ideggyógyászati Szemle, vol. 74, no. 11-12, pp. 389-396. https://doi.org/10.18071/isz.74.0389