Neurológiai ambulancia

Beutaló köteles
Információ

 

NEUROLÓGIAI AMBULANCIA

Tuliné Győri Zsuzsanna
Tankó Enikő

 

AMBULÁNCIÁK:

 

STROKE AMBULANCIA

Vezető: Dr. Baán Edina adjunktus 

Osztályunk stroke centrumként kiemelkedő feladatának tartja nemcsak az agyérbetegek sürgősségi ellátását, hanem az újabb agyérkatasztrófák megelőzését (szekunder prevenció), és a stroke szövődményeinek kezelését is. Ambulanciánk célja az érbetegségek szempontjából veszélyeztetett betegek kiszűrése, rendszeres ellenőrzése, a rizikófaktorok feltérképezése és kiküszöbölése, a betegek felvilágosítása. Ambulanciánkon megvalósul az alapellátás és a klinikai osztályok közötti együttműködés: a háziorvos által küldött betegek teljes kivizsgálására (koponya CT, carotis doppler ultrahang, szemészet, kardiológia) után, szükség esetén sor kerülhet a rekonstrukciós érsebészeti műtétre (carotis endarterectomia) Kórházunk Sebészeti Osztályán, vagy endovascularis beavatkozásra (stent beültetés) más kórházban. A WHO kezdeményezésére és támogatásával 1997-ben elindított Agyérbetegek Klubja keretében a klinikai orvostudomány széles területéről szóló ismeretterjesztő előadások mellett a betegeknek lehetőségük van az őket foglalkoztató gyakorlati problémák felvetésére, megbeszélésére is.
 

DEMENCIA AMBULANCIA

vezető: Dr. Mayer Ibolya főorvos, 

Oláh Rita klinikai szakpszichológus,

Öt éve működő Dementia ambulanciánkon gondolkodási- vagy emlékezetzavarban szenvedő betegeket vizsgálunk illetve gondozunk. Munkánk során a Neurológiai és Pszichiátriai szakmai kollégium ajánlásának megfelelően dokumentáljuk a leghatékonyabb gyógyszeres kezelés testreszabott beállítását és ellenőrzését. A képalkotó (CT, MRI, PET), elektrofiziológiai (EEG, kiváltott válasz), és labor vizsgálatokon túl neuropszichológiai tesztek állnak rendelkezésünkre.

Ezek a diagnózis felállítását szolgálják (pl. Hatchinski-skála), differenciál diagnózisra adnak lehetőséget (pl. Hamilton-féle Depressziós Skála), illetve segítséget nyújtanak az optimális terápia kiválasztásában és monitorizálásában. A kognitív funkciók felmérésével (Mini Mentál Teszt, órarajzolási teszt, Globális Deteriorizációs Skála, MAWI) meg tudjuk becsülni a dementia progresszióját, és a gyógyszeres terápia hatékonyságát. Feladataink közé tartozik a patomechanizmus pontosítása, esetenként a hosszú távú orvosi teendők, és a szükséges családi döntések előkészítése. Klinikai pszichológus munkatársunk, Oláh Rita közreműködésével érdemben tudunk segíteni a betegnek és családjának megküzdeni az egyre fokozódó szellemi hanyatlás szerteágazó hétköznapi problémáival.
 

ELEKTROFIZIOLÓGIAI ÉS DOPPLER ULTRAHANG LABORATÓRIUM

Dr. Mayer Ibolya főorvos
Dr. Gyulai Ádám főorvos

Két magasan képzett EEG asszisztens készíti digitális technikával a hagyományos és alvásmegvonásos EEG felvételeket. Kórházunk és a kerületi járóbeteg szakellátás igényeit kielégítve évente több mint 600 vizsgálatra kerül sor.A vizuális kiváltott válasz (VEP) a látópálya, az auditoros kiváltott válasz (BAEP) a hallópálya, a somatosensoros kiváltott válasz (SEP) pedig a gerincvelői érzőpályák funkciójáról ad információt. A transcranialis mágneses ingerlés (MEP) a leszálló mozgató pályarendszer funkciózavarát objektiválja. Ezek az érzékeny vizsgálatok már a klinikai tünetek megjelenése előtt igazolni tudják a funkciózavart. Évente több mint 300 kiváltott válasz vizsgálatot végzünk szakorvosi (neurológiai, szemészeti, fülészeti) javaslat alapján. Az elektromiográfiás (EMG) és elektroneurográfiás (ENG) vizsgálatok lehetővé teszik a gerincvelői motoneuronok, ideggyökök, a végtagokat ellátó perifériás idegek és az izmok kórfolyamatainak diagnosztizálását, az axonkárosodás és a myelinhüvely betegségeinek elkülönítését. Az idegek és izmok közötti ingerületátadás (neuromuscularis transmissio) vizsgálata amyasthenia gravis diagnosztizálásához szükséges. Az izmok vizsgálata EMG-vel az elsődleges és másodlagos izombetegségek diagnózisának elengedhetetlen feltétele. Évente több mint 200 vizsgálatot végzünk. Bentfekvő és visszatérő ambuláns betegeink részére carotis-vertebralis color duplex scan vizsgálatokat végzünk Ultramark 9 típusú gépünkön. Ez a vizsgálat részét képezi komplex stroke-megelőző programunknak.
 

EPILEPSZIA AMBULANCIA

Dr. Gyulai Ádám

Az OEP által befogadott nagy forgalmú epilepszia-centrumként speciális antiepileptikumok felírása, gyógyszervérszint vizsgálatok elvégzése is a feladatai közé tartozik. A digitalis EEG készülékkel végzett korszerű, kvantitatív és térképezési vizsgálatok adatokat nyújtanak súlyos, terápiarezisztens epilepsziás betegek idegsebészeti műtéti előtti kivizsgálásához is.  
 

KLINIKAI PSZICHOLÓGIAI AMBULANCIA

vezető: Oláh Rita klinikai szakpszichológus

Organikus neurológiai betegeink ellátása során sem a betegségek kialakulásában, sem a gyógyítás folyamatában nem hagyhatjuk figyelmen kívül a pszichoszociális szempontokat. A pszichológiai ambulancia diagnosztikai feladata a neurológiai betegségekhez társuló, vagy azok gyanúját keltő pszichopatológiai zavarok (pl. az emlékezés, figyelem, gondolkodás zavarai, szorongás, hangulatzavarok) feltérképezése. A pszichés problémák igen gyakran testi tünetek álruhájában jelennek meg, a betegek ezekkel fordulnak orvoshoz. Az érzelmi, hangulati, gondolkodási zavarok korai felfedezése, szűrése lehetőséget teremt a testre szabott beavatkozásra. A pszichoterápiás munka magában foglalja az osztályunkon kezelt krónikus betegek, olykor családjaik pszichés vezetését, a neurológiai osztályon diagnosztizált és ambuláns keretek között ellátható, pszichés problémákkal küzdő betegek gyógyítását. A tanácsadástól pszichoterápiákig változó mélységű intervenciók folynak egyénileg, családban vagy csoportosan. Országosan is kiemelkedő jelentőségű a Sclerosis multiplexes betegekkel és családjukkal folytatott széleskörű diagnosztikus, és szupportív jellegű terápiás tevékenységünk. Ambulanciánkat Oktatóhelyként bevonták a Károli Gáspár Református Egyetem BTK Pszichológiai Intézet pszichológus-képző programjába is.
 

SCLEROSIS MULTIPLEX AMBULANCIA

vezető: Dr. Jakab Gábor főorvos
Dr. Baán Edina adjunktus
Dr. Mayer Ibolya főorvos
Dr. Szabó Boglárka adjunktus

A sclerosis multiplex (SM) szakrendelés közel 25 éves múltra tekint vissza. A Neurológiai Osztály regionális központként távoli vidékekről is fogad SM-ben szenvedő betegeket; az ő folyamatos ellenőrzésük, gondozásuk, a korszerű gyógyszeres kezelések ellenőrzése is a szakrendelésen történik Konzultációs szolgálatot adunk a citoszatikus hatású mitoxantron kezelés indikációjával, kivitelezésével kapcsolatban. A Kórház sok osztályával és részlegével (neuroophthalmológia, otoneurológia, urológia, urodinámia) szoros szakmai együttműködésre törekszünk a sclerosis multiplex szűntelenül változó klinikai tünetegyütteséhez alkalmazkodó optimális kezelés biztosítása céljából.
 

FIZIOTERÁPIÁS AMBULANCIA
 
Kis Huszti Ágota
Gál Krisztina
Kalotai Veronika

Diplomával rendelkező gyógytornászaink már a stroke korai fázisában megkezdik a betegek mozgatását, mobilizációját, kezdetben a betegágyban, majd tornatermünkben. Ezen kívül háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval érkező, központi és/vagy perifériás idegrendszeri károsodásban szenvedő betegek ambuláns kezelését is vállalják. Jól felszerelt tornatermünkben elektromos kezelésekkel (ultrahang, szelektív ingeráram, különböző iontoforézisek, diadinamik, TENS) , illetve gyógytornával igyekszünk javítani betegeink fizikai és pszichés állapotán.

Mozgásterápiánk során különböző technikákat alkalmazunk pl: McKenzie terápia, Bobath módszer, manualterápia, PNF-technika, perifériás idegmobilizáció. Parkinson betegségben szenvedők gyógytornáját egyéni, és csoportos formában is végezzük. Munkatársunk kezdeményezésére indult el ambulanciánkon az inkontinencia javítására irányuló mozgásterápia (intim torna), ami jelenleg is folyik kórházunkban.
 

BETEGÁPOLÁS

Betegeink ellátása, ápolása a neurológiai betegségek jellegzetességei következtében speciális felkészültséget, fokozott figyelmet, megértést, türelmet igényel. A szakellátáson, és az alapszükségletek (tisztálkodás, öltözködés, étkezés, hely- és helyzetváltoztatás, ürítési funkciók) kielégítésén kívül betegeink sok esetben lelki támaszra, megértésre, bátorításra szorulnak. A korszerű betegellátást egyetemi diplomával rendelkező főnővér irányítja. Szerteágazó feladataink a teljesen kiszolgáltatott agyvérzett beteg teljes körű ellátásától a zavart epilepsziás, vagy Parkinson kórban szenvedő beteg körültekintő terelgetésén át a szorongó, ideges betegek megnyugtatásáig terjednek. A nővérek is részt vesznek a korai rehabilitációs feladatokban az aktivizáló ápolás szellemében. Célunk az, hogy betegeinket fokozatosan függetlenítsük az ápolástól, és segítsük őket az önellátás visszanyerésében. Valós igényeiknek megfelelően a szükséges mértékben segítünk betegeinknek, és nem helyettük végezzük el az aktuális feladatot. Fontos tényező a hozzátartozók bevonása az ápolásba. 

Az infúziós kúrára bejáró betegeinkkel külön ápoló foglalkozik. A sokrétű, gyakran fizikailag és szellemileg is kimerítő osztályos munka kitartást és kitűnő állóképességet igényel ápolóinktól. Betegeink mobilizálását megkönnyíti két jól képzett, tapasztalt gyógytornász munkatársunk, valamint jól felszerelt tornatermünk és fizioterápiás kezelőnk. 2007 elejétől osztályunkon is működik az AS (Alapellátás / Speciális ellátás) beteg besorolási rendszer, ami segít az aktuális ápolási feladatokhoz szükséges, optimális ápolói létszám rugalmas meghatározásában, az ésszerű munkaerő-gazdálkodásban.