Ortopéd - Traumatológiai Osztály / Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszék

Tisztelt Betegeink!

A megnövekedett betegforgalmunk miatt osztályunk ambulanciáin is előjegyzési rendszer kerül bevezetésre. Kérjük Önöket, hogy amennyiben még nem rendelkeznek pontos dátummal előzetesen telefonon érdeklődjenek a kezelőorvos rendelési napján. Az ebből adódó esetleges kellemetlenségekért ezúton is előre elnézésüket kérjük, de az új rendszer az Önök kényelmét is szolgálja, mert lerövidíti a várakozási időt és folyamatosabb betegellátást biztosít. 

A kórházunkban még nem kezelt betegeket kizárólag előre egyeztetett előjegyzési időpontban, háziorvosi beutalóval áll módunkban fogadni.

Friss területi sérülteket, sürgős kontrollvizsgálatra érkező betegeinket továbbra is előjegyzés nélkül fogadjuk ambulanciánkon. 
 

AMBULANCIÁNKRA TÖRTÉNŐ BEJELENTKEZÉS MENETE

 

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

Mikor lehet látogatóba jönni?

Osztályunkon nincsen szigorú látogatási rend, de célszerű a látogatást a kora délutáni órákra időzíteni. Megkérjük a hozzátartozókat, hogy vizit és orvosi beavatkozások idejére külön kérés nélkül is hagyják el a kórtermeket.

Hogyan kerülhetek be az Uzsoki Kórház Ortopéd osztályára?

Háziorvosi beutaló birtokában előzetes telefonos bejelentkezés alapján (Naponta 10-14 óra közt +36 1 251 7553) történik kórházunkban az ambuláns betegellátás. Ellátási területen kívüli betegek esetében szükség lehet a fogadó orvossal történt előzetes egyeztetésre melyről az előjegyzési telefonszámon kaphat információt.

Milyen vizsgálatokat kell elvégezni műtét előtt?

Minden műtét előtt szükséges bizonyos rutin vizsgálatokat elvégezni (labor, EKG, mellkas röntgen), ezekre az operáló orvos ad beutalót. Nagy műtétek (pl. protézis műtét) előtt szükséges altatóorvosi (aneszteziológiai) vizsgálat is, ennek szokásos időpontja a műtét előtt 2 héttel van, a vizsgálat kórházunk aneszteziológiai ambulanciáján történik. Erre a vizsgálatra már a kész leletekkel kell érkezni.

Milyen esetben kell felvenni a kapcsolatot műtét előtt az operáló orvossal?

  • az előzetes vizsgálatok alapján kérdésessé válik a műtét elvégezhetősége,
  • a műtét előtt megbetegszik, belázasodik,
  • a műtétet indokoló betegségében lényeges változás történik

Hogyan tudom elérni a kezelőorvosomat?

Kezelőorvosát célszerű a rendelési idő alatt az adott rendelő mellékállomásán keresni.

Mit tehetek, hogy ne maradjon el vérhiány miatt a tervezett műtétem?

Magyarországon az önkéntes véradásból származó vérkészítmények száma az akut, életveszélyes helyzetekben szükséges vérmennyiséget fedezi, de a véradók alacsony száma miatt időszakosan előfordul, hogy tervezett beavatkozásokat vérhiány miatt halasztani kényszerülünk. Irányított véradás során egy műtétre várakozó beteg hozzátartozója véradáson vesz részt, és a vérellátó szolgálat garanciát vállal arra, hogy a leadott vérmennyiséggel azonos mennyiségű vért biztosít a beteg műtétjéhez. Első protézis beültetésnél jellemzően 2, protézis cserénél jellemzően 4 önkéntes véradó tudja biztosítani a műtéthez szükséges vérmennyiséget. Véradásra a véradó TAJ és személyi igazolványa mellett a beteg személyi adatait, a műtét időpontját és az operáló orvos nevét is vinni kell. Bővebb tájékoztatást az Országos Vérellátó Szolgálattól kaphat (www.ovsz.hu)

Mi tehetek, hogy lehetőleg ne kelljen idegen vért kapnom műtét után?

Saját vér előzetes leadásával csökkentheti ennek esélyét, ezt autotranszfúziónak hívjuk. Autotranszfúzió során a tervezett műtéthez szükséges vért a beteg saját vérének felhasználásával kívánjuk biztosítani, ezáltal csökkenthető a vérrel átvihető betegség kockázata és a transzfúziós szövődmények egy része is kivédhető. A műtét előtti hónapban egy vagy több alkalommal vért vesznek a betegtől, amit a műtét után, ha vérpótlásra van szükség, visszakap. Bővebb tájékoztatást az altatóorvosi vizsgálaton illetve az Országos Vérellátó Szolgálattól kaphat (www.ovsz.hu). Váratlanul nagy vérveszteség esetén természetesen a saját vér mellett szükség lehet idegen vér adására is.

Mit hozzak magammal műtétre?

  • Az összes műtéttel kapcsolatos dokumentációt, különös tekintettel a műtét előtti kivizsgálásról szóló dokumentumokra.
  • Kérjük írja össze, hogy pontosan milyen gyógyszereket szed, milyen betegségei, műtétei voltak korábban, illetve van-e gyógyszerérzékenysége.
  • Saját gyógyszereit célszerű magával hoznia, mert elképzelhető, hogy gyógyszertárunkban nincs pontosan ugyanolyan készítmény, mint amit szedni szokott.
  • Javasoljuk, hogy értékeket ne hozzon magával, amennyiben mégis van Önnél nővéreinknél letétbe helyezheti azokat.
  • A műtét napján, reggel enni és inni szigorúan tilos, de a szokásos gyógyszereket kevés vízzel beveheti kivéve a véralvadást befolyásoló gyógyszereket.

Mi történik velem a műtét napján?

A műtét napján reggel 7 órára kell érkezni kórházunk ambulanciájára, ha az operáló orvos ezt másként nem rendelte. A betegfelvétel a műtétek sorrendjében történik, ekkor a felvevő orvos átnézi a leleteket, megírja a kórlapot, ha szükséges konzultál az operáló orvossal. Ezután a fekvőbeteg osztályra kell menni, ahol az osztályos nővér segít elhelyezkedni a kórteremben. A műtőbe a sterilitási szabályok miatt kizárólag egyszerhasználatos kórházi ruhában szabad belépni, melyet kórházunk biztosít. Amennyiben a műtét típusa megengedi, van lehetőség egyszerhasználatos alsónemű viselésére a műtét alatt, melyet a nővérektől kérhet. A betegszállító a beteget műtőbe a saját ágyában viszi át, majd a műtő bejáratánál fekteti át a műtőasztalra.

Milyen érzéstelenítési módszereket alkalmaznak a műtétek során?

Az érzéstelenítés módja mindig a műtét típusától és a beteg állapotától függ, de alsó végtagi műtéteknél jellemzően gerincérzéstelenítést szoktunk használni, míg felső végtagi műtéteknél altatást, illetve kisebb műtétek esetében helyi vagy vezetéses érzéstelenítést. Az érzéstelenítéssel kapcsolatos kérdésekben keresse aneszteziológus orvosát.

Mi a teendő, ha érvénytelen a TAJ számom?

Tervezett beavatkozást csak érvényes TAJ számmal rendelkező betegeknél végzünk, amennyiben számítógépes rendszerünk szerint nem rendezett a TAJ jogviszonya erre a kivizsgálás során figyelmeztetjük. Sürgős beavatkozásokat a TAJ jogviszonytól függetlenül elvégezzük, ilyenkor a beavatkozást követően 15 napon belül be kell mutatnia érvényes igazolványát, ellenkező esetben az ellátás árát meg kell fizetni. Bővebb tájékoztatást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kaphat (www.oep.hu).

OSZTÁLYUNK TÖRTÉNETE

Az Ortopéd-Traumatológiai Osztály történelme több mint 100 évvel ezelőtt kezdődött. 1902-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy a mozgássérült – akkori szóhasználattal nyomorék – gyermekek kezelésére intézményt kellene létrehozni. Közadakozásból 1903-ban életre hívták a Nyomorék Gyermekek Otthonát, amely Osztályunk jogelődjeként működött. A Mexikói úton, 1922-ben nyitották meg az ortopédiai osztályt dr. Zinner Nándor vezetésével, amely a hazai gyermekortopédia egyik alappillére volt. A II. világháború éveiben az Intézetet dr. Peer Gyula ortopéd főorvos irányította, majd dr. Reichard József, később pedig dr. Benedek Tibor, akinek irányítása alatt az osztály szakmai profilja a klasszikus ortopédia mellett bővült a baleseti sebészettel, 1973-tól bekapcsolódtunk a főváros baleseti ügyeleti rendszerébe. Az osztály vezetését később Dr. Sükösd László vette át, majd 2002-től Prof. Dr. Hangody László személyében hazai és nemzetközi elismertséggel bíró szakember irányítja osztályunkat. 2009-ben osztályunk a Mexikói úti tömbből az Uzsoki utcai kórház új épületébe költözött, ahol a legújabb kor elvárásainak megfelelő feltételek, kultúráltabb körülmények között tudjuk gyógyító munkánkat folytatni. 2010-ben osztályunk a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszékévé vált, ezzel a korábban is nagyon élénk tudományos és oktatói tevékenység még tovább bővült.

A Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszéke (melynek a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórház Ortopéd-Traumatológiai Osztálya és a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központja közösen ad helyet) 2011 tavaszán „Kiváló Gyógyászati Központ” elismerésben részesült a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől. Ezzel az intézet egy olyan szűk klubba lépett be, amelynek immár huszonöt tagja van világszerte. Az ajánlással azon orvosi intézményeket díjazza a FIFA, amelyek világszerte a legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátást biztosítják a labdarúgók számára.

Türelemmel viselt súlyos betegség után 2011. október 26-án elhunyt Dr. Sükösd László, aki 16 éven át az osztály korábbi vezetője volt, és a hazai mozgásszervi sebészet egyik meghatározó alakjaként is tiszteljük. Emlékét kegyelettel megőrizzük.

2011-ben Hangody Professzor Jendrassik Ernő díjas lett, ugyanebben az évben Budapestért Díjjal honorálták a fővárosért végzett munkáját. Ugyancsak 2011-ben Príma Díjat kapott, a tudomány kategóriában.

GYÓGYÍTÓ TEVÉKENYSÉGÜNK

Osztályunk Közép-Európa egyik vezető porcsebészeti centruma, Prof. Dr. Hangody László dolgozta ki a porcsérülések saját porccal történő ellátását, az ún. mozaikplasztikát, amely világszerte pozitív fogadtatásra talált, és nemzetközileg is ismertté, elismertté tette osztályunk vezetőjét, és rajta keresztül osztályunkat. Évente több mint 3000 ortopédiai, és 1500 traumatológiai fekvőbeteg ellátásunkkal Magyarország egyik legnagyobb forgalmú ortopédiai osztályának számítunk. Gyógyító tevékenységünket a funkcionális szemlélet jellemzi, nagy hangsúly fektetünk a korai mobilizálásra és aktív gyógytornakezelésre, rehabilitációra.

Sportsebészet: osztályunk a FIFA által elismert „Kiváló Gyógyászati Központ”, orvosaink számos élsportolót kezelnek. Nagy tapasztalattal rendelkezünk térd elülső és hátulsó keresztszalag pótlásokban, komplex térdsérülések kezelésében, vállsebészetben, és egyéb sportsebészeti beavatkozásokban, műtéteink jelentős részét arthroscopos úton végezzük.

Arthroscopos sebészet (ízületi tükrözés): osztályunk meghatározó szerepet tölt be mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban az arthroscopos sebészetben, a térdízület mellett váll, csípő, boka, és könyökízületi arthroscopos beavatkozásokat is végzünk.

Nagyízületi protetika: osztályunkon évente közel 1500 térd illetve csípőprotézis kerül beültetésre, orvosaink nagy tapasztalattal, korszerű műtői körülmények között, jellemzően minimál invazív technikával végzik ezen beavatkozásokat. Az elsődleges beültetések mellett nagy tapasztalatunk van protézis revíziókban (cserékben) is, melyhez speciális eszközkészletek és széles implantátumválaszték folyamatosan rendelkezésünkre áll. Betegeink életkora és csontminősége alapján cementezett és cement nélküli protézis beültetéseket is végzünk.

Ortopédiai kisműtétek: jelentős számban végzünk lábdeformitások, felső végtagi alagútszindrómák miatt műtéteket, jellemzően egynapos sebészeti ellátás keretében.

Baleseti sebészet: osztályunk minden nap 0-24 órában biztosít baleseti sebészeti ellátást Bp. IV. ker és több Pest-megyei település lakóinak. A korszerű műtéti ellátás feltételei maximálisan adottak, jó minőségű képerősítő berendezések, valamint korszerű implantátumok segítik orvosainkat, hogy a lehető legjobb ellátást tudjuk biztosítani sérültjeinknek.

TUDOMÁNYOS ÉS OKTATÓ TEVÉKENYSÉGÜNK

Tekintettel az Osztály kettős profiljára minden szakorvos legalább két szakképesítéssel rendelkezik. Az Osztály részt vesz a medikusoktatásban és a szakmai, tudományos és oktatási tevékenységének elismeréseként mind traumatológiában, mind pedig ortopédiában akkreditált a szakképzésben is. 1987-ben dr. Sükösd László személyében tudományos minősítéssel rendelkező szakember vette át az osztály vezetését s ösztönzése kapcsán intenzív tudományos tevékenység indult meg. Ennek eredményeként az utóbbi években a különböző hazai és nemzetközi kongresszusokon több mint négyszáz tudományos előadást tartottak az osztály orvosai és gyógytornászai. Az említett időszak során száznál több cikk és 26 könyvfejezet fémjelezte az intenzív tudományos munkát. Dr. Hangody László 1994-ben az orvostudomány kandidátusa, 2000-ben pedig az MTA doktora címet szerzett, 2003-ban habilitált a Debreceni Egyetemen és ugyanebben az évben szerzett egyetemi magántanári címet is. Dr. Szerb Imre 2005-ben, Dr. Pánics Gergely 2010-ben, Dr. Pap Károly 2011-ben védte meg tudományos munkáját és PhD fokozatot szerzett. Az Osztály innovációs tevékenysége számos magyar, német, amerikai és világszabadalmat eredményezett, melyek ortopéd és baleseti sebészeti műszerek és impantátumok jogi védelmét szolgálják. A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikája valamint a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar által kiírt PhD. programban Dr. Hangody László témavezetői szerepet kapott és ugyancsak részt vesz a Debreceni Tudományegyetem Anatómiai Intézetének PhD. képzési programjában. Dr. Hangody László, Dr. Kárpáti Zoltán és Dr. Szerb Imre 1993-ban a SICOT, 1994-ben és 1996-ban az ESSKA (European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy) kongresszusain három pályadíjat nyertek el munkáikkal.

Hazai és nemzetközi tudományos társaságok vezetőségében Dr. Hangody László évek óta tevékeny szerepet vállal (Magyar Ortopéd Társaság; Magyar Traumatológus Társaság; European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy; International Cartilage Repair Society). Dr. Hangody László a Magyar Ortopéd Társaság megválasztott elnöke volt 2003 és 2005 között, a szakmai kollégiumok munkájában folyamatosan szerepet vállal. A Magyar Artroszkópos Társaság vezetőségében osztályunkról jelenleg hárman töltenek be fontos tisztséget.