Ortopéd - traumatológiai osztály / Semmelweis Egyetem traumatológiai tanszék

Cím
1145
Budapest
Róna u 196-212
Telefonszám, mellék
Információ

Email cím: ortopedtrauma@uzsoki.hu

 

Tisztelt Betegeink!

A megnövekedett betegforgalmunk miatt osztályunk ambulanciáin is előjegyzési rendszer kerül bevezetésre. Kérjük Önöket, hogy amennyiben még nem rendelkeznek pontos dátummal előzetesen telefonon érdeklődjenek a kezelőorvos rendelési napján. Az ebből adódó esetleges kellemetlenségekért ezúton is előre elnézésüket kérjük, de az új rendszer az Önök kényelmét is szolgálja, mert lerövidíti a várakozási időt és folyamatosabb betegellátást biztosít. 

A kórházunkban még nem kezelt betegeket kizárólag előre egyeztetett előjegyzési időpontban, háziorvosi beutalóval áll módunkban fogadni.

Friss területi sérülteket, sürgős kontrollvizsgálatra érkező betegeinket továbbra is előjegyzés nélkül fogadjuk ambulanciánkon. 

AMBULANCIÁNKRA TÖRTÉNŐ BEJELENTKEZÉS MENETE

 

BETEGTÁJÉKOZTATÓK:

>> Térdprotézis műtét <<

>> Csípőprotézis műtét <<

 

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK
Mikor lehet látogatóba jönni?

Osztályunkon nincsen szigorú látogatási rend, de célszerű a látogatást a kora délutáni órákra időzíteni. Megkérjük a hozzátartozókat, hogy vizit és orvosi beavatkozások idejére külön kérés nélkül is hagyják el a kórtermeket.
 

Hogyan kerülhetek be az Uzsoki Kórház Ortopéd osztályára?
Háziorvosi beutaló birtokában előzetes telefonos bejelentkezés alapján (Naponta 10-14 óra közt +36 1 251 7553) történik kórházunkban az ambuláns betegellátás. Ellátási területen kívüli betegek esetében szükség lehet a fogadó orvossal történt előzetes egyeztetésre melyről az előjegyzési telefonszámon kaphat információt.
 

Milyen vizsgálatokat kell elvégezni műtét előtt?
Minden műtét előtt szükséges bizonyos rutin vizsgálatokat elvégezni (labor, EKG, mellkas röntgen), ezekre az operáló orvos ad beutalót. Nagy műtétek (pl. protézis műtét) előtt szükséges altatóorvosi (aneszteziológiai) vizsgálat is, ennek szokásos időpontja a műtét előtt 2 héttel van, a vizsgálat kórházunk aneszteziológiai ambulanciáján történik. Erre a vizsgálatra már a kész leletekkel kell érkezni.
 

Milyen esetben kell felvenni a kapcsolatot műtét előtt az operáló orvossal?

 • az előzetes vizsgálatok alapján kérdésessé válik a műtét elvégezhetősége,
 • a műtét előtt megbetegszik, belázasodik,
 • a műtétet indokoló betegségében lényeges változás történik
   

Hogyan tudom elérni a kezelőorvosomat?
Kezelőorvosát célszerű a rendelési idő alatt az adott rendelő mellékállomásán keresni.
 

Mit tehetek, hogy ne maradjon el vérhiány miatt a tervezett műtétem?
Magyarországon az önkéntes véradásból származó vérkészítmények száma az akut, életveszélyes helyzetekben szükséges vérmennyiséget fedezi, de a véradók alacsony száma miatt időszakosan előfordul, hogy tervezett beavatkozásokat vérhiány miatt halasztani kényszerülünk. Irányított véradás során egy műtétre várakozó beteg hozzátartozója véradáson vesz részt, és a vérellátó szolgálat garanciát vállal arra, hogy a leadott vérmennyiséggel azonos mennyiségű vért biztosít a beteg műtétjéhez. Első protézis beültetésnél jellemzően 2, protézis cserénél jellemzően 4 önkéntes véradó tudja biztosítani a műtéthez szükséges vérmennyiséget. Véradásra a véradó TAJ és személyi igazolványa mellett a beteg személyi adatait, a műtét időpontját és az operáló orvos nevét is vinni kell. Bővebb tájékoztatást az Országos Vérellátó Szolgálattól kaphat (www.ovsz.hu)
 

Mi tehetek, hogy lehetőleg ne kelljen idegen vért kapnom műtét után?
Saját vér előzetes leadásával csökkentheti ennek esélyét, ezt autotranszfúziónak hívjuk. Autotranszfúzió során a tervezett műtéthez szükséges vért a beteg saját vérének felhasználásával kívánjuk biztosítani, ezáltal csökkenthető a vérrel átvihető betegség kockázata és a transzfúziós szövődmények egy része is kivédhető. A műtét előtti hónapban egy vagy több alkalommal vért vesznek a betegtől, amit a műtét után, ha vérpótlásra van szükség, visszakap. Bővebb tájékoztatást az altatóorvosi vizsgálaton illetve az Országos Vérellátó Szolgálattól kaphat (www.ovsz.hu). Váratlanul nagy vérveszteség esetén természetesen a saját vér mellett szükség lehet idegen vér adására is.
 

Mit hozzak magammal műtétre?

 • Az összes műtéttel kapcsolatos dokumentációt, különös tekintettel a műtét előtti kivizsgálásról szóló dokumentumokra.
 • Kérjük írja össze, hogy pontosan milyen gyógyszereket szed, milyen betegségei, műtétei voltak korábban, illetve van-e gyógyszerérzékenysége.
 • Saját gyógyszereit célszerű magával hoznia, mert elképzelhető, hogy gyógyszertárunkban nincs pontosan ugyanolyan készítmény, mint amit szedni szokott.
 • Javasoljuk, hogy értékeket ne hozzon magával, amennyiben mégis van Önnél nővéreinknél letétbe helyezheti azokat.
 • A műtét napján, reggel enni és inni szigorúan tilos, de a szokásos gyógyszereket kevés vízzel beveheti kivéve a véralvadást befolyásoló gyógyszereket.
   

Mi történik velem a műtét napján?
A műtét napján reggel 7 órára kell érkezni kórházunk ambulanciájára, ha az operáló orvos ezt másként nem rendelte. A betegfelvétel a műtétek sorrendjében történik, ekkor a felvevő orvos átnézi a leleteket, megírja a kórlapot, ha szükséges konzultál az operáló orvossal. Ezután a fekvőbeteg osztályra kell menni, ahol az osztályos nővér segít elhelyezkedni a kórteremben. A műtőbe a sterilitási szabályok miatt kizárólag egyszerhasználatos kórházi ruhában szabad belépni, melyet kórházunk biztosít. Amennyiben a műtét típusa megengedi, van lehetőség egyszerhasználatos alsónemű viselésére a műtét alatt, melyet a nővérektől kérhet. A betegszállító a beteget műtőbe a saját ágyában viszi át, majd a műtő bejáratánál fekteti át a műtőasztalra.
 

Milyen érzéstelenítési módszereket alkalmaznak a műtétek során?
Az érzéstelenítés módja mindig a műtét típusától és a beteg állapotától függ, de alsó végtagi műtéteknél jellemzően gerincérzéstelenítést szoktunk használni, míg felső végtagi műtéteknél altatást, illetve kisebb műtétek esetében helyi vagy vezetéses érzéstelenítést. Az érzéstelenítéssel kapcsolatos kérdésekben keresse aneszteziológus orvosát.
 

Mi a teendő, ha érvénytelen a TAJ számom?
Tervezett beavatkozást csak érvényes TAJ számmal rendelkező betegeknél végzünk, amennyiben számítógépes rendszerünk szerint nem rendezett a TAJ jogviszonya erre a kivizsgálás során figyelmeztetjük. Sürgős beavatkozásokat a TAJ jogviszonytól függetlenül elvégezzük, ilyenkor a beavatkozást követően 15 napon belül be kell mutatnia érvényes igazolványát, ellenkező esetben az ellátás árát meg kell fizetni. Bővebb tájékoztatást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kaphat (www.oep.hu).

 

>> GYÓGYTORNA INFORMÁCIÓKÉRT KATTINSON IDE! <<

 

OSZTÁLYUNK TÖRTÉNETE
Az Ortopéd-traumatológiai Osztály történelme több, mint száz évvel ezelőtt kezdődött. 1902-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy a mozgássérült – akkori szóhasználattal nyomorék – gyermekek kezelésére intézményt kellene létrehozni. Közadakozásból 1903-ban életre hívták a Nyomorék Gyermekek Otthonát, amely Osztályunk jogelődjeként működött. A Mexikói úton, 1922-ben nyitották meg az ortopédiai osztályt Dr. Zinner Nándor vezetésével, amely a hazai gyermekortopédia egyik alappillére volt. A II. világháború éveiben az Intézetet Dr. Peer Gyula ortopéd főorvos irányította, majd Dr. Reichard József, később pedig Dr. Benedek Tibor, akinek irányítása alatt az Osztály szakmai profilja a klasszikus ortopédia mellett bővült a baleseti sebészettel. A továbbra is a Mexikói úton elhelyezkedő intézmény ekkor jelentős modernizáción esett át (modern műtőblokk épült, valamint központi oxigén, altatógáz, vákuum és sűrített levegő ellátás került a kórtermekbe és minden betegellátó helyre). Az intézmény 1973-tól bekapcsolódott a főváros baleseti ügyeleti rendszerébe. Ebben az időszakban Dr. Antal József  és Dr. Gábor Antal főorvosok személye jelentette az átmenetet a régebbi ortopéd-rehabilitációs jellegű ellátás a későbbi komplex mozgásszervi sebészeti szemlélet között.  Az osztályvezetést később Dr. Sükösd László vette át, majd 2002-től Prof. Dr. Hangody László személyében hazai és nemzetközi elismertséggel bíró szakember irányítja az Osztályt. Ekkortól további 32 ággyal és 2 műtővel egészült ki az infrastruktúra az Uzsoki Kórház új sebészeti-diagnosztikai tömbjében, majd 2009-ben az osztály Mexikói úton maradt része is az Uzsoki utcai kórház felújított központi épületébe költözött, ahol a legújabb kor elvárásainak megfelelő feltételek, kulturáltabb körülmények között tudjuk gyógyító munkánkat folytatni. A korábbi ellátási profilokon túl az intézmény ekkor már aktívan vett részt a mozgássérült gyermekek sebészeti ellátásában ill. a paralimpiai felkészülésben, vezető arthroscopos centrumnak számított s meghatározó szerepet töltött be a hazai endoprotetikai programban. Munkatársaink többsége aktív sportorvosként is szerepet vállalt s különböző első osztályú klubcsapatok és válogatottak felkészülését segítette.

2010-ben osztályunk a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszékévé vált, ezzel a korábban is nagyon élénk tudományos és oktatói tevékenység még tovább bővült. Az Osztály ill. a Tanszék (melynek a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórház Ortopéd-traumatológiai Osztálya és a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központja közösen ad helyet) 2011 tavaszán „FIFA Medical Centre of Excellence” címet nyert, így kiváló gyógyászati központ elismerésben részesült a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől. Ezzel az intézet egy olyan szűk klubba lépett be, amelynek immár huszonöt tagja van világszerte. Az ajánlással azon orvosi intézményeket díjazza a FIFA, amelyek világszerte a legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátást biztosítják a labdarúgók számára. Az ötéves ciklusra adott elismerést az intézmény 2016-ban ismét elnyerte.

Türelemmel viselt súlyos betegség után 2011. október 26-án elhunyt Dr. Sükösd László, aki 16 éven át az osztály korábbi vezetője volt, és a hazai mozgásszervi sebészet egyik meghatározó alakjaként is tiszteljük. Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Az Uzsoki Kórház modernizációs folyamatában és ezzel együtt az Ortopéd-traumatológiai Osztály fejlődésében jelentős szerepet jelentett Dr. Golub Iván főigazgató főorvos 17 éves építő vezetői tevékenysége. 2012-ben Dr. Ficzere Andrea  személyében új főigazgató került a kórház élére, ami új lendületet adott nemcsak az egész intézménynek, hanem az Osztály fejlődésének is. A műtői és egyéb infrastruktúrális lehetőségek javulása, az országban egyedülálló szeparált szeptikus mozgásszervi osztályrész kialakítása, jelentős informatikai fejlődés jellemezték ennek a korszaknak a kezdetét, s további lendületet jelentett, hogy az Uzsoki Kórház az ország vezető, elit intézményei közé került.

Jelenleg 80 ágy és 7 kiválóan felszerelt műtő szolgálja a betegellátást. Az elmúlt két évtized minimál invazív törekvéseinek eredményeként az országban a legrövidebb ápolási idő alatt látjuk el a szakmailag legmagasabb igényeket támasztó betegellátási problémákat. Szakmai, tudományos és oktatási munkánkat számos tudományos és szakmai díj, állami kitüntetés fémjelzi. Korábban Dr. Sükösd László Tanár Úr  Dollinger, Lumnitzer és Batthyány-Strattman díja, Prof. Dr. Hangody László Dollinger, Lumnitzer díjai, Dr. Pantó Tamás főorvos Zsótér Pál díja után 2011-ben Hangody Professzor a Semmelweis Egyetem Jendrassik Ernő díját kapta, s ugyanebben az évben Budapestért Díjjal honorálták a fővárosért végzett munkáját. Ugyancsak 2011-ben Prima Díjat nyert el, a tudomány kategóriában, majd 2013-ban a mozgásszervi sebészetben elsőként, akadémikusnak választották. Az intézmény munkájának további elismeréseként számos további elismerés és kitüntetés jelzi a szakmai értékeket. Dr. Gábor Antal főorvos 2017-ben Pro Sanitate díjat, Dr. Pánics Gergely adjunktus 2019-ben ESSKA teacher minősítést ill. Prof. Dr. Hangody László 2015-ben Gábor Dénes díjat, 2016-ban Szabó György díjat, 2017-ben Széchenyi díjat, Batthyány-Strattman díjat és Akadémiai Szabadalmi Nívódíjat kapott.
 

GYÓGYÍTÓ TEVÉKENYSÉGÜNK
Osztályunk Közép-Európa egyik vezető porcsebészeti centruma, Prof. Dr. Hangody László dolgozta ki a porcsérülések saját porccal történő ellátását, az ún. mozaikplasztikát, amely világszerte pozitív fogadtatásra talált, és nemzetközileg is ismertté, elismertté tette osztályunk vezetőjét, és rajta keresztül osztályunkat. A nemzetközi kapcsolatok tovább segítették a tudományos munkát és szakmai, valamint ipari pályázatok teremtették meg a forrásokat az innovatív aktivitáshoz. Ennek révén számos biodegradábilis porcfelszínképző vázszerkezet kidolgozásában és klinikai bevezetésében játszott szerepet az intézmény, Dr. Hangody László Rudolf vezetésével pedig Magyarországon megteremtődött a nemzetközi viszonylatban is újnak számító, ultra-friss osteochondralis allograftok beültetésének gyakorlata. Mindezek további kutatási projektekhez adtak ösztönzést.   Évente több mint 4000 ortopédiai, és 1500 traumatológiai fekvőbeteg ellátásunkkal Magyarország egyik legnagyobb forgalmú ortopédiai osztályának számítunk. Gyógyító tevékenységünket a funkcionális szemlélet jellemzi, nagy hangsúly fektetünk a korai mobilizálásra és aktív gyógytornakezelésre, rehabilitációra.

Fő profiljaink:
Sportsebészet, arthroscopos sebészet: osztályunk a FIFA által elismert „Kiváló Gyógyászati Központ”, orvosaink számos élsportolót kezelnek. Nagy tapasztalattal rendelkezünk a térd elülső és hátulsó keresztszalagjainak pótlásában, komplex térdsérülések kezelésében, vállsebészetben, és egyéb sportsebészeti beavatkozásokban. Műtéteink jelentős részét arthroscopos úton végezzük. A térd- és a vállízület mellett csípő, boka, és könyökízületi arthroscopos beavatkozások terén is kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezünk.

Nagyízületi protetika: osztályunkon évente 2500 térd-,  csípő- és vállprotézis kerül beültetésre, orvosaink nagy tapasztalattal, korszerű műtői körülmények között, jellemzően minimál invazív technikával végzik ezen beavatkozásokat. Az elsődleges beültetések mellett nagy tapasztalatunk van protézis revíziókban (cserékben) is, melyhez speciális eszközkészletek és széles implantátumválaszték folyamatosan rendelkezésünkre áll. Betegeink életkora és csontminősége alapján cementezett és cement nélküli protézis beültetéseket is végzünk.

Ortopédiai kisműtétek: jelentős számban végzünk lábdeformitások, kézsebészeti, felső végtagi alagútszindrómák miatt műtéteket, jellemzően egynapos sebészeti ellátás keretében.

Baleseti sebészet: osztályunk minden nap 0-24 órában biztosít baleseti sebészeti ellátást Bp. IV. kerület és több Pest-megyei település lakóinak. A korszerű műtéti ellátás feltételei maximálisan adottak, jó minőségű képerősítő berendezések, valamint korszerű implantátumok segítik orvosainkat, hogy a lehető legjobb ellátást tudjuk biztosítani sérültjeinknek.
 

TUDOMÁNYOS ÉS OKTATÓ TEVÉKENYSÉGÜNK
Tekintettel az Osztály kettős profiljára minden szakorvos legalább két szakképesítéssel rendelkezik. Az Osztály részt vesz a medikusoktatásban és a szakmai, tudományos és oktatási tevékenységének elismeréseként mind traumatológiában, mind pedig ortopédiában akkreditált a szakképzésben is. Amikor 1987-ben Dr. Sükösd László személyében tudományos minősítéssel rendelkező szakember vette át az osztály vezetését, iránymutatásai és ösztönzése kapcsán intenzív tudományos tevékenység indult meg. A kiterjedt publikációs aktivitás mellett orvosaink, gyógytornászaink, szakdolgozóink rendszeres előadói a hazai és nemzetközi szakmai találkozóknak. Dr. Hangody László, Dr. Kárpáti Zoltán és Dr. Szerb Imre 1993-ban a SICOT, 1994-ben és 1996-ban az ESSKA (European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy) kongresszusain három pályadíjat nyertek el munkáikkal. Több munkatársunk tölt be évtizedek óta szerkesztő bizottsági szerepet számos hazai és nemzetközi szakmai folyóiratnál.

Dr. Hangody László 1994-ben az orvostudomány kandidátusa, 2000-ben pedig az MTA doktora címet szerzett, 2003-ban habilitált a Debreceni Egyetemen és ugyanebben az évben szerzett egyetemi magántanári címet is, majd 2013-ban az MTA levelező tagjává, 2019-ben pedig az MTA rendes tagjává választották. Dr. Szerb Imre 2005-ben, Dr. Pánics Gergely 2010-ben, Dr. Pap Károly 2011-ben, Dr. Hangody László Rudolf 2016-ban, Dr. Hangody György Márk pedig 2017-ben védte meg tudományos munkáját és PhD fokozatot szerzett. Dr. Szerb Imre 2013-ban a Semmelweis Egyetem címzetes egyetemi docensi címét nyerte el. Dr. Udvarhelyi Iván főorvos nemzetközileg is elismert endoprotetikai tevékenysége révén és Prof. Dr. Hangody László arthroscopos innovációi eredményeként az Osztály több alkalommal kapott felkérést az EFORT, az ESSKA és a Zimmer cég instrukciós és mesterkurzusainak rendezésére. Az Osztály innovációs tevékenysége számos magyar, német, amerikai és világszabadalmat eredményezett, melyek ortopéd és baleseti sebészeti műszerek és impantátumok jogi védelmét szolgálják. A Semmelweis Egyetem Doktori Iskolája valamint a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara által kiírt PhD programban Prof. Dr. Hangody László témavezetői szerepet kapott és ugyancsak részt vesz a Debreceni Tudományegyetem Anatómiai Intézetének PhD. képzési programjában. A Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában Dr. Szerb Imre, Dr. Pap Károly, Dr. Pánics Gergely és Dr. Hangody László Rudolf témavezetőként vállalnak szerepet. Hazai és nemzetközi tudományos társaságok vezetőségében Prof. Dr. Hangody László évek óta tevékeny szerepet vállal (Magyar Ortopéd Társaság; Magyar Traumatológus Társaság; European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy; International Cartilage Repair Society), az Arthroscopy Association of North America tiszteletbeli tagja, a Magyar Ortopéd Társaság megválasztott elnöke volt 2003 és 2005 között, és 2-2 ciklusban az Ortopéd Szakmai Kollégium és a Traumatológiai Szakmai Kollégium elnöki funkcióit is ellátta. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Grémiumának elnöke. Az említett két Szakmai Kollégium ill. a Magyar Artroszkópos Társaság, a Magyar Traumatológus Társaság és a Magyar Ortopéd Társaság vezetőségében Osztályunk több munkatársa tölt be fontos tisztséget.

Kapcsolódó orvosok