Ugrás a tartalomra

Térítéses ellátások

Akárhol hallunk és olvasunk, akárkivel beszélünk a hazai egészségügyi helyzetről, mindig csak panasszal, nehézséggel, reménytelenséggel és jövőtlenséggel szembesülünk. Az nem kérdés, hogy az egészségügyi intézmények zöme nehéz helyzetben van. Ennek ellenére, vagy pont emiatt, minden helyzetben szeretem meghallani a pozitív hangokat, keresem az előremutató gondolatokat, értékelem a befektetett munkát, energiát, kreativitást, tenni akarást, hitet és eltökéltséget... Ezen gondolatok mentén született meg az Uzsoki Utcai Kórház VIP osztálya.

Bár a kórház dolgozóiban korábban már többször felmerült, érdemes lenne a fizetőképes belföldi és külföldi betegek számára szervezett formában és jó körülmények között kiemelt szolgáltatást nyújtani, eddig valahogy nem valósult meg az elképzelés. Most szerencsére minden szükséges összetevő elérhetővé vált, s a mozaikok úgy hullottak szépen egymás mellé, hogy meg tudtuk valósítani sokak álmát. Létrehoztuk a szerintem különlegesen szép, jól felszerelt VIP osztályt, melynek nem is a szépség a fő vonzereje, hanem a házban dolgozó kollégák képessége, elszántsága, odaadása, a betegekért és a kórházért végzett szakszerű munkája.

Sokat és hosszan egyeztettünk orvos kollégáinkkal a szakmai tervekről, a gazdasági igazgatóság osztott-szorzott, tervezett, a műszakon dolgozó szakemberek kialakították a megálmodott szobákat, az ápolási igazgatóság megszervezte a betegellátás alapjait, s a gyermek versike mintájára írhatnám, a beteg pedig mind megette.... azaz élvezheti azt a színvonalat, amit nem hiszem, hogy Magyarország más, állami fenntartású egészségügyi intézményében megkaphat. Ebben kiemelt szerepe van a külföldön is méltán híres szakmai gárdánknak...

Hogy miért vetődött fel egyáltalán az elképzelés? Mert képesek vagyunk rá, mert egyedülállóak a körülményeink, mert olyan a szakmai csapatunk, amilyet máshol csak remélnek. De van egy prózai ok is. Rákényszerített bennünket az élet. Azt hiszem, kevés kórház van olyan kivételes helyzetben, mint az Uzsoki Utcai Kórház. Szárnyalnak az osztályok, egyedülálló a szakmai színvonalunk, az OEP bevételt tekintve a kórház elérte a lehetséges finanszírozott maximumot, jó a költségvetésünk, a múlt árnyékait egyre inkább le tudjuk vetni magunkról, mégsem lehet plusz bevétel nélkül biztosítani a kérdés nélküli gazdasági felívelést, a hosszútávú anyagi biztonságot. S ezt a plusz bevételt kizárólag üzleti alapú szolgáltatás teheti lehetővé.

Számos fórumon felmerülő és egyre inkább teret nyerő elgondolás a fizetőképes külföldi és belföldi betegek bevonása a betegellátásba. Időnként úgy érzem, másról sem hallunk, csak a határokon átívelő gyógyturizmusról. Igen, sok helyen beszélnek róla, de csak kevés intézmény tudta ezt a szolgáltatást megvalósítani. Arra is van példa, hogy létrejött ugyan a VIP osztály, de a betegellátás szervezésének nehézségei miatt végül megszűnt ez a típusú ellátási forma. Ezekből a tapasztalatokból tanulnunk kell, le kell vonni a megfelelő konzekvenciát, s minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy nálunk sikeres legyen ez az elképzelés. S igen, mi minden erőnkkel ezen leszünk. Minden potenciális résztvevő lelkes, megértő, áldozatokat hoz, bizonyítani és tenni akar. És tesz is. Nagyon jó ezt látni. Mint ahogy azt is, hogy felismerve a helyzet komolyságát és az abban rejlő lehetőségeket, a sebészeti és az orthopédiai osztály alapítványa komoly összeget ajánlott fel a szakdolgozók nyelvtudásának feljesztésére, ill. eszközbeszerzésre. Mindenkinek hálásak vagyunk a munkájáért, a lelkesedéséért, a felajánlott összegekért.

Végül egy nagyon fontos szempont. Szeretném hangsúlyozni, hogy magyar biztosított beteg soha nem kerülhet hátrányba a fizetős betegekkel szemben. Nem kell amiatt senkinek aggódnia, hogy nem bánunk vele lelkiismeretesen, a legjobb tudásunk szerint, a lehető legmagasabb színvonalú ellátást biztosítva. Minden betegnek éreznie kell, hogy lankadatlan a figyelmünk, az odaadásunk, s szakmailag azt a legjobbat kapja, amit ma a magyar egészségügyi ellátás adhat. Sőt, attól jobbat. Akár erőn felül is.

Dr. Ficzere Andrea
Főigazgató

>> KATALÓGUS <<

 

Térítési díjszabályzat

>> LETÖLTÉS <<